ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΞΑΝ!

Date

sxolleioΤώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Τα παιδιά αφήνουν το νηπιαγωγείο και μπαίνουν πια στον κόσμο των…μεγάλων. Και αυτή είναι μια είσοδος που πρέπει να γίνει ήρεμα και χωρίς τραύματα, εφόσον πρόκειται για γεγονός ουσιαστικής σημασίας για τη ζωή του παιδιού, καθώς χαρακτηρίζει την ένταξή του στο ευρύτερο περιβάλλον της σχολική κοινότητας.

Τις περισσότερες φορές, η εμπειρία αυτή του Δημοτικού σχολείου ξεκινά με θάρρος, γιατί συνήθως έχει προηγηθεί το νηπιαγωγείο.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας στα πρώτα του σχολικά βήματα

Ως γονείς θα πρέπει να:

Μην το πιέζετε να διαβάζει, αφού χρειάζεται ακόμη χρόνο για περισσότερο παιχνίδι, παρά για διάβασμα. Τα πράγματα θα αλλάξουν σταδιακά.
Έχετε υπομονή και όχι παράλογες απαιτήσεις από το μικρό μαθητή.
Συμμετέχετε στη σχολική ζωή και να επισκέπτεστε συχνά το δάσκαλο, για να ενημερώνεστε τόσο για την πρόοδο του παιδιού σας, όσο και για τη συμπεριφορά του μέσα στην τάξη.
Ανταμείβετε τους κόπους και τις προσπάθειές του. Δεν χρειάζονται συνεχείς επιπλήξεις και παρατηρήσεις (γιατί έτσι το παιδί δε θα αγαπήσει περισσότερο το σχολείο).
Του εξασφαλίζετε ελεύθερο χρόνο που θα να τον γεμίζετε ευχάριστα και δημιουργικά: το θέατρο, ο κινηματογράφος, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η τηλεόραση με μέτρο και, βέβαια, το παιχνίδι με φίλους, είναι οι καλύτερες λύσεις.

Ο 10λογος του καλού γονιού

1. Δε μεγαλοποιούμε τα λάθη των παιδιών.

2. Ξεχνάμε ή παραβλέπουμε μικροσυγκρούσεις.

3. Κρίνουμε πως έχει κάνει λάθος; Χωρίς να αντιδράσουμε αμέσως, αφήνουμε το χρόνο να κυλήσει και μετά με μεγαλύτερη ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε -δίχως υπερβολές- το πρόβλημα.

4. Σε αδιέξοδες στιγμές αντιδρούμε περισσότερο με χιούμορ, παρά με οργή.

5. Η τιμωρία δεν είναι μονόδρομος. Σημασία έχει να καταλάβει το παιδί, γιατί δε μας άρεσε αυτό που έκανε.

6. Για να κατανοήσουμε περισσότερο το παιδί μας, ας ερχόμαστε συχνότερα…στη θέση του.

7. Επιβραβεύουμε τα θετικά στοιχεία του και κάνουμε πως αγνοούμε τα ανεπιθύμητα.

8. Η πολεμική αντιπαράθεση με το παιδί βλάπτει. Ας την αποφεύγουμε, λοιπόν.

9. Λύνουμε τάχιστα τα τυχόν μικροπροβλήματα και βοηθάμε το παιδί αμέσως μόλις το ζητήσει.

10. Κάνουμε συχνά αυτοκριτική και ελέγχουμε τη συμπεριφορά μας.

Μην ξεχνάτε…

Όταν ένα παιδάκι από ατυχία ή σύμπτωση χαρακτηριστεί «χαζό», «μαμόθρεφτο» κ.ά. -από τις πρώτες κιόλας βδομάδες της σχολικής του ζωής- σπάνια καταφέρνει μόνο του να αλλάξει αυτή την εικόνα που έχουν για αυτό οι συμμαθητές του.
Για να μάθει κάποιος, πρέπει να είναι ψυχικά ελεύθερος και αποδεσμευμένος από τις φράσεις : Επιτυχία = αγάπη, αποτυχία = αποστροφή, έλλειψη αγάπης.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα