ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

fyto-01Τα φυτά προσβάλλονται μερικές φορές από έντομα και άλλους ζωικούς εχθρούς, που τρώνε τα φύλλα τους, τις ρίζες και απομυζούν τους χυμούς τους. Μάθετε, λοιπόν, να ξεχωρίζετε τους εχθρούς, ώστε να τους καταπολεμάτε όπως τους πρέπει…

ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ

Οι αφίδες, όπως αλλιώς λέγονται, μπορεί να έχουν μαύρο, καστανό, γκρίζο, ανοιχτοκίτρινο ή και πράσινο χρώμα. Απομυζούν χυμούς και πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Τί ζημιά κάνουν

Εκτός που απομυζούνε χυμούς, πράγμα που αδυνατίζει τα φυτά και προκαλεί παραμόρφωση των φύλλων, μεταφέρουν και ασθένειες που προέρχονται από ιούς και εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία, τη «μελιτούρα», πάνω στην οποία αναπτύσσεται ένας μαύρος μύκητας, η «καπνιά».

Φυτά που προσβάλλουν

Όλα τα φυτά, που έχουν τρυφερά στελέχη και μαλακά φύλλα, όπως τα κυκλάμινα, τα ιμπάτιενς ή βαλσαμίνες και τα έξακα.

Καταπολέμηση

Όταν οι μελίγκρες είναι λίγες, μπορείτε να τις σκοτώσετε με το χέρι, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο εντομοκτόνο.

ΚΑΜΠΙΕΣ & ΦΥΛΛΟΔΕΤΕΣ

Οι κάμπιες γεννούν τ’ αβγά τους πάνω σε βλαστούς ή φύλλα -συνήθως στις κάτω επιφάνειες. Ένα πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η λεπτή, ανοιχτοπράσινη κάμπια του φυλλοδέτη (μεταξύ 1 και 2,5 εκατοστά μήκους).

Τί ζημιά κάνουν

Οι κάμπιες τυλίγονται μέσα στα τρυφερά φύλλα, προστατευμένες από έναν ιστό και τρώνε τους τρυφερούς βλαστούς και τις κορυφές τους.

Φυτά που προσβάλλουν

Όλα τα φυτά που έχουν τρυφερά φύλλα, όπως ο πλήκτρανθος, η φιτόνια και τα γεράνια.

Καταπολέμηση

Όταν είναι λίγες οι κάμπιες, μπορείτε να τις μαζέψετε με το χέρι και να τις καταστρέψετε. Αλλά όταν η προσβολή είναι πιο σοβαρή, θα πρέπει να τις καταπολεμήσετε με εντομοκτόνο.

ΑΣΠΡΑ ΜΥΓΑΚΙΑ

Αυτά τα μικρά, λευκά ζωύφια, που μοιάζουν με πολύ μικρές πεταλούδες, τα βρίσκουμε, καμιά φορά, μέσα στο σπίτι, αλλά πιο συχνά τα βρίσκουμε στα θερμοκήπια. Όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι, έχουν συνήθως εισαχθεί με φυτά, που ανθοφορούν.

Τί ζημιά κάνουν

Εγκαθίστανται κυρίως στις κάτω επιφάνειες των φύλλων, απορροφώντας τους χυμούς και εκκρίνοντας κολλώδη μελιτούρα.

Ποιά φυτά προσβάλλουν

Τα άσπρα μυγάκια προσβάλλουν ορισμένα ανθοφόρα φυτά, όπως τα γεράνια που καλλιεργούνται στον κήπο.

Καταπολέμηση

Αυτά τα έντομα διατηρούνται επίμονα όταν εμφανιστούν και δύσκολα μπορούν να εξοντωθούν. Επανειλημμένοι ψεκασμοί με εντομοκτόνο, για τις προνύμφες και με διασυστηματικό εντομοκτόνο εναντίον των τελείων εντόμων, θα τα εξαλείψουν τελικά.

Πηγη: belife.gr