ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ

Ξεκινώντας πάλι με αφετηρία το Λιδορίκι πηγαίνοντας τώρα ανατολικά στρίβουμε στα 5 χλμ αριστερά για να οδηγηθούμε στο φράγμα του Μόρνου κάνοντας το μισό κύκλο της λίμνης. Στη διαδρομή συναντούμε διασταυρώσεις που οδηγούν σε δυο χωριά χτισμένα πάνω από τη Λίμνη, το Δωρικό (πρώην Σιβηδεικό) που απέχει 20 χλμ από το Λιδορίκι. Τα τελευταία 5 χλμ. είναι χωματόδρομος και λίγο μετά υπάρχει μια διασταύρωση πρός το χωριό Αβορος, που απέχει 26 χλμ από το Λιδορίκι.

Φτάνοντας στο Φράγμα του Μόρνου (25 χλμ από το Λιδορίκι) στρίβοντας αμέσως δεξιά κάνουμε τον υπόλοιπο μισό κύκλο της λίμνης του Μόρνου (όπου συναντούμε διασταύρωση για το χωριό Κόκκινο (πρώην Λούτσοβο), που απέχει 35 χλμ από το Λιδορίκι. Επίσης βρίσκουμε τα χωριά Πενταγιοί και Αρτοτίνα, για τα οποία έχουμε πρόσβαση και μέσω Κροκυλείου, όπου θα αναφέρουμε σε λίγο. Αν συνεχίσουμε το γύρο της λίμνης συναντάμε διασταυρώσεις που οδηγούν στα χωριά Δάφνο και Διακόπι που αναφέραμε πιο πάνω, στα οποία όμως είναι πιο κοντινή η απόσταση από τη διαδρομή που προαναφέρθηκε.

Αν τώρα ακριβώς μετά το φράγμα στρίψουμε αριστερά ο δρόμος οδηγεί προς Ναύπακτο (80 χλμ από το Λιδορίκι). Λίγο μετά το φράγμα στα 5 χλμ αν στρίψουμε δεξιά οδηγούμαστε στο Κροκύλειο (42 χλμ από το Λιδορίκι) και διαδοχικά Πενταγιοί (54 χλμ από το Λιδορίκι), Τρίστενο (56 χλμ από το Λιδορίκι), Διχώρι (65 χλμ από το Λιδορίκι), Αρτοτίνα (68 χλμ από το Λιδορίκι), η οποία είναι χτισμένη απέναντι από τον Κόρακα, την ψηλότερη κορυφή των Βαρδουσίων και επικοινωνεί με τον Αθ. Διάκο με δασικό δρόμο. Πριν φτάσουμε σε όλα αυτά σε μια απόσταση 18 χλμ από το Λιδορίκι υπάρχει το χωριό Κάλλιο, πρώην Βελούχι, το οποίο καλύφθηκε σχεδόν όλο από τα νερά της λίμνης του Μόρνου και τώρα κάποιοι παλιοί κάτοικοι προσπαθούν να χτίσουν πάλι το χωριό. Λέγεται και ότι εκτός από το Κάλλιο η λίμνη “έπνιξε” και την αρχαία Καλλίπολη η οποία ήταν χτισμένη κάτω από το χωριό και οι ανασκαφές δεν πρόλαβαν παρά να φέρουν στο φως πολύ λίγα αρχαία δείγματα ενός πολιτισμού που τόσα χρόνια ήταν ´θαμμένα´, τώρα και ´πνιγμένα´.

Μέσα από το Λιδορίκι υπάρχει διασταύρωση που στα 9 χλμ οδηγεί στις Καρούτες και μετά με δασικό δρόμο στην ?μφισσα. Στην κανονική διαδρομή προς Αμφισσα συναντούμε στα 5 χλμ την Πεντάπολη, στα 14 χλμ (αριστερά) το Μαλανδρίνο, στα 15 χλμ (δεξιά) την Αμυγδαλιά και με διασταυρώσεις από τον κεντρικό δρόμο τελικά στην Αμφισσα (47 χλμ από το Λιδορίκι).