ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΠΑΜΕ!

Date

tango-4Ο σύγχρονος χορός, πέρα από κάθε υπερβολικό στιλιζάρισμα, βοηθά να συνειδητοποιούμε και να διαχειριζόμαστε με ασφάλεια το σώμα μας. Αλλά και να αναπτύσσουμε τις νευρομυϊκές μας δεξιότητες και τις γνωστικές μας λειτουργίες, όπως είναι η παρατηρητικότητα, η αυτοσυγκέντρωση, η επιλεκτική αντίληψη και η μνήμη. Επίσης, να καλλιεργήσουμε τη φαντασία, την ευελιξία της σκέψης, την πρωτοβουλία και την ικανότητά μας για συνεργασία.

Ανεκτίμητη προσφορά

1. Ενδυναμώνει

Βασικός παράγοντας για την καλή φυσική κατάσταση των χορευτών είναι η δύναμη. Κάθε μορφή άσκησης, λοιπόν, έχει σκοπό να βελτιώσει τη δύναμη, καθώς αυτή:

Βοηθά στη σωστή στάση του σώματος και στην αποδόμηση του περιττού λίπους.
Προλαμβάνει την υποανάπτυξη ορισμένων μυών και μυϊκών ομάδων.
Βελτιώνει και δυναμώνει τη λειτουργία των αρθρώσεων.
Προλαμβάνει την πρόωρη φθορά του ερειστικού και μυϊκού ιστού (στηρικτικού και κινητικού μηχανισμού).
Ενεργοποιεί τις διαδικασίες του μεταβολισμού.
Αυξάνει τη λειτουργική ικανότητα του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος.
Επιδρά στο συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο αυτού που ασκείται, παρέχοντάς του αυτοπεποίθηση και ικανότητα υψηλής απόδοσης.

2. Χαρίζει σιγουριά και άνεση στις κινήσεις

Οι απαιτήσεις του έντεχνου χορού ως προς τον τρόπο της αυστηρής μυϊκής λειτουργίας και του συνεχούς ελέγχου του κάθε χιλιοστού του σώματος κατά τη διάρκεια του μαθήματος μας δίνει να καταλάβουμε πόσο απαραίτητες είναι:

α) Η συνειδητοποίηση της κιναισθητικής εικόνας (μυϊκή αίσθηση, σημαντικότατο στοιχείο στο χορό).
β) Ο έλεγχος της μυϊκής λειτουργίας ( η χαλάρωση αποτελεί ένα μέσο για πνευματικό αυτοέλεγχο, ενώ γενικά οι διατάσεις βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση, αυτοπειθαρχία και αυτοπεποίθηση, προσφέροντας χρόνο για σκέψη και πνευματική ανάπτυξη).
γ) Η αύξηση της συντονισμένης ενέργειας των διαφορετικών μυϊκών ομάδων που συμμετέχουν στην κίνηση (συντονισμός κινήσεων).

Επομένως, όποιος μαθαίνει χορό για να αποκτήσει σιγουριά και άνεση στις κινήσεις του, δεξιοτεχνία, ευρύτητα και κομψότητα πρέπει να ασκείται με μια σειρά διατατικών ασκήσεων, που θα έχουν σαν στόχο την αύξηση του μήκους και της ελαστικότητας του μυός (οι μύες αποδίδουν καλύτερα όταν προηγουμένως έχουν διαταθεί) και στη σωστή εκτέλεση μιας ορισμένης κίνησης από σωστή αφετηρία.

Στους ρυθμούς…

…της τζαζ:

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι τζαζ:

Ο αργός: Τα blues, στα οποία η κίνηση είναι νωχελική, ρευστή, οι γοφοί κινούνται σαν το φίδι, ενώ τα πόδια σέρνονται. Πρόκειται για απόγονο των μελαγχολικών spirituals των νέγρων του Νότου.
Η «hot» τζαζ: Με τα μεγάλα βήματα, τον πυρετικό, υστερικό ρυθμό, το jitter-bug, το Bebop, που πηγάζει από την ένταση και τον άγριο αγώνα της ζωής στην πόλη.

Και οι δυο τύποι έχουν ένα κοινό στοιχείο: Την ιδιαίτερη στάση και χρήση του σώματος. Η πλάτη στηρίζεται με κάποια αδεξιότητα και ραθυμία, τα χέρια κρέμονται σαν παραμελημένα, οι σύνδεσμοι είναι χαλαροί, οι γοφοί κινούνται πέρα δώθε και οι ώμοι είναι υψωμένοι. Το γεγονός ότι η τζαζ είναι καθαρά φυσική τη φέρνει κοντά στο μοντέρνο χορό. Οι κινήσεις της συγκεντρώνονται βασικά στην περιοχή της λεκάνης και γι’ αυτό συχνά εμφανίζονται φιλήδονες και μερικές φορές σεξουαλικές.

…της σάμπα:

Γνωστός σε όλους από το βραζιλιάνικο καρναβάλι, ο χορός αυτός βασίζεται σε μικρά και γρήγορα βήματα, πηδηματάκια και λικνίσματα της λεκάνης, που ωφελούν, όχι μόνο τους μυς, αλλά και ολόκληρο το σώμα, χαρίζοντάς του ενέργεια, ζωντάνια, δύναμη, λάμψη και αισθησιασμό.

…της σάλσα:

Με κουβανέζικες ρίζες, ο χορός αυτός έκανε τους Νεοϋορκέζους τη δεκαετία του ’70 να λικνίζονται ακούραστα στους ρυθμούς του. Γυμνάζει κυρίως τα πόδια, εφόσον αυτά είναι που πρωταγωνιστούν με βήματα μπρος πίσω και με πλαϊνές στροφές. Όσο για το υπόλοιπο σώμα, αυτό χορεύει με χάρη.

…του τανγκό:

Χορός της Αργεντινής, όπου ο παρτενέρ κατευθύνει την ντάμα του σε δέκα περίπου χορευτικές φιγούρες με στροφές, σε άλλοτε αργό κι άλλοτε γρήγορο ρυθμό. Τι κερδίζετε στροβιλίζοντας στο ρυθμό του τανγκό; Στητή κορμοστασιά, δυνατά πόδια και γοφούς και γυμνασμένους κοιλιακούς.

…του cha-cha:

Εκφραστικός latin, ζευγαρωτός χορός, κουβανέζικης προέλευσης, γεμάτος φαντασία και μπρίο, που πάνω απ’ όλα θα σας μάθει το συγχρονισμό, θα αναπτύξει τη φαντασία σας και συγχρόνως θα σας χαρίσει ένα σώμα με περισσότερη επιδεξιότητα και επομένως λιγότερο αδέξιο.

…της ρούμπα:

Λατινοαμερικανικός ζευγαρωτός χορός με ρυθμικές ελεύθερες κινήσεις που εκτονώνουν και απελευθερώνουν… Χορεύοντάς τον θα αποκτήσετε θερμό ταμπεραμέντο, εξαιρετική σιλουέτα και υψηλό ηθικό!

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα