Ο ΧΑΛΚΟΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Οι επιφάνειες από αντιμικροβιακό χαλκό θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν τρόπο δραστικού περιορισμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς σκοτώνουν γρήγορα βακτήρια, ιούς και μύκητες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Ketteringστη Νέα Υόρκη, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και το Ιατρικό Κέντρο των Βετεράνων Ralph H. Johnson, αντικατέστησαν τα κάγκελα των νοσοκομειακών κλινών, τα τραπεζάκια δίπλα στις κλίνες, τα κουδούνια κλήσης του νοσηλευτικού προσωπικού και άλλα αντικείμενα μέσα σε μονάδες εντατικής θεραπείας με αντίστοιχα είδη επιστρωμένα με αντιμικροβιακό χαλκό.

Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί κατά 40,4% ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής λοίμωξης των νοσηλευόμενων ασθενών. Και αυτό, διότι οι χάλκινες επιφάνειες – οι οποίες είναι αυτές που συνηθέστερα αγγίζουν πολλά χέρια μέσα στα νοσοκομεία – περιείχαν κατά 97% λιγότερους παθογόνους μικροοργανισμούς απ’ ό,τι οι κοινές επιφάνειες.

Η μελέτη παρουσιάσθηκε από τον επικεφαλής ερευνητή δρα Μάικλ Σμιντ, καθηγητή Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας στο Sloan Kettering, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Προλήψεως & Ελέγχου των Λοιμώξεων (ICPIC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στις επιφάνειες των αντικειμένων εντός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, πιθανώς ευθύνονται για το 35-80% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η απολύμανση των νοσοκομείων», είπε ο δρ Σμιντ.

«Τα χάλκινα αντικείμενα που χρησιμοποιήσαμε, αποτέλεσαν συμπλήρωμα των πρωτοκόλλων καθαριότητος και μείωσαν τα μικροβιακά επίπεδα, με αποτέλεσμα στατιστικά σημαντική μείωση στον αριθμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στις ΜΕΘ όπου διεξήχθη η μελέτη», πρόσθεσε.

Η αποτελεσματικότητα του αντιμικροβιακού χαλκού έχει τεκμηριωθεί σε πολλαπλά πειράματα στο εργαστήριο, ενώ «πλέον αρχίζει να αποδεικνύεται και σε ολοένα περισσότερες κλινικές μελέτες, οι οποίες πραγματοποιούνται στο αληθινό, νοσηλευτικό περιβάλλον», κατέληξε.

Πηγή: τα Νέα