ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Date

السكتات الدماغية التي تصيب المرأة ترتبط بالتغيرات الهرمونية لديها- (أرشيفية)Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 2030, πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια γυναίκες θα βρίσκονται σε ηλικία άνω των 50 ετών. Με άλλα δηλαδή λόγια, στο κατώφλι της εμμηνόπαυσης. Λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής, λοιπόν, όταν η γυναίκα φτάνει στην εEμμηνόπαυση, θα προσβλέπει σε τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής…

Αυτή η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, όμως, επιφέρει αλλαγές και στη συχνότητα των νοσημάτων που σχετίζονται με την έλλειψη οιστρογόνων. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή Β΄Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής, Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών κ. Γεώργιο Κρεατσά, « η γυναίκα του σήμερα, η οποία εκτός από τον οικογενειακό, δραστηριοποιείται στον επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό στίβο, έχει δικαίωμα να γνωρίζει τις αλλαγές και τις πιθανές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, καθώς και τις πολύπλευρες δυνατότητες που παρέχει σήμερα η ιατρική για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της».

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Κατά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα. Η έλλειψη όμως των οιστρογόνων έχει ως συνέπεια την εμφάνιση άμεσων και απώτερων επιπτώσεων, όπως:

1. Κλιμακτηριακό Σύνδρομο

Αποτελεί τη βασικότερη άμεση επίπτωση της εμμηνόπαυσης. Όπως μας λέει ο κ. Κωνσταντίνος Πανουλής, λέκτορας, Β΄Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής, Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, « οι εξάψεις είναι το χαρακτηριστικότερο και περισσότερο βασανιστικό σύμπτωμα, οι οποίες, μάλιστα, σε πολλές γυναίκες διαρκούν για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως».

«Η ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, η ευερεθιστότητα, το ξέσπασμα κλάματος, το αίσθημα κόπωσης, η αϋπνία και η απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις ασχολίες αποτελούν τα βασικότερα ψυχικά ενοχλήματα αυτού του συνδρόμου», επισημαίνει ο κ. Πανουλής. Όμως, και «η κολπική ξηρότητα, ο πόνος κατά την επαφή ( δυσπαρεύνια), η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και η ουρογεννητική ατροφία είναι κι αυτά συχνά οξεία προβλήματα του κλιμακτηριακού συνδρόμου, τα οποία, δυστυχώς, συχνά δεν αποκαλύπτονται ή και παραβλέπονται από την ίδια τη γυναίκα».

Σύμφωνα με τον κ. Πανουλή, η «ορμονική θεραπεία, υποκαθιστώντας τα ενδογενή οιστρογόνα και αντιμετωπίζοντας έτσι τις αιτίες του προβλήματος, προσφέρει ποιότητα ζωής στην εμμηνοπαυσιακή γυναίκα», καθώς της επιτρέπει να είναι ελεύθερη από τα βασανιστικά συμπτώματα και επομένως ανταγωνιστική στις πολύπλευρες υποχρεώσεις της.

2. Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση αποτελεί σήμερα παγκόσμια επιδημία, τέτοιας μορφής που μια στις δυο γυναίκες, σε ολόκληρο τον κόσμο, θα προσβληθεί από οστεοπορωτικό κάταγμα, κάποια στιγμή της ζωής της. Επειδή, μάλιστα, η οστεοπόρωση «δε δίνει συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο, γι’ αυτό πρωταρχική σημασία έχει η πρόληψη», συμβουλεύει η κα Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, λέκτορας, Β΄Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής, Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, επισημαίνοντας ότι ο «πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται κατά την έναρξη των κλιμακτηριακών διαταραχών».

Σήμερα, για την πρόληψη της οστεοπόρωσης υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές επιλογές, οι οποίες σύμφωνα με την κα Λαμπρινουδάκη, διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, τα χρόνια στην εμμηνόπαυση και το ατομικό ιστορικό της κάθε γυναίκας.

Τι όμως σημαντικό προσφέρει η ορμονική θεραπεία; Απλά, « κατά τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση προστατεύει από την οστική απώλεια και μειώνει αποτελεσματικά τον κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος, ενώ παράλληλα θεραπεύει και τα κλιμακτηριακά συμπτώματα».

3. Καρδιαγγειακή νόσος

Από πολύ παλιά ήταν γνωστό ότι οι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια σε σχέση με τους άνδρες αντίστοιχής ηλικίας. Η προστατευτική, όμως, αυτή δράση των οιστρογόνων χάνεται κατά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια να εξισώνεται σύντομα με αυτόν των ανδρών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Χριστοδουλάκο, αναπληρωτή καθηγητή, Β΄Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής, Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, «η εμμηνόπαυση οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης, διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά του κοιλιακού λίπους, που θεωρείται το πιο επιβλαβές». Όμως, «η σωστή επιλογή του προγεσταγόνου, π.χ. δροσπιρενόνης, στη συνδυασμένη ορμονική θεραπεία, αποκαθιστά τις διαταραχές αυτές, αναστέλλει την αύξηση του βάρους και έχει ευνοϊκή επίδραση στην αρτηριακή πίεση».

Προσοχή!

Σήμερα, θεωρείται ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για να αντλήσει η γυναίκα τα μέγιστα οφέλη από την ορμονική θεραπεία, είναι η έγκυρη χορήγησή της.
Εάν η θεραπεία αρχίσει εντός των πρώτων ετών από την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης, η επίδρασή της στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι ευνοϊκή.
Εάν αντίθετα, ξεκινήσει σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60 ετών, τότε οι κίνδυνοι συνήθως υπερσκελίζουν τα οφέλη.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα