ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Date

remove-sugar-from-diet-620x420Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) χρησιμεύει στην αξιολόγηση του επιπέδου απορρόφησης της γλυκόζης που περιέχεται σε μια τροφή. Οι διαιτολόγοι μέχρι τώρα ενδιαφέρονταν για το ρόλο των πρωτεϊνών και των λιπών. Επειδή όμως μελέτες έδειξαν ότι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνει με την πρόσληψη επεξεργασμένων γλυκιδίων, έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται σημαντικά και για το γλυκαιμικό δείκτη των τροφών.

Όσο ψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής, τόσο περισσότερο ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος και τόσο πιο καταστρεπτική είναι η δράση του στην παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη. Σε ό, τι αφορά μάλιστα στο διαβήτη, μια αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι αυτός θα μπορούσε να ευνοείται από μια διατροφή πλούσια σε σάκχαρα ταχείας καύσης που μακροπρόθεσμα εξαντλούν τις δυνατότητες του παγκρέατος.

Ταξινόμηση των τροφών

Επειδή η διάκριση ανάμεσα σε σάκχαρα ταχείας και βραδείας καύσης δεν είναι απόλυτα ακριβής, μπορούμε να ταξινομούμε τις τροφές με βάση το γλυκαιμικό τους δείκτη: Πολύ υψηλός για τα επεξεργασμένα γλυκίδια όπως το άσπρο ψωμί, το επεξεργασμένο ρύζι και τα γλυκά. Αρκετά χαμηλός για τις φακές, τα φασόλια, τον αρακά, το πλιγούρι, που είναι πλούσια σε ίνες, οι οποίες σχηματίζουν ένα είδος ζελατίνας στο έντερο και εμποδίζουν τη διείσδυση της γλυκόζης.

Το άσπρο ψωμί χρησιμεύει ως τρόφιμο αναφοράς με γλυκαιμικό δείκτη 100. Μιλάμε για υψηλό δείκτη όταν είναι πάνω από 70, μέτριο όταν είναι μεταξύ 40 και 70 και χαμηλό όταν δεν ξεπερνάει το 40.

ΤΡΟΦΗ Γλυκαιμικός Δείκτης

Μπαγκέτα 137
Ρύζι επεξεργασμένο 36
Κορν φλέικς 100-110
Πουρές πατάτας 100
Καρότα 101
Νιφάδες βρόμης 87
Κρουασάν 96
Άσπρη ζάχαρη 92
Μακαρόνια 64
Γιαούρτι 51
Κεράσια 32

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα