banner ad

ΟΛΟΦΡΕΣΚΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΑΣ

. November 5, 2015 . 0 Comments

0518bf71560e4ae00215dΑπό μια άποψη η τελειοποίηση των τεχνικών βιομηχανικής επεξεργασίας και οι υγειονομικοί έλεγχοι εγγυώνται στους καταναλωτές μια κάποια προστασία από τις μολύνσεις και τις αλλοιώσεις των τροφίμων. Ωστόσο, οι μπαγιάτικες και κακοδιατηρημένες τροφές δεν παύουν να εγκυμονούν κινδύνους.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ένα συνοπτικό κατάλογο των «ελέγχων» που μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι ως καταναλωτές στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας, δηλαδή στα καταστήματα απ’ όπου ψωνίζετε…

1. ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Φρεσκάδα

Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης, ιδίως σε κρέατα, κοτόπουλα, προ-μαγειρεμένα φαγητά και στα κατεψυγμένα που μαγειρεύονται χωρίς να αποψυχθούν.
Ψωνίζετε από καταστήματα που έχουν μεγάλη κίνηση και συνεπώς εξαντλούν και ανανεώνουν τακτικότερα τα εμπορεύματά τους.

Θερμοκρασία

Ελέγξτε το θερμόμετρο (αν υπάρχει) στους πάγκους-ψυγεία. Πρέπει να δείχνει 2-5ο C.
Οι καταψύκτες δεν πρέπει να είναι παραφορτωμένοι και όλες οι συσκευασίες των τροφίμων να είναι καλά κλεισμένες. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνάει τους -18ο C.

Προσωπικό

Οι υπάλληλοι πρέπει να είναι τακτικοί, καθαροί και να φοράνε ποδιές ή ρόμπες.
Οι υπάλληλοι που απασχολούνται με το κόψιμο και την προετοιμασία των τροφίμων (κρεοπωλείο, αλλαντοπωλείο, τυροπωλείο) πρέπει να φοράνε ρόμπες, σκούφιες και πλαστικά γάντια.

Εξοπλισμός

Οι πάγκοι, τα ράφια και τα πατώματα πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς λεκέδες.
Τα τρόφιμα που εκτίθενται σε ημικαλυμμένους πάγκους πρέπει να έχουν προστατευτική επένδυση.

2. ΣΤΟ ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ

Φρεσκάδα

Επειδή συχνά δε θα δείτε ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, ρωτήστε πότε παρασκευάστηκαν τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν.
Τα προϊόντα πρέπει να δείχνουν δροσερά και φρέσκα, όχι ξεραμένα και μαραμένα.

Θερμοκρασία

Ισχύει ό, τι και για το σούπερ μάρκετ.
Προσοχή στον εσωτερικό φωτισμό των πάγκων: μπορεί οι λάμπες να ζεσταίνουν τα τρόφιμα.

Προσωπικό

Πρέπει να φοράνε ανοιχτόχρωμες ρόμπες.
Πρέπει να διαθέτουν χάρτινα ή πλαστικά σακουλάκια για να συσκευάζουν τα τρόφιμα. Τα εργαλεία τους να είναι καθαρά. Αν το ίδιο άτομο διαχειρίζεται και το ταμείο, να πιάνει τα φαγώσιμα με τις κατάλληλες τσιμπίδες.

Εξοπλισμός

Τα κρέατα, τα ψάρια, οι σαλάτες και τα γαλακτοκομικά πρέπει να εκτίθενται σε χωριστούς πάγκους. Τα μαχαίρια, τσιμπίδες και τα υπόλοιπα να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κάθε είδος.
Όλες οι επιφάνειες να είναι καθαρές.
Καθαρά να είναι επίσης οποιαδήποτε πανιά και σφουγγάρια.

3. ΣΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

Φρεσκάδα

Ρωτήστε πότε ετοιμάστηκαν κιμάδες, σουβλάκια, λουκάνικα κ.λπ.
Η έκθεση και η κοπή των κρεάτων δεν πρέπει να γίνονται στην ίδια επιφάνεια.

Θερμοκρασία

Ισχύει ό,τι και για το σούπερ μάρκετ. Ποτέ να μην αγοράζετε κρέας από πάγκο χωρίς ψύξη.

Προσωπικό

Ελέγξτε μήπως τα ίδια άτομα πιάνουν εναλλάξ τα ωμά και ψημένα κρέατα και τα χρήματα με γυμνά χέρια, χωρίς να πλένονται και χωρίς να χρησιμοποιούν λαβίδες ή άλλα εργαλεία.
Οι υπάλληλοι που έρχονται σε άμεση επαφή με τα κρέατα πρέπει να φοράνε ανοιχτόχρωμη ποδιά.

Εξοπλισμός
Οι πάγκοι πρέπει να είναι καθαροί.

4. ΣΤΟ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ

Φρεσκάδα

Το φρέσκο ψάρι ποτέ δε μυρίζει δυσάρεστα.
Τα μάτια και τα λέπια του πρέπει να γυαλίζουν.
Το σώμα του να είναι σφιχτό και λείο.
Αγοράζετε οστρακόδερμα μόνο αν ήρθαν αυθημερόν στο κατάστημα.
Τα ψάρια πρέπει να εκτίθενται πάνω σε θρυμματισμένο πάγο.

Προσωπικό

Αν σας καθαρίσουν επιτόπου το ψάρι, ελέγξτε αν η δουλειά αυτή γίνεται μακριά από τους πάγκους όπου εκτίθενται τα υπόλοιπα είδη και αν τα απόβλητα πετιούνται αμέσως.
Ισχύει ό,τι και για το σούπερ μάρκετ.

Εξοπλισμός

Ελέγξτε αν οι ζυγαριές και όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός είναι απόλυτα καθαρά.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *