ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Date

Olivia+Culpo+SoulCycle+Ride+Soul+Best+Buddies+ueeUJr_1hX4lΚίνηση σημαίνει υγεία και μακροζωΐα, υποστηρίζουν οι γιατροί και προτρέπουν όλους μας, μικρούς και μεγάλους, να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας. Σωστά, λοιπόν, κάνατε όσοι εντάξατε στην καθημερινότητά σας τη γυμναστική, το βάδισμα, το κολύμπι, το ποδήλατο ή κάποιο σπορ.

Όσοι ασκήστε σε γυμναστήριο, σίγουρα θα καθοδηγήστε από κάποιον ειδικό για να γυμνάζεστε σωστά. Εσείς όμως που αποφασίσατε να γυμνάζεστε μόνοι σας στο σπίτι, τι κάνετε; Ξεκινάτε αμέσως τη γυμναστική χωρίς καμιά προθέρμανση ή τελειώνετε απότομα χωρίς να χαλαρώνετε;

Επειδή, λοιπόν, και η άσκηση έχει τους κανόνες της, για να είναι ωφέλιμη και αποτελεσματική, μάθετε μερικά μυστικά της για να μην πηγαίνει…χαμένος ο κόπος σας.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Προθέρμανση

Η φάση αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος την γυμναστικής. Είναι απαραίτητη γιατί προετοιμάζει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού όσο διαρκεί η άσκηση.

Επομένως, η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης, δηλαδή το περπάτημα, το ποδήλατο, το χαλαρό τρέξιμο, κ.ά., είναι μια πολύ καλή προθέρμανση. Μερικά λεπτά προθέρμανσης αρκούν. Το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν ακολουθήσουν και μερικές ασκήσεις διατάσεων.

Αποθεραπεία

Πρόκειται για την άλλη, υποχρεωτική φάση, που γίνεται στο τέλος κάθε γυμναστικού προγράμματος. Στόχος της είναι να βοηθήσει τον οργανισμό να περάσει από την κατάσταση των αυξημένων αναγκών κατά την άσκηση στην ηρεμία.

Για να καταλάβετε την αξία της αποθεραπείας σας δίνουμε ένα παράδειγμα: όταν η άσκηση σταματήσει απότομα, το αίμα λιμνάζει στους μυς των ποδιών κυρίως, κι έτσι μειώνεται η ποσότητα που επιστρέφει στην καρδιά. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα ή και λιποθυμία.

Μια πολύ καλή αποθεραπεία είναι η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης για μερικά λεπτά. Με άλλα λόγια, λίγα λεπτά περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, κ.ά. Για καλύτερο αποτέλεσμα καλό είναι να ακολουθούν την αερόβια άσκηση και μερικές ασκήσεις διατάσεων.

Προσοχή!

Βασική προϋπόθεση για να απολαμβάνετε όχι μόνο όλα τα οφέλη της άσκησης αλλά και να διασφαλίζετε και την ασφάλειά σας είναι, βέβαια, να εκτελείτε σωστά τις ασκήσεις, έτσι δεν είναι; Τηρείτε, λοιπόν, προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται σε κάθε άσκηση. Π

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα