ΑΡΝΙ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

Date

quince-013-small-thumb-large2 κ. αρνίσιο μπούτι κομμένο σε μερίδες
½ φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
¼ φλ. μέλι
½ κ.γ. σαφράν
8 μέτρια κυδώνια
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
Για το πλιγούρι:
2 φλ. πλιγούρι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. αμύγδαλα σε φετούλες
2 κ.σ βούτυρο
1/2 φλ. γλυκό λευκό κρασί
3 -4 σποράκια καρδάμωμο σπασμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 -5 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός ή φρέσκο κόλιανδρο
4 φλ. τσ. νερό

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το σαφράν σε ½ φλιτζάνι καυτό νερό. Τρίβουμε τα κυδώνια να φύγει το χνούδι, τα πλένουμε πολύ καλά, δεν τα καθαρίζουμε, εκτός από δύο που τους βγάζουμε τη φλούδα, τα ξεσποριάζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα. Τα αλείφουμε με λεμόνι να μην μαυρίσουν. Βράζουμε τα 2 ξεφλουδισμένα κυδώνια μέχρι να γίνουν τρυφερά (να διαπερνάει ένα μυτερό μαχαίρι τη σάρκα) και τα πολτοποιούμε πολύ καλά με το πιρούνι.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας και το ροδίζουμε στο ελαιόλαδο σε χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και σωτάρουμε στην ίδια κατσαρόλα τα κρεμμύδια, το σκόρδο και την κανέλα για 10 σε χαμηλή φωτιά. Ξαναβάζουμε το αρνί στην κατσαρόλα και ρίχνουμε καυτό νερό ίσα με την επιφάνεια του κρέατος κρέας, το μέλι και το σαφράν, κουνάμε καλά την κατσαρόλα να αναμειχθούν τα υλικά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε 1 ½ ώρα. Βάζουμε γύρω από το κρέας τα κυδώνια, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 40 λεπτά, κουνώντας κυκλικά πού και πού την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
Ετοιμάζουμε το πλιγούρι: λιώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι για 8 λεπτά. Όταν μαλακώσει, ρίχνουμε μέσα το καρδάμωμο, σωτάρουμε για 3-4 λεπτά να βγάλει τα αρώματά του, προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το γλυκό κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε το νερό. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα για 10 λεπτά, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το αφρατεύουμε, ανακατεύοντας ελαφρά με το πιρούνι.
Βγάζουμε το αρνί με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον πουρέ των κυδωνιών, διορθώνουμε σε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και ζάχαρη και βράζουμε λίγο τη σάλτσα (πρέπει να έχει ρευστή υφή σιροπιού).
Σερβίρουμε βάζοντας στα πιάτα κρέας, πλιγούρι και από πάνω 1-2 κουταλιές σάλτσα, Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό ή το κόλιανδρο. Προσφέρουμε την υπόλοιπη σάλτσα ξεχωριστά.

Πηγη: athinorama.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα