banner ad

ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

. December 1, 2015 . 0 Comments

ti-prepei-na-prosexete-otan-vgazete-frydia-sasΑκόμη και αν νιώθετε την ανάγκη να τα μοιράζεστε όλα με τον σύντροφό σας ή την οικογένειά σας υπάρχουν κάποια πράγματα αυστηρώς προσωπικά τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς και κυρίως μικροβιολόγους δεν πρέπει να μοιραζόμαστε με κανέναν για λόγους υγιεινής.

Δείτε δέκα πράγματα που ίσως δεν φαντάζεστε αλλά δεν πρέπει να τα ξαναμοιραστείτε.

1) Το σαπούνι του μπάνιου

Αν νομίζετε ότι καθαρίζεται… μόνο του τότε πρέπει να ξέρετε ότι κάνετε λάθος. Αν χρησιμοποιείτε σαπούνι για το μπάνιο σας πρέπει να ξέρετε ότι μετά από κάθε χρήση το σαπούνι συγκεντρώνει επάνω του μικροοργανισμούς από το δέρμα σας, από πολύ αθώους μέχρι παθογόνους. Έτσι πρέπει να χρησιμοποιείται αυστηρά από ένα άτομο.

2) Νυχοκόπτης

Ακόμα και αν και τα δύο άτομα που τον χρησιμοποιούν φαίνονται να έχουν καθαρά και υγιή νύχια μπορεί να υπάρχουν μύκητες και μικρόβια καλά κρυμμένα, τα οποία δεν είναι εμφανή αλλά υπάρχουν και έτσι πολύ πιθανόν να μεταφερθούν από το ένα άτομο στο άλλο. Ο καθένας λοιπόν πρέπει να χρησιμοποιεί τον δικό του.

3) Τσιμπιδάκι φρυδιών

Την επόμενη φορά που θα ζητήσετε από την φίλη σας να σας δανείσει το τσιμπιδάκι φρυδιών της ξανασκεφτείτε το. Κάθε φορά που τραβάτε μια τρίχα αφήνετε για λίγο έναν ανοιχτό πόρο στο δέρμα από τον οποίο μπορούν να περάσουν πολλοί μικροοργανισμοί, όχι πάντα αθώοι, που υπάρχουν πάνω στο τσιμπιδάκι. Οι γιατροί λένε πως είναι σπάνιο αλλά μπορεί ακόμα να μεταφέρουν και την ασθένεια της Ηπατίτιδας. Γι’ αυτό η ασφαλέστερη λύση είναι ο πολύ προσεχτικός καθαρισμός με οινόπνευμα πριν από κάθε χρήση.

4) Οδοντόβουρτσα

Ίσως το πιο γνωστό αντικείμενο που πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιείται από ένα άτομο. Ακόμη και αν καθαριστεί πολύ καλά τα βακτήρια παραμένουν και μπορούν να μεταδοθούν σε άλλο άτομο. Μάλιστα στο στόμα μπορεί να υπάρχουν ανοιχτές πληγές που μπορεί να μεταφέρουν πολύ σοβαρές ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται με το αίμα.

5) Σκουλαρίκια

Σίγουρα έχει έρθει η στιγμή που θες να φορέσεις τα σκουλαρίκια της φίλης σου και εκείνη με χαρά στα έχει δανείσει. Ωστόσο αν δεν καθαριστούν πολύ καλά με οινόπνευμα πριν τη χρήση απαγορεύεται διά ροπάλου να φορεθούν από άλλο άτομο. Αποτελούν αν δεν καθαριστούν κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών με το αίμα και σίγουρα δεν το θέλετε.

6) Σαγιονάρες

Οι σαγιονάρες είναι ένα από τα αντικείμενα που δεν πάει το μυαλό σας ότι είναι προσωπικό αλλά είναι και μάλιστα πολύ. Τα βακτήρια και οι μύκητες από τα πόδια «αποθηκεύονται» ουσιαστικά στις σαγιονάρες και μεταφέρονται εύκολα και χωρίς να το καταλάβετε στο δικό σας πόδι αν τις φορέσετε. Αν μάλιστα είναι βρεγμένες αποτελούν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για μετάδοση ιών στο δέρμα.

7) Ακουστικά

Το αντικείμενο που «δανείζεται» πιο συχνά από τα περισσότερα κυρίως για να ακούσουμε μουσική αλλά κανονικά αυστηρά προσωπικό. Μελέτες έδειξαν ότι τα ακουστικά μεταφέρουν πολλά περισσότερα βακτήρια από τα αυτιά απ’ ότι φανταζόμαστε. Μάλιστα τα βακτήρια μεταδίδονται πιο εύκολα κατά την ώρα της άθλησης οπότε και το άτομο που τα φοράει ιδρώνει με αποτέλεσμα αυτά να κολλάνε στα ακουστικά.

8) Αποσμητικό

Αν είναι σπρέι δεν υπάρχει σίγουρα πρόβλημα. Ωστόσο το να χρησιμοποιούν δύο άτομα αποσμητικό σε μορφή στικ ή ρολό είναι απαγορευτικό. Μικρές μολύνσεις μπορούν να μεταδοθούν από τυχόν κοψίματα από το ξύρισμα ή από ανοιχτούς πόρους. Αρκετά πιο ασφαλή είναι τα αντιβακτηριδιακά αλλά και πάλι καλύτερα να μην το ρισκάρετε και να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά το δικό σας.

9) Οτιδήποτε είναι σε βαζάκι

Κρέμες για το σώμα ή βαζελίνη για παράδειγμα. Αν και μπορεί να μην σας φαίνεται επικίνδυνο σκεφτείτε ότι κάθε φορά κάποιος βάζει το χέρι του μέσα στο βαζάκι για να πάρει λίγη ποσότητα. Το χέρι λοιπόν είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μεταφέρει μικρόβια τα οποία στη συνέχεια θα τα ακουμπήσετε στο σώμα σας και στο πρόσωπό σας. Και επειδή είναι σχεδόν απίθανο τα χέρια που χρησιμοποιούν το βαζάκι να είναι απαλλαγμένα από μικρόβια μην το ρισκάρετε.

10) Σφουγγάρι για το μπάνιο

Σίγουρα εδώ μπορείτε να καταλάβετε το λόγο που απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε ένα σφουγγάρι με κάποιον άλλον από κοινού. Δεκάδες νεκρά κύτταρα, μικρόβια και μικροοργανισμοί περνάνε αυτόματα στο δικό σας σώμα. Ακόμη και αν νομίζετε ότι το σφουγγάρι πλένεται και άρα καθαρίζεται μην χρησιμοποιείτε το ίδιο ούτε καν με τον σύντροφό σας. Ανήκει στα πολύ προσωπικά αντικείμενα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν για την δική σας υγιεινή.

Πηγη: medicalnews.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *