ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ B & C

Date

ygeia_giatroiΈνα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C. Υπολογίζεται ότι 1 στους 12 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι φορέας ηπατίτιδας B ή C, ποσοστό πολύ υψηλότερο και από αυτό των φορέων του HIV/AIDS ή όλων όσοι πάσχουν από καρκίνο κάθε μορφής.

Στην Ελλάδα η αντίστοιχη αναλογία είναι ευτυχώς μικρότερη (1:20) και εκτιμάται ότι περίπου 300.000 άτομα έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα Β ή C.

Προσοχή!
Ωστόσο, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότεροι από τους φορείς δεν το γνωρίζουν, ενώ η ενημέρωση γύρω από τις δύο αυτές ασθένειες παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β

Το 5% του πληθυσμού της Γης, περίπου 350.000.000 άνθρωποι, έχουν χρόνια HBV λοίμωξη (ηπατίτιδα Β). Στην Ελλάδα η συχνότητα των ασθενών με χρόνια HBV λοίμωξη υπολογίζεται μεταξύ του 2% και 3%, ενώ είναι σαφώς αυξημένη μεταξύ των οικονομικών μεταναστών.

Παρά την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και τη σημαντικότατη ελάττωση της HBV λοίμωξης στα παιδιά και στους εφήβους της χώρας μας, οι επιπλοκές της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς οι παλαιές περιπτώσεις χρόνιων HBV λοιμώξεων δεν έχουν ελαττωθεί σε αριθμό και οι επιπλοκές από αυτές αυξάνουν καθώς αυξάνει η ηλικία των ασθενών.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 2% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 200.000 άνθρωποι, έχουν χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας C. Η
υψηλότερη συχνότητα ηπατίτιδας C συναντάται σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών.

Είναι γεγονός ότι οι νέες περιπτώσεις ηπατίτιδας C έχουν ελαττωθεί αρκετά μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, κυρίως λόγω του υποχρεωτικού ελέγχου του αίματος και παραγώγων του, αλλά και γενικότερα της βελτίωσης των συνθηκών νοσηλείας και των κανόνων αποστείρωσης. Πολλές όμως παλαιές περιπτώσεις ηπατίτιδας C παραμένουν ακόμη αδιάγνωστες. Έτσι, οι αριθμοί των διαγνωσμένων ασθενών με ηπατίτιδα C αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέσα στην επόμενη δεκαετία, λόγω της αποκάλυψης ολοένα και περισσότερων παλαιών περιπτώσεων ηπατίτιδας C.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Ο ιός της ηπατίτιδας Β βρίσκεται στο αίμα, το σάλιο, το σπέρμα και τα κολπικά υγρά όλων όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό. Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται μόνο με τη σεξουαλική επαφή, με μολυσμένες σύριγγες και βελόνες, από τυχαίο τρύπημα με αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα ή από τη μολυσμένη μητέρα στο έμβρυο που κυοφορεί τις τελευταίες ημέρες πριν από τον τοκετό.
Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, την αιμοκάθαρση (τεχνητός νεφρός), το τρύπημα με μολυσμένη βελόνα ή μολυσμένο εργαλείο, ιατρικές ή παραϊατρικές πράξεις, τη σεξουαλική επαφή και από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο (κάθετη μετάδοση).

Προσοχή!
Η μετάγγιση αίματος ή παραγώγων του, που στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για τη μετάδοση της νόσου, είναι πλέον ασφαλής, καθώς σύγχρονες μέθοδοι ελέγχουν και αποκλείουν την ύπαρξη του ιού πριν από τη χρησιμοποίηση του αίματος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ηπατίτιδα Β
Τα πρώτα συμπτώματα της ηπατίτιδας Β εμφανίζονται 2-3 μήνες μετά την επαφή με τον ιό και χαρακτηρίζονται από καταβολή, ατονία, ανορεξία, εμετούς, πυρετό και ελαφρύ πόνο στην κοιλιά, ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των ματιών).

Ωστόσο, δε νοσούν όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τον ιό. Συμπτώματα εμφανίζουν πολύ λίγοι άνθρωποι (5-10%), ενώ οι υπόλοιποι αποκτούν ανοσία στην ηπατίτιδα Β.

Προσοχή!
Οι φορείς της ηπατίτιδας Β μπορούν να μεταδώσουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Ηπατίτιδα C
Ο χρόνος από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων της οξείας ηπατίτιδας C είναι 30-90 ημέρες. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς (75-80%) με οξεία ηπατίτιδα C δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι ασθενείς (65-85%) δεν κατορθώνουν να αποβάλουν τον ιό και αναπτύσσουν στη συνέχεια χρόνια ηπατίτιδα C.

Προσοχή!
Περίπου 15-20% των φορέων θα αναπτύξουν κίρρωση εντός 20ετίας.

ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΜΒΟΛΙΟ

Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β είναι πολύ αποτελεσματικό και γίνεται σε 3 δόσεις. Πρέπει να γίνεται σε όλο τον πληθυσμό, αλλά κυρίως στα βρέφη και τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας.
Αν κάποιο μη εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, θα πρέπει να κάνει, όσο το δυνατό συντομότερα, την ειδική υπεράνοση γ-σφαιρίνη για την ηπατίτιδα Β.
Επίσης, αν μια έγκυος είναι μολυσμένη με τον ιό, αμέσως μετά τον τοκετό θα πρέπει να γίνει στο νεογέννητο η ειδική υπεράνοση γ-σφαιρίνη και στη συνέχειατο εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β.

ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή, ειδικά όταν η σχέση δεν είναι μόνιμη.
Δεν πρέπει ποτέ να αγγίζουμε σύριγγες ή βελόνες που βρίσκονται πεταμένες σε πάρκα, στο δρόμο κ.λπ.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει εμβόλιο που να προφυλάσσει από την ηπατίτιδα C. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατίτιδα C δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί, γι’ αυτό επιβάλλεται να τηρούνται από όλους προσεκτικά γενικά μέτρα πρόληψης.
Όλοι οι ασθενείς με ηπατίτιδα C δεν πρέπει να χρησιμοποιούν από άλλους ούτε να δίνουν σε άλλους αντικείμενα που μπορεί να έρθουν σε επαφή με το αίμα τους, όπως ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες, νυχοκόπτες, αποτριχωτικές συσκευές κ.λπ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σήμερα υπάρχουν θεραπείες για τη χρόνια ηπατίτιδα Β, οι οποίες όμως δεν εγγυώνται την κάθαρση του ιού και την ίαση. Παρ’ όλα αυτά, επιτυγχάνεται η καταστολή και εμποδίζεται η εξέλιξη του ιού της χρόνιας ηπατίτιδας Β σε κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.
Τα διαθέσιμα φάρμακα ανήκουν σε δύο ομάδες: ενέσεις ιντερφερόνης και αντιικά χάπια, τα ονομαζόμενα νουκλεοσ(τ)ιδικά ανάλογα.
Αντίθετα, η επιτυχής θεραπεία ενός ασθενή με ηπατίτιδα C εκριζώνει τον ιό από το αίμα και εξαφανίζει την πιθανότητα μετάδοσης από αυτόν τον ασθενή.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα