ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ

Date

2248243c81f338d52b7068d1d1a8af45-640x399Οι χολόλιθοι είναι λίθοι (πέτρες) που σχηματίζονται μέσα στη χοληδόχο κύστη (στο σάκο, δηλαδή, περισυλλογής της χολής). Πώς γίνεται όμως αυτό;

ΛΕΠΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Η χοληδόχος κύστη –μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών– συμπιέζει το περιεχόμενό της, τη χολή –μέσω πόρων–, προς το λεπτό έντερο, για να βοηθήσει την πέψη. Όταν, λοιπόν, διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ της ποσότητας των χολικών οξέων, των φωσφολιπιδίων και της χοληστερόλης μέσα στη χοληδόχο κύστη ή υπάρξει πρόβλημα κινητικότητας, τότε κάποιες από τις χημικές ουσίες στερεοποιούνται και σχηματίζουν πέτρες.

Ο ΚΟΛΙΚΟΣ ΤΩΝ ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ

Σε ποσοστό 30-50% αυτών που αναπτύσσουν χολολίθους δεν έχουν συμπτώματα. Απλώς ζουν έχοντας λίθους μέσα στη χοληδόχο κύστη τους.

Μερικοί, όμως, από τους λίθους αυτούς μπορεί να μετακινηθούν προς το χοληδόχο πόρο, όπου μπορεί και να σφηνωθούν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ακολουθεί ο κολικός των χοληφόρων, δηλαδή ένας έντονος πόνος στο πάνω δεξιό μέρος της κοιλιάς ή, μερικές φορές, ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Ο πόνος αυτός –μέσα σε λίγες ώρες– γίνεται εντονότερος και ύστερα υποχωρεί. Μπορεί, επίσης, να συνοδεύεται και από έντονη αδιαθεσία καθώς και από εμετό.

Ο κολικός, λοιπόν, των χοληφόρων δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της προσπάθειας της χοληδόχου κύστης να περάσει τη χολή από το σημείο ενσφηνώσεων του λίθου προς το δωδεκαδάκτυλο. Αν ο λίθος γυρίσει προς τα πίσω και πέσει μέσα στη χοληδόχο κύστη ή αν προωθηθεί κατά μήκος του χοληδόχου πόρου και πέσει μέσα στο δωδεκαδάκτυλο, τότε ο πόνος υποχωρεί.

Άλλα συμπτώματα που προκαλούνται από τη χολολιθίαση είναι φούσκωμα και κοιλιακά ενοχλήματα μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Όταν ο λίθος παραμένει –για κάποιο χρονικό διάστημα– παγιδευμένος στο χοληδόχο πόρο, τότε μπορεί να εμποδίσει τη ροή της χολής και να προκαλέσει ίκτερο.
Άλλος κίνδυνος είναι η φλεγμονή και ενδεχομένως η λοίμωξη της χοληδόχου κύστης, καθώς η αποκλεισμένη χολή λιμνάζει μέσα σε αυτή.
Τέλος, όσοι πάσχουν από χολολιθίαση είναι πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν οξεία παγκρεατίτιδα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η χολολιθίαση μπορεί να διαγνωστεί με εξετάσεις αίματος και χολοκυστογραφία (μια ειδική ακτινογραφία που εκτελείται πολλές ώρες μετά τη λήψη ειδικών χαπιών που σκιαγραφούν τη χοληδόχο κύστη). Οι χολόλιθοι μπορεί, επίσης, να αποκαλυφθούν με το υπερηχογράφημα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Για την ανακούφιση του κολικού χορηγείται, συνήθως, ένα ισχυρό αναλγητικό. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθεί το επεισόδιο ή να υποτροπιάσει, τότε μπορεί να συστηθεί από το γιατρό χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των λίθων.

Για την αντιμετώπιση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης, ο παραδοσιακός τρόπος αφαίρεσής της είναι η χολοκυστεκτομή (ανοιχτή εγχείρηση).

Τώρα, όμως, η εγχείρηση της χολοκυστεκτομής γίνεται και με τη βοήθεια μιας τεχνικής που ονομάζεται «λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή», η οποία συνδυάζει δοκιμασμένες και ακριβείς μεθόδους με προηγμένα τεχνολογικά μέσα.

Τι προσφέρει στους ασθενείς η μέθοδος αυτή; Λιγότερη ταλαιπωρία μετά την εγχείρηση, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ανάρρωση σε μέρες και όχι σε εβδομάδες και μικροσκοπικές τομές αντί για μια μεγάλη τομή.

ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Τρώτε με μέτρο.
Αποφεύγετε να τρώτε πολύ (ιδίως λιπαρά φαγητά) που αποτελούν ερέθισμα για την εμφάνιση κολικού.
Χρησιμοποιήστε αντιόξινα φάρμακα για τη δυσπεψία και το φούσκωμα της κοιλιάς (μετεωρισμός).

ΑΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΟΛΙΚΟΣ…

Μείνετε στο κρεβάτι.
Πάρτε αναλγητικά φάρμακα.
Μην τρώτε και μην πίνετε τίποτα εκτός από μερικές γουλιές νερό κατά διαστήματα.
Αν ο πόνος επιμένει πάνω από τρεις περίπου ώρες, καλέστε το γιατρό.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα