ΣΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Date

1Όσοι αποφασίσατε στις γιορτές να κάνετε δίαιτα, μάλλον κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Γιατί ποιος είναι δυνατό να μπορέσει –και γιατί άλλωστε– να στερηθεί τη γευστική εμπειρία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού;

Επειδή, λοιπόν, τις μέρες αυτές εκείνο που προέχει είναι η καλή μας διάθεση και η ψυχική ισορροπία μας, αφήστε κατά μέρος κάθε ενοχή και στέρηση και δοκιμάστε κάθε λιχουδιά και έδεσμα, αρκεί, βέβαια, να ξέρετε πότε πρέπει να σταματήσετε.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ

Μη μένετε νηστικοί όλη τη μέρα με σκοπό να φάτε το βράδυ, γιατί έτσι το έντερό σας, εφόσον όλη τη μέρα δε θα έχετε φάει τίποτα, θα απορροφήσει όλα όσα θα φάτε το βράδυ.
Μη συνηθίζετε κάποιες μέρες να τρώτε μέχρι σκασμού και άλλες να πεινάτε. Μάθετε να τρώτε ισορροπημένα, γιατί διαφορετικά, όχι μόνο θα χάσετε το λογαριασμό και την ψυχική σας γαλήνη, αλλά θα αποδιοργανώσετε και τις βιολογικές σας λειτουργίες και κυρίως αυτή της καρδιάς.
Μην αποφεύγετε το πρώτο γεύμα της ημέρας, δηλαδή το πρωινό. Πρόκειται άλλωστε για μια διαχρονική υποχρέωσή σας, την οποία πρέπει να τηρείτε συστηματικά. Μάλιστα, τώρα τις γιορτές καλύτερα να φάτε το πρωί τον μπακλαβά ή τον κουραμπιέ που λαχταράτε, παρά κάποια άλλη στιγμή της ημέρας.
Μαγειρέψτε μόνη τα εδέσματα της γιορτής. Έτσι, και το πορτοφόλι σας θα προστατέψετε και δε θα φάτε πολύ στο τραπέζι. Γιατί, κακά τα ψέματα, όταν χορταίνουν οι αισθήσεις, χορταίνει και το στομάχι.
Προτιμήστε για τις ημέρες αυτές τις πρωτεΐνες. Γεμίστε επομένως το πιάτο σας με κρέας, πράσινη σαλάτα και αφήστε στην άκρη τη γέμιση και τα ορεκτικά.
Στη διάρκεια των γιορτών έτσι κι αλλιώς θα πάρετε2-3 κιλά. Γι’ αυτό, δεν είναι ανάγκη να ζυγίζεστε όσο διαρκεί η περίοδος αυτή. Ανεβείτε, λοιπόν, στη ζυγαριά μετά το τέλος του 15ημέρου.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Aν είστε:

Υπερτασικοί: Θα πρέπει και στις γιορτές να πάρετε τις περισσότερες θερμίδες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά και να προτιμάτε κρέας, όσο το δυνατόν πιο άπαχο. Επίσης, να αποφεύγετε το αλάτι, καθώς ο περιορισμός του μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Αποφεύγετε: Τα καπνιστά και παστά ψάρια και κρέατα, το μπέικον, τα λουκάνικα και γενικά αλλαντικά, αλατισμένα τυριά, γαριδάκια, τσιπς, κ.λπ.
Διαβητικοί: Θα πρέπει και αυτές τις μέρες να ακολουθείτε το διαιτητικό πρόγραμμα που σας έχει συσταθεί. Δηλαδή, να συνεχίσετε να τρώτε σε τακτές ώρες, τα γεύματά σας να είναι πάντα ισορροπημένα και να προσέχετε να μην παίρνετε περισσότερους υδατάνθρακες τρώγοντας γλυκά και πίνοντας οινοπνευματώδη.
Ασθενείς με γαστρεντερικές παθήσεις: Θα πρέπει να καταναλώνετε μικρές ποσότητες λίπους, ζάχαρης και οινοπνεύματος. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες γάλακτος, καφέ ή οινοπνεύματος, τροφές δηλαδή που απορροφώνται πλημμελώς και προκαλούν ερεθισμό ή έκκριση οξέων.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα