banner ad

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

. January 28, 2016 . 0 Comments

1Υλικά
1 ½ κ. μπρόκολο
300 γρ. αμύγδαλα λευκά
300 γρ. μαύρες ελιές σε φέτες
Για την μπεσαμέλ:
1.200 ml νερό
1 ντομάτα χαραγμένη σταυρωτά
1 πιπεριά καθαρισμένη ολόκληρη
1 μάτσο μαϊντανό καθαρισμένο
1 μάτσο σέλινο καθαρισμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο χαραγμένο σταυρωτά
2 καρότα μεγάλα ολόκληρα
1 γερή πρέζα ρίγανη
1 κ.σ. γεμάτη αλάτι
5 κόκκοι πιπέρι
12 κ.σ. αλεύρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής αλέσεως ή από φαγόπυρο)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Προαιρετικά: μια πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο, 1 –2 κρόκοι αβγού, 2 -3 κουταλιές τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο).

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το μπρόκολο. Το κόβουμε σε μπουκετάκια και το βράζουμε σε καλά αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Το αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτήρι. Καβουρδίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα, σε στεγνό αντικολλητικό τηγάνι. Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Τα σουρώνουμε. Πρέπει να έχει μείνει 1 lt ζωμός. Αν είναι περισσότερος, αφήνουμε στην άκρη τον περισσευούμενο (είναι πολύ ωραίο σαν ρόφημα στάζοντας μέσα φρέσκο λεμόνι) και αν λείπει το συμπληρώνουμε με καυτό νερό.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με αβγοδάρτη μέχρι να ψηθεί αρκετά το αλεύρι (να μην μυρίζει αλευρίλα). Ρίχνουμε σιγά –σιγά το χορτόζουμο όπως στην κανονική μπεσαμέλ, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πιάσει στον πάτο. Όταν αποκτήσει την πυκνότητα της μπεσαμέλ, αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Συμπληρώνουμε αν θέλουμε με μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 –2 κρόκους αβγού (αφού χλιάνει η μπεσαμέλ) και 2 -3 κουταλιές τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο).
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα πυρίμαχο σκεύος και τακτοποιούμε μέσα το μπρόκολο. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τις ελιές και σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ. Κουνάμε το σκεύος να περάσει η μπεσαμέλ και ανάμεσα στο μπρόκολο και να ισιώσει η επιφάνεια. Ψήνουμε για 30 -40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεροποιηθεί κάπως το φαγητό πριν σερβίρουμε.

Πηγη: athinorama

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *