ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ, ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ

Date

inspireyourlife_students_schoolΕνθάρρυνση, ενθάρρυνση και πάλι ενθάρρυνση!
Το παιδί σας θα ξεκινήσει τη ζωή του με πολύ καλές προοπτικές για το μέλλον, εάν το ενθαρρύνετε κι εσείς διαρκώς, ν’ αναπτύσσει κάθε δημιουργικότητα και δυνατότητα που διαθέτει. Έτσι, θα διαπλάσσετε ένα παιδί:

γεμάτο αυτοπεποίθηση
θαρραλέο ώστε να δοκιμάζει κάθε τι το καινούριο
ικανό να σκέφτεται, και να
μαθαίνει από τις εμπειρίες του.

Επίσης, επειδή η ζωή δεν είναι μόνο αυτό που βλέπει το παιδί σας, γι’ αυτό ενθαρρύνετέ το να μάθει να διακρίνει όσα συμβαίνουν γύρω του, με τους παρακάτω τρόπους:

Δείχνετε ενδιαφέρον γι’ αυτά που κάνει, λέει και σκέφτεται.
Υπενθυμίζετέ του συχνά, να σκέφτεται πρώτα αυτό που πρόκειται να κάνει και βοηθήστε το να συνειδητοποιεί γιατί το κάνει.
Παροτρύνετέ το να ασχολείται με δημιουργικές δραστηριότητες που με τα χρόνια, θα το βοηθήσουν να αναπτύξει το πνεύμα του και ν’ απελευθερώσει, σιγά-σιγά, κάθε «κρυμμένη» δυνατότητά του.

Η αυτοπεποίθηση είναι το…παν!

Σίγουρα θα έχετε συναντήσει αρκετούς ανθρώπους που παρόλο τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης που διαθέτουν (IQ), αποτυγχάνουν τόσο στην κοινωνική όσο και στην προσωπική τους ζωή. Και αντίθετα, ανθρώπους με «κοινό νου» -δηλαδή, όχι ιδιαίτερα ευφυείς- να τα καταφέρνουν παντού και κυρίως στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αν αναρωτιέστε πώς γίνεται αυτό, μάθετε ότι έχει να κάνει με τη «συναισθηματική νοημοσύνη (E.Q)» όπως λένε οι ειδικοί. Την ικανότητα, δηλαδή, κάποιου να διαθέτει αυτοκυριαρχία, να επικοινωνεί και να συνεργάζεται. Με άλλα λόγια, την επιμονή, την υπομονή, την προσαρμοστική ικανότητα, την αισιοδοξία και την ελπίδα που διαθέτει σε κάθε εκδήλωση της ζωής.

Ευτυχώς, η «συναισθηματική νοημοσύνη» είναι ένα χάρισμα που κατακτιέται, καθώς μπορεί ν’ αναπτυχθεί και να διδαχθεί, αρκεί το περιβάλλον κάποιου -από τα παιδικά του ήδη χρόνια- να του έχει καλλιεργήσει την…αυτοπεποίθηση! Και ο όρος »περιβάλλον» αναφέρεται σε σας τους γονείς, καθώς ο ρόλος σας είναι καθοριστικός κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών σας, αφού την περίοδο αυτή τίθενται τα θεμέλια της προσωπικότητάς τους και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη μελλοντική, εξελικτική τους πορεία.

Μια πορεία που εξαρτάται από τα στοιχεία που θα κληρονομήσει το παιδί από εσάς τους γονείς του, από τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα μεγαλώσει, δηλαδή από τη διαπαιδαγώγησή του, καθώς και από ενδεχόμενα περιβαλλοντικά ή άλλου είδους προβλήματα που θα αντιμετωπίσει.

Ως γονείς, λοιπόν, πρέπει να φροντίσετε να θέσετε τις βάσεις για τη φυσιολογική εξέλιξη των παιδιών σας, ικανοποιώντας όχι μόνο τις σωματικές αλλά και τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Δεν αρκεί, δηλαδή, να προσφέρετε στο παιδί σας πλουσιοπάροχα μόνον υλικά αγαθά, αλλά να το καλύπτετε και συναισθηματικά, καθώς οι συναισθηματικές του ανάγκες είναι παρούσες από τη στιγμή που θα γεννηθεί. Οι ανάγκες αυτές, μάλιστα, με τα χρόνια διαφοροποιούνται. Έτσι, με τον καιρό, παύει πλέον το μικρό σας να επικοινωνεί μαζί σας με το κλάμα, αλλά καθώς μεγαλώνει επιζητά από εσάς, τους γονείς του, την αναγνώρισή σας και την ανταπόκρισή σας στην ανάγκη του για ανεξαρτησία, αυτοβουλία και δημιουργία.

Μην ξεχνάτε ότι:

Όλες οι συνθήκες που δημιουργούν συναισθηματική φόρτιση μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την εξέλιξη του παιδιού (π.χ. πρώιμος αποχωρισμός από τη μητέρα, συνεχείς διαμάχες στην οικογένεια, χωρισμός των γονιών, θάνατος ενός γονιού, αλκοολισμός, χρόνιες ασθένειες όπως ψυχασθένειες, καρκίνος, κ.ά.).
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που οι γονείς, άθελά σας, επιβαρύνετε το παιδί με διάφορα προβλήματα που απασχολούν εσάς τους ίδιους.
Ο παιδικός ψυχισμός βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και μπορεί να πληγωθεί ανεπανόρθωτα από κάποιο περιστατικό που οι γονείς θεωρείτε ανώδυνο ή περαστικό.
Τα παιδιά έχουν από νωρίς τα μάτια τους στραμμένα πάνω σας, παρατηρούν τα πάντα και τους εντυπώνεται όχι μόνο ο τρόπος με τον οποίο τους συμπεριφέρεστε αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ζείτε. Είναι, λοιπόν, ανώφελο να τα προτρέπετε να φέρονται με ευγένεια ή ειλικρίνεια αν εσείς, άθελά σας, δεν κάνετε το ίδιο μέσα στην οικογένεια.
Επειδή το παιδί συχνά δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, επιλέγει να τα εκδηλώνει με τη συμπεριφορά του. Πίσω, λοιπόν, από τις δυσκολίες στον ύπνο, στη διατροφή, στις σχέσεις με τους συνομηλίκους του στο σχολείο, πίσω από την επιθετικότητα, το ψέμα ή την κλοπή κρύβεται ίσως μια πρόκληση από την πλευρά του παιδιού για να το προσέξετε και ν’ αλλάξετε στάση απέναντί του. Η σωστή ενημέρωση και η ωριμότητά σας θα βοηθήσουν να μεταφράσετε τα μηνύματα του παιδιού, αλλά και να επικοινωνήσετε ουσιαστικά μαζί του.

Καλλιεργήστε την…αυτοπεποίθησή του

Όπως είπαμε, η αυτοπεποίθηση αποτελεί τη βάση για τη συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Σημαίνει ότι έχει εμπιστοσύνη και σεβασμό στον εαυτό του και στις δυνατότητές του. Τα παιδιά θα νιώσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και πίστη στη ζωή μόνο αν βιώσουν τη χαρά από την επιτυχία μιας προσπάθειάς τους. Άλλωστε, από τη στιγμή που γεννιούνται εκείνο που πρωτομαθαίνουν δεν είναι ότι με τα κατορθώματά τους κερδίζουν το χαμόγελο, την αποδοχή και την αγάπη των γονιών τους;

Η ενθάρρυνση, λοιπόν, από τη μεριά σας είναι σημαντική για να προχωρήσουν…Έχουν ανάγκη από το «μπράβο», την προτροπή, τον έπαινο. Γιατί έτσι τους δείχνετε την αγάπη, την προσοχή και την εκτίμησή σας και τα βοηθάτε να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους.

Ακόμη και σε περιπτώσεις αποτυχίας, αναγνωρίστε την προσπάθεια που κατέβαλαν και ενισχύστε τα λέγοντάς τους πώς την επόμενη φορά –με λίγη προσπάθεια- θα τα καταφέρουν καλύτερα.

Προσοχή!

Για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των παιδιών σας πρέπει, πρώτα απ’ όλα, εσείς οι γονείς να συμφιλιώνεστε με τις αποτυχίες τους και να τις αντιμετωπίζετε σαν κάτι φυσικό και παροδικό. Γιατί μόνο έτσι θα βοηθήσετε ν’ αποκτήσουν και τα παιδιά σας περισσότερο θάρρος και ν’ αποφεύγουν την τελειομανία που μπορεί να τ’ αγχώνει.

Βοηθήστε το να γίνει ένας…ευτυχισμένος ενήλικος

Πρώτα απ’ όλα, νιώστε ασφαλείς ξεκαθαρίζοντας τα δικά σας προσωπικά όρια, γιατί διαφορετικά δε θα μπορέσετε να βοηθήσετε επαρκώς το παιδί σας να θέσει τα δικά του.
Αντιμετωπίζετε το παιδί σας με τον τρόπο που του ταιριάζει.
Ακούτε με προσοχή ό,τι σας λέει.
Ενισχύετε την αυτενέργειά του και δείχνετέ του εμπιστοσύνη.
Συζητάτε μαζί του και απαντάτε στα ερωτήματά του.
Παρέχετέ του την απαιτούμενη ελευθερία για να εξερευνά το περιβάλλον του, αλλά και τη σταθερότητα για να μπορέσει να νιώσει ασφάλεια και να εσωτερικεύσει τις κοινωνικές αξίες που του είναι απαραίτητες, προκειμένου να δημιουργήσει ικανοποιητικές σχέσεις με τους άλλους γύρω του.
Να αγαπάτε και να αποδέχεστε το παιδί σας, ακόμη κι όταν η συμπεριφορά του σας εξοργίζει.
Φροντίστε ώστε τα όρια και οι κανόνες που ισχύουν στο σπίτι να είναι σαφή και να μην παραβιάζονται εύκολα.

Να θυμάστε:

Ο σκοπός της πειθαρχίας δεν πρέπει να είναι περιορισμός της ελευθερίας αλλά η παροχή μεγαλύτερων περιθωρίων στα παιδιά, σε πλαίσιο που οι γονείς μπορείτε να ελέγχετε.
Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από ελευθερία για να μπορέσουν ν’ αναπτυχθούν και ν’ αποκτήσουν γνώσεις με το δικό τους τρόπο.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα