Η ΑΛΕΣΜΕΝΗ ΤΡΟΦΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Η πολτοποιημένη τροφή κάνει κακό στα μωρά, προειδοποιεί η Τζιλ Ρέιπλι, ειδική της UΝΙCΕF, απορρίπτοντας την άποψη που θέλει τον συγκεκριμένο τρόπο διατροφής ως τον ιδανικότερο για τα βρέφη μετά τους πρώτους τέσσερις με έξι μήνες. Σύμφωνα με τη Ρέιπλι μάλιστα, η πολτοποιημένη τροφή είναι δυνατόν να εμποδίσει την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.

Η πρόταση της Τζιλ Ρέιπλι είναι σαφής. Η υποδιευθύντρια της Πρωτοβουλίας Βaby Friendly της UΝΙCΕF προτείνει στους γονείς το μητρικό ή άλλο γάλα μέχρι τους πρώτους έξι μήνες και στη συνέχεια να στρέφονται αμέσως στη στερεά τροφή. Απορρίπτει δηλαδή η ειδικός της UΝΙCΕF το ενδιάμεσο στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει συνήθως για μερικούς μήνες πολτοποιημένη τροφή.

Η Ρέιπλι, επισκέπτρια υγείας επί 25 χρόνια, επισημαίνει πως η πολτοποιημένη τροφή δεν είναι φυσιολογική και προειδοποιεί πως εγκυμονεί κινδύνους για το παιδί. Η ίδια πιστεύει πως τα μωρά άνω των έξι μηνών στα οποία επιτρέπεται να τραφούν μόνα τους- μπορούν ήδη να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους για να φτάσουν την τροφή- γίνονται συνήθως λιγότερο επιλεκτικά και δυσκοίλια και βελτιώνουν πιο γρήγορα τον έλεγχο των χεριών τους, αποφεύγοντας παράλληλα τροφές στις οποίες αρκετά συχνά αναπτύσσουν εν συνεχεία δυσανεξία.

Γιατί όμως τόσες και τόσες γενιές γονέων επιλέγουν την πολτοποιημένη τροφή τις τελευταίες δεκαετίες; Τα ράφια των σούπερ μάρκετ προσφέρουν τεράστια ποικιλία διαφορετικών ειδών και γεύσεων. Η ειδική της UΝΙCΕF επιρρίπτει τις ευθύνες για τη διαμόρφωση αυτής της τάσης στην αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ βιομηχανία βρεφικών τροφών. «Η επιστημονική έρευνα και οι κυβερνητικές συστάσεις (στην Αγγλία και στην Ουαλία) συμφωνούν πλέον πως δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα κατά τη διαδικασία ανάπτυξης του μωρού για λήψη πολτοποιημένης τροφής, δηλαδή τροφής που να τους παρέχει κάτι περισσότερο απ΄ ό,τι το γάλα και κάτι λιγότερο από ό,τι η στερεά τροφή», επισήμανε η Ρέιπλι, προκαλώντας αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της επικερδούς βιομηχανίας.

«Η έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο είναι καινούργια και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή», τόνισε ο Ρότζερ Κλαρκ, γενικός διευθυντής της Εταιρείας Ειδών Διατροφής για Βρέφη και Διαβητικούς. Ο Κλαρκ εκπροσωπεί εταιρείες διεθνούς φήμης στις παιδικές τροφές, όπως η Νestle και η Νutricia. «Οι εταιρείες παρασκευής παιδικών τροφών, στη Βρετανία για παράδειγμα, υποστηρίζουν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, δεδομένου ότι η ηλικία κατά την οποία εισάγεται στο διατροφολόγιο η στερεά τροφή δεν είναι συγκεκριμένη αλλά διαφέρει από παιδί σε παιδί. Εξαρτάται δε από τις διατροφικές και αναπτυξιακές ανάγκες του κάθε βρέφους».

Η διαφωνία

Η Ρέιπλι όμως διαφωνεί. «Το 2002», απαντά, «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε μια έρευνα η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρώτο γάλα του μωρού, είτε μητρικό είτε ξένο, του παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μέχρι τους έξι μήνες. Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα επισήμαναν πως αν το παιδί τραφεί με κάτι άλλο εκτός από γάλα στη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών, η άλλη τροφή θα αμβλύνει την διατροφική αξία του γάλακτος και μπορεί να βλάψει την υγεία του μωρού». Ύστερα από τους έξι πρώτους μήνες, επισήμανε η ειδικός της UΝΙCΕF, τα μωρά μπορούν να πάρουν μόνα τους την τροφή στο στόμα τους και να τη μασήσουν, καθιστώντας περιττή την πολτοποιημένη εκδοχή της και το τάισμα με το κουτάλι.

LΙΝΚ: www.babyfriendly.org.uk/

«Κινδυνεύουν να πνιγούν!»

«Η ικανότητα της μάσησης δεν πλήττεται επειδή ένα μωρό τρώει πολτοποιημένα τρόφιμα, τα οποία συνιστούμε συνήθως από τους 6 μήνες έως την ηλικία των 15-18 μηνών». Ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, εκφράζει την αντίθεσή του σε όσα υποστηρίζει η ειδική σε θέματα παιδικής διατροφής από την UΝΙCΕF. «Το παιδί μπορεί να πνιγεί εάν αρχίσει από τους 6 μήνες να τρώει στερεά τρόφιμα», λέει στα «ΝΕΑ». «Ένα μπισκότο μπορεί να το φάει, επειδή αυτό τρίβεται και λειώνει- και ούτως ή άλλως το δίνουμε στα μωρά των 6 μηνών για να μάθουν να μασάνε. Αλλά πώς θα φάνε τα φρούτα τους (λ.χ. το μήλο), το κρέας με τα χορταρικά ή το ψωμί;

Αν τους δώσουμε ολόκληρο κάτι απ΄ όλα αυτά, κινδυνεύουν να πνιγούν. Ακόμα και τα μαλακά τρόφιμα, όπως την μπανάνα, πρέπει να τη λειώσεις με το πιρούνι για να την φάει ένα μωρό».

Όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος, η σύσταση των ειδικών είναι μόλις χρονίσει το μωρό να τρώει τρόφιμα λειωμένα με το πιρούνι και όχι με το μπλέντερ. «Μετά τους 15-18 μήνες μπορεί να αρχίσει να μασάει κανονικά», τονίζει. Και καταλήγει: «Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν παιδιά που τρώνε πολτοποιημένο το φαγητό τους μέχρι τα 3 ή τα 4 χρόνια- και μολονότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό, δεν παθαίνουν τίποτα σοβαρό».