10 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Date

4870a88568Ως γονείς, δεν περνάτε στα παιδιά σας μόνο τα γονίδιά σας. Αργά ή γρήγορα, θα υιοθετήσουν και τις συνήθειές σας, καλές ή κακές. Μπορείτε να δείξετε τη φροντίδα σας μαθαίνοντάς τους τις εξής καλές συνήθειες.
Κάντε το φαγητό πολύχρωμο

Το να τρώμε φαγητά διαφορετικού… χρώματος δεν είναι μονάχα διασκεδαστικό, αλλά και πολύ υγιεινό. Προσπαθήστε, λοιπόν, να συμπεριλαμβάνετε ποικίλα φρούτα και λαχανικά στα γεύματά τους.
Τρώτε πάντα πρωινό

Μάθετε στα παιδιά σας από νωρίς πως το πρωινό είναι πολύ σημαντικό γεύμα, και πως πρέπει να είναι χορταστικό. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ επιβεβαιώνει πως το να μην τρώμε πρωινό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες παχυσαρκίας μέχρι και στο τετραπλάσιο. Επιπλέον, ένα πρωινό με χαμηλά λιπαρά, αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και καρδιοπάθειας.
Διαλέξτε διασκεδαστικούς τρόπους άσκησης

Δεν αγαπούν όλα τα παιδιά τον αθλητισμό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να γυμναστούμε με το παιδί μας – αρκεί να βρούμε μια δραστηριότητα που απολαμβάνει. Αν το παιδί σας δεν έχει ανακαλύψει ακόμα κάτι που να του αρέσει, παροτρύνετέ το να δοκιμάσει, χωρίς πίεση.
Μην κάθεστε όλη μέρα

Αν το παιδί σας βλέπει καθισμένους στον καναπέ όλη την ώρα, μάλλον θα σας μιμηθεί. Και έρευνες έχουν αποδείξει πως η καθιστική ζωή από νωρίς αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, προβλήματα συμπεριφοράς και προσαρμοστικότητας στην κοινωνία, αστάθεια στον ύπνο και διαταραχές προσοχής.
Διαβάστε του κάθε μέρα

Το διάβασμα είναι η βάση για την ακαδημαϊκή επιτυχία του παιδιού στο σχολείο – και όχι μόνο σε επίπεδο βαθμών. Όταν το παιδί ξεκινά να διαβάζει από πολύ μικρή ηλικία (μπορείτε να ξεκινήσετε να του διαβάζετε ιστορίες από τους έξι μήνες) αναπτύσσει πολλές γνωστικές δεξιότητες. Διαλέξτε ιστορίες που του αρέσουν, ώστε να θεωρεί το διάβασμα απόλαυση.
Νερό, όχι αναψυκτικά

Το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στο παιδί σας είναι απλό: το νερό είναι καλό, τα αναψυκτικά όχι. Η ζάχαρη των αναψυκτικών προσφέρει μόνο κενές θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά.
Κοιτάξτε τις ετικέτες των τροφίμων

Μάθετε στο παιδί σας να κοιτούν τις πιο βασικές πληροφορίες στην ετικέτα κάθε φαγητού, όπως τις θερμίδες ανά μερίδα, και την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, ώστε να μπορούν να διαλέγουν τρόφιμα που είναι όντως υγιεινά.
Φάτε όλοι μαζί

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο για μια οικογένεια να συντονίσει τα προγράμματά της και να απολαύσει ένα οικογενειακό δείπνο, αλλά αξίζει την προσπάθεια, καθώς οι δεσμοί μεταξύ των μελών της οικογένειας ενισχύονται και τα παιδιά δεν καταλήγουν να καταφεύγουν σε πρόχειρα και ανθυγιεινά σνακ.
Προτείνετέ του να περνάει χρόνο με φίλους

Οι φιλίες είναι σημαντικές για τη σωστή ανάπτυξη κάθε ανθρώπου, ειδικά στη σχολική ηλικία. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει αρκετούς και διαφορετικούς φίλους, και να περνάει χρόνο μαζί τους.
Θετική ενέργεια

Είναι πολύ εύκολο για ένα παιδί να απογοητευτεί όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλει. Μάθετέ του την αξία του να βλέπουμε τα πάντα θετικά και να μην απελπιζόμαστε με τις κακοτυχίες. Θα το βοηθήσετε να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του, και θα νιώσει πως είναι άξιο και ικανό για αυτά που θέλει να πετύχει.

Πηγη: iatronet.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα