ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ;

Date

41446-93408Ξυπνάτε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφτείτε την τουαλέτα; Αν ναι, θα ξέρετε ότι είναι πολύ ενοχλητικό.

Όχι μόνο επειδή ξυπνάτε και αναγκάζεστε να σηκωθείτε από το ζεστό σας κρεβατάκι, αλλά επειδή έτσι διαταράσσεται και ο ύπνος του/της συντρόφου σας και πολύ πιθανόν να χάνετε και τον δικό σας ύπνο όταν ύστερα επιστρέφετε στο κρεβάτι.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται νυκτουρία, αλλά τι είναι αυτό που την προκαλεί και πώς να την αποφύγετε; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Τι είναι η νυκτουρία;

Η νυκτουρία είναι η ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία και μεγαλώνει καθώς γερνάει ο άνθρωπος. Συναντάται πιο συχνά σε ηλικιωμένους άντρες, στους οποίους συχνά προκαλείται από διογκωμένο προστάτη.
Τι προκαλεί τη νυκτουρία;

Μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων μπορεί να προκαλέσει νυκτουρία. Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούν συχνά την αίσθηση του καψίματος και ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας καθώς και η θεραπεία με αντιβιοτικά. Άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν νυκτουρία, είναι:

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη, ως αποτέλεσμα κυστίτιδας.
Ο διαβήτης, αν δεν ελέγχεται επαρκώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ζάχαρη να εμφανίζεται στα ούρα, να διεγείρει την ουροδόχο κύστη και να παράγονται περισσότερα ούρα.
H υπερβολική κατανάλωση υγρών πριν από τον ύπνο.
Το άγχος.
Η λοίμωξη των νεφρών.
Το οίδημα ή το πρήξιμο στην περιοχή των ποδιών.
Οι νευρολογικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Parkinson, ή η συμπίεση του νωτιαίου μυελού.

Εγκυμοσύνη

Η νυκτουρία μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Μπορεί να αναπτυχθεί κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης αλλά συναντάται και πιο συχνά αργότερα, όταν η μήτρα πιέζει την ουροδόχο κύστη.
Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της αιτίας μπορεί να είναι δύσκολη. Ο γιατρός θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις. Μπορεί μάλιστα να χρειαστεί να κρατήσετε ένα ημερολόγιο για λίγες μέρες και να καταγράφετε τι πίνετε, την ποσότητα και τη συχνότητα που πηγαίνετε στην τουαλέτα.

Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι:

Πόσες φορές τη νύχτα μπορεί να χρειαστεί να σηκωθείτε για να πάτε στην τουαλέτα;
Παράγετε λιγότερα ούρα συγκριτικά με το παρελθόν;
Σας συμβαίνουν ατυχήματα, όπως το να βρέχεται το κρεβάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας;
Έχετε άλλα συμπτώματα;
Τι φάρμακα παίρνετε;
Υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια με προβλήματα στην ουροδόχο κύστη ή διαβήτη;

Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε έλεγχο, όπως

Αιματολογικές εξετάσεις
Καλλιέργεια ούρων
Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογραφήματα

Τι μπορείτε να κάνετε για να το βελτιώσετε

Η υπερβολική κατανάλωση υγρών μπορεί να προκαλέσει νυκτουρία. Το αλκοόλ και τα ροφήματα με καφεΐνη είναι διουρητικά που σημαίνει ότι η καταλάλωσή τους προκαλεί το σώμα να παράγει περισσότερα ούρα. Φροντίστε λοιπόν να τα αποφεύγετε λίγες ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Άλλοι άνθρωποι που έχουν νυκτουρία έχουν απλώς αναπτύξει τη συνήθεια να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας απλά για να ουρήσουν.

Πηγη: baby.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα