ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΞΥΠΝΑΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Date

63BB3EDA-8697-4DCB-A16D-880031E6ABC0Είναι πολύ ενοχλητικό να ξυπνάει κανείς κατά τη διάρκεια της νύχτας κι αν σας συμβαίνει είναι λογικό να αναρωτιέστε «Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;».

Αν και μερικές φορές ο λόγος μπορεί να είναι προφανής, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λιγότερο γνωστοί σωματικοί και συναισθηματικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο. Οι ειδικοί εξηγούν!
Βήχετε

Αν ο βήχας σας ξυπνά, είναι πιθανό να προκαλείται από τα οξέα του στομάχου που ερεθίζουν το πίσω μέρος του λαιμού. Γνωστό και ως παλινδρόμηση, επιδεινώνεται όταν ξαπλώνει κανείς και συνήθως συμβαίνει μια δυο ώρες αφού πάτε για ύπνο. Όσοι υποφέρουν από παλινδρόμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσιάζουν κι άλλα συμπτώματα όπως το αίσθημα καύσου ή ξινή γεύση στο στόμα.
Τι να κάνω;

Προσέξτε το βάρος σας. Μερικά επιπλέον κιλάκια γύρω από το στομάχι ενδεχομένως αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της παλινδρόμησης, δεδομένου ότι δημιουργείται πίεση στην κοιλιακή χώρα. Προσπαθήστε επίσης να αποφεύγετε τα βαριά γεύματα έξι ώρες πριν πάτε για ύπνο και αποφύγετε τα επίπεδα μαξιλάρια.
Πρέπει να πάτε στην τουαλέτα

Μια γεμάτη κύστη θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και τύπου 2, καθώς το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από τη ζάχαρη μέσω των ούρων.
Δεν μπορείτε να αναπνεύσετε

Ξέρετε ότι μπορεί να πάσχετε από νυχτερινό άσθμα; Μερικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το έχουν γιατί ξυπνάνε τη νύχτα και δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Ενδεχομένως υπάρχει και βήχας.
Τι να κάνω;

Ο κλιματισμός, τα ακάρεα στο κρεβάτι ή το πουπουλένιο πάπλωμα μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα. Προσπαθήστε να αλλάξετε τον τύπο του κρεβατιού για να δείτε αν σας βοηθάει. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας ώστε να εξακριβώσει αν έχετε όντως άσθμα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια συσκευή εισπνοών κορτικοστεροειδούς ώστε να ανοίξουν οι αεραγωγοί.
Αισθάνεστε μια ζάλη

Αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας μια ζάλης αυτό μπορεί να οφείλεται στον λεγόμενο καλοήθη ίλιγγο θέσης. Πρόκειται για ίλιγγο που εμφανίζεται όταν αλλάζετε θέση στο κεφάλι.
Τι να κάνω;

Ο ύπνος σε δύο μαξιλάρια μπορεί να βοηθήσει καθώς σταθεροποιεί τη θέση του κεφαλιού. Αν ξυπνάτε ζαλισμένη, βάλτε ένα χαμηλό φωτιστικό δίπλα στο κρεβάτι σας – μην κλείνετε τα μάτια – και επικεντρωθείτε σε ένα αντικείμενο για μερικά λεπτά. Το πρόβλημα μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο.
Πονάει η πλάτη σας

Ο ύπνος πάνω σε πάρα πολλά μαξιλάρια μπορεί να προκαλέσει πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης. Η καλύτερη θέση είναι να κοιμάστε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από το λαιμό και ένα κάτω από τα γόνατα, καθώς έτσι στηρίζεται το κάτω μέρος της πλάτης.
Τι να κάνω;

Το στρώμα μπορεί να είναι πάρα πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό. Κατά τη δοκιμή ενός νέου, ξαπλώστε και τσεκάρετε αν μπορείτε να βάλετε το χέρι σας στο κενό μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και του στρώματος. Αν υπάρχει μεγάλο κενό, σημαίνει ότι το στρώμα είναι σκληρό, αν δεν μπορείτε να βγάλετε τα δάχτυλά σας εύκολα σημαίνει ότι το στρώμα είναι μαλακό.
Ζεσταίνεστε

Είναι ένα κλασικό σημάδι της εμμηνόπαυσης αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί και από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή λόγω παρενέργειας των αντικαταθλιπτικών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι σοβαρής λοίμωξης ή νόσου συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, της ενδοκαρδίτιδας (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων) και το λέμφωμα, ένα είδος καρκίνου του αίματος.
Τι να κάνω;

Αν αυτό συμβαίνει αρκετές φορές την εβδομάδα, το πρόβλημα θα πρέπει να διερευνηθεί αμέσως από τον γιατρό σας.

Πηγη: baby.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα