ΜΟΥΣΙΚΗ: ΟΧΙ, ΜΟΝΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ

Date

374032_315419705198101_195550254_nΠρόσφατες επιστημονικές εργασίες θεμελίωσαν αντικειμενικά την ευεργετική επίδραση τη μουσικής σε μεγάλες ομάδες νοσημάτων, αποδεικνύοντας επιπλέον ότι η μουσική προκαλεί χαλάρωση, που μειώνει σημαντικά το αίσθημα του πόνου σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου.

Τα οφέλη της μουσικής

Αποσπά την προσοχή από τον πόνο
Ακούγοντας μουσική, φαίνεται ότι ενεργοποιείται η παραγωγή, η απελευθέρωση δηλαδή ενδορφινών ουσιών που συμβάλλουν βιοχημικά στην ελάττωση της αντίληψης του πόνου και στο γενικό αίσθημα ευεξίας.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η μουσική μπορεί να ελαττώνει την καρδιακή συχνότητα, δηλαδή τους παλμούς και την αρτηριακή πίεση σε καρδιοπαθείς, ακόμα και στο επίπεδο της νοσηλείας στην εντατική μονάδα.
Μειώνει το άγχος
Η χαλαρωτική, όμως, δράση της μουσικής συνδέεται επιπλέον και με τη μείωση της στάθμης της ορμόνης του στρες, δηλαδή της αδρεναλίνης στο αίμα. Για παράδειγμα, ασθενείς με στεφανιαία νόσο που υποβλήθηκαν σε by-pass είχαν καλύτερη και ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση όταν άκουγαν μετά την επέμβαση επιλεγμένη μουσική, σε σχέση με ασθενείς που δεν άκουγαν καθόλου μουσική.
Αναπτύσσει τον εγκέφαλο από την εμβρυακή μας ζωή
Είναι απόλυτα ξεκάθαρο πλέον ότι γενικότερα ο ήχος και ιδιαίτερα η μουσική διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου που ξεκινά ήδη από την εμβρυακή ζωή. Αυτή η άποψη, λοιπόν, επιβάλλει να επιλέγετε προσεκτικά, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κύησης, τα μουσικά-ηχητικά ερεθίσματα στα οποία θα εκθέτετε τα παιδιά σας.

Χαλαρώστε με μουσική!

Ο παρακάτω κατάλογος με τα έργα διάσημων συνθετών κλασικής μουσικής είναι ό,τι καλύτερο για να φτάσετε μόνοι σας στη λεγόμενη «κατάσταση Α της χαλάρωσης»:

Johann Sebastian Bach

Το Largo από το κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων αρ. 5 σε φα ελάσσονα, αρ. καταλόγου έργων Bach 1056.
Το Largo από το κονσέρτο για φλάουτο σε σολ ελάσσονα, αρ. καταλόγου έργων Bach 1056.
Το Largo από το κονσέρτο για τσέμπαλο σε σολ ελάσσονα, αρ. καταλόγου έργων Bach 975.

George Friedrich Handel

Όλα τα αργά κομμάτια από τα Concerti grossi, έργο 6, αρ. 1-12.
Το Largo από το κονσέρτο αρ. 3 σε ρε μείζονα (Μουσική των πυροτεχνημάτων).
Το Largo από το κονσέρτο αρ. 1 σε ρε μείζονα (Concerti grossi, έργο 3, αρ. 1).

Αntonio Vivaldi

Το Largo από το «Χειμώνα»-«Τέσσερις Εποχές».
Το Largo από το κονσέρτο σε ρε μείζονα για κιθάρα, έγχορδα και μπάσο κοντίνουο.
Το Largo από το κονσέρτο για φλάουτο, έγχορδα και μπάσο κοντίνουο σε ντο μείζονα, έργο αρ. 79.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα