ΑΠΟ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΠΩΣ ΠΑΤΕ;

www.scout.seΓιατί ν’ αφήνετε τη χοληστερόλη σας ν’ ανεβαίνει στα ύψη, εφόσον υπάρχουν κάποια απλά και φυσικά διατροφικά μέτρα, που αν τα υιοθετήσετε και τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας, θα μπορείτε να την κρατάτε πάντα σε χαμηλά επίπεδα;

Περιορίστε τα λίπη

Κυρίως τα λίπη ζωικής προέλευσης, εκείνα δηλαδή που βρίσκονται στα λιπαρά κρέατα, στο βούτυρο, τα τυριά, κ.τ.λ. Τι να τρώτε; Εναλλάξ, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Επίσης, εντάξτε στη διατροφή σας το ψάρι και τ’ άπαχα κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα) και βεβαίως, τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.

Παίρνετε λιπαρά οξέα ωμέγα-3

Η καλύτερη φυσική πηγή των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 ( υπάρχουν και ως συμπληρώματα διατροφής), είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, κ.ά. Γιατί είναι απαραίτητα τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3; Επειδή έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την κακή χοληστερόλη, την LDL, και να ομαλοποιούν τα λιπίδια του αίματος, προστατεύοντας παράλληλα τ’ αγγειακά τοιχώματα.

Τρώτε σκόρδο

Μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα αρκεί, για να χαμηλώνει το επίπεδο της κακής χοληστερόλης, να ρίχνει τη αρτηριακή σας πίεση και να περιορίζει τον κίνδυνο απόφραξης κάποιας αρτηρίας από θρόμβο αίματος. Όλα αυτά τα οφέλη έχουν μελετηθεί κι έχουν αναγνωριστεί απόλυτα.

Πίνετε πράσινο τσάι

Πίνετε απ’ αυτό όσο πιο συχνά μπορείτε, εφόσον μειώνει τη χοληστερόλη χάρη σε μια περίπλοκη βιολογική δράση: Αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβωσης και ρίχνει την αρτηριακή πίεση.

Τρώτε φύτρα σιταριού

Το μυστικό του; Η βιταμίνη Ε. Περιέχει 1.330 mg/kg! Δρα στη οξείδωση της αθηρωματικής πλάκας, που ευνοεί την εμφάνιση και την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τρώτε μήλα

Δύο μήλα την ημέρα χαμηλώνουν τη χοληστερόλη, καθώς η πηκτίνη τους την παγιδεύει και την απομακρύνει. Την πηκτίνη μπορείτε να τη βρείτε και σε χάπια.

Μην ξεχνάτε επίσης:

Τη λεκιθίνη σόγιας: Η λεκιθίνη που εκκρίνεται από το συκώτι, χρησιμεύει στην απορρόφηση των λιπών. Η πρόσληψη λεκιθίνης σόγιας ενισχύει αυτή τη δράση. Είναι ένα ενδιαφέρον μέσο για την ομαλοποίηση της μέτρια αυξημένης χοληστερόλης και για την πρόληψη παραπέρα αύξησής της.
Τη σωματική άσκηση: Πρόκειται για αναγνωρισμένο «φάρμακο», εφόσον μια σωματική δραστηριότητα (βάδισμα, γυμναστική, ποδήλατο κ.ά.) σε ήπιο ρυθμό, αλλά τακτικά (τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα), μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας στο μισό.

Πηγη: belife.gr