banner ad

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ

. May 14, 2016 . 0 Comments

gunaika-kouzinaΠροσπαθείτε να χάσετε βάρος; Μην απογοητεύεστε. Μπορείτε πάντα να απολαμβάνετε τις νοστιμιές της κουζίνας με τα λαχταριστά πιάτα, αλλά με υπολογισμένες θερμίδες, όπως σας προτείνουμε παρακάτω.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ
(για 4 άτομα, 440 θερμίδες)

Υλικά
450 γραμμ. πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
225 γραμμ. καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοκομμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι και φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
0,3 λίτρου ζωμός λαχανικών
15 γραμμ. άπαχο σκληρό τυρί, τριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 οC.
Βουτυρώνετε ελαφρά ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος, χωρητικότητας 1 περίπου λίτρου.
Βάζετε σε διαδοχικές στρώσεις τις πατάτες και τα καρότα, πασπαλίζοντας με το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνετε με το ζωμό των λαχανικών.
Σκεπάζετε και ψήνετε επί μία ώρα και ένα τέταρτο. Πασπαλίζετε από πάνω με το τριμμένο τυρί και συνεχίζετε το ψήσιμο περίπου για 15 λεπτά ακόμη.

ΜΑΡΕΓΚΕΣ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΦΡΑΜΠΟΥΑΖ
(για 4 άτομα, 335 θερμίδες)

Υλικά

Για τη γέμιση
50 γραμμ. φραμπουάζ (από κονσέρβα ή κατεψυγμένα)
1-2 κουταλάκια του γλυκού υποκατάστατο ζάχαρης
5 κουταλιές της σούπας γιαούρτι άπαχο
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγισμένο
1 ασπράδι από μικρό αβγό

Για τις μαρέγκες
1 ασπράδι μεγάλου αβγού
50 γραμμ. ψιλή άσπρη ζάχαρη
3-4 σταγόνες εσάνς βανίλιας
Μερικές σταγόνες ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσετε τη γέμιση, περνάτε τα φραμπουάζ από λεπτή σήτα και τους προσθέτετε το γλυκαντικό. Προσθέτετε τα γιαούρτια και ανακατεύετε.
Χτυπάτε το ασπράδι σε ένα καθαρό μπολ, ώσπου να γίνει σφιχτή μαρέγκα και το αναμειγνύετε με το μείγμα των γιαουρτιών.
Μεταφέρετε το παρασκεύασμα σε μια ρηχή λεκάνη και το βάζετε στην κατάψυξη να παγώσει και να δέσει. Το βγάζετε τότε από το ψυγείο και το χτυπάτε στο μίξερ. Το ξαναβάζετε στην κατάψυξη μέχρι να δέσει ξανά.
Για να φτιάξετε τις μαρέγκες, προθερμαίνετε το φούρνο στους 130 οC.
Απλώνετε μια λαδόκολλα ειδική για φούρνο σε ένα ταψί.
Χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα σφιχτή. Προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και το άρωμα βανίλιας και χτυπάτε ακόμα 30 δευτερόλεπτα. Με ένα μεταλλικό κουτάλι ανακατεύετε καθώς προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη.
Με κουτάλι αδειάζετε σιγά σιγά τη μαρέγκα μέσα σε μια σύριγγα ζαχαροπλαστικής με αρκετά ανοιχτό ρύγχος σε σχήμα άστρου. Σχηματίζετε 8 μικρές μαρέγκες επάνω σε λαδόχαρτο. Χρωματίζετε την υπόλοιπη μαρέγκα με λίγο ροζ χρώμα και σχηματίζετε άλλες 8 μικρές μαρέγκες στο ταψί. Ψήνετε για 2 ώρες περίπου, ώσπου να στεγνώσουν και να γίνουν σκληρύνουν.
Αφήνετε να κρυώσουν και τις ενώνετε ανά δύο, βάζοντας ανάμεσά τους το παγωμένο μείγμα. Σερβίρετε αμέσως.
Συνοδέψτε τις μαρέγκες με μια δροσερή σάλτσα φρούτου με πολύ λίγες θερμίδες, όπως 1 κουταλιά της σούπας άγλυκη μαρμελάδα φραμπουάζ.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Τα παρακάτω θα σας συμπαρασταθούν στον αγώνα σας να διατηρήσετε τη γραμμή σας:

Τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά. Έχετε πάντα εύκαιρα στο ψυγείο σκεπασμένα μπολ με τριμμένο καρότο και σέλινο για τις δύσκολες ώρες της πείνας μεταξύ των γευμάτων.
Παρατηρείτε προσεκτικά τα συστατικά στις ετικέτες όλων των τροφίμων που αγοράζετε. Πολλά –και κυρίως αυτά που δεν το περιμένετε– περιέχουν ζάχαρη!
Τρώτε γεύματα με πολλές φυτικές ίνες. Ρύζι καστανό, ακατέργαστο, ψωμί από αλεύρι ολικής αλέσεως, το ίδιο και ζυμαρικά. Διογκώνονται περισσότερο κατά τη χώνεψη –χωρίς επιπλέον θερμίδες– και σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι.
Ξεκινήστε τη δίαιτά σας σωστά, χωρίς να παραλείπετε το πρωινό. Θα είστε λιγότερο επιρρεπείς στα πρωινά τσιμπολογήματα και ίσως να μη χρειάζεστε ένα τεράστιο γεύμα αργότερα για να χορτάσετε.
Προτιμάτε τα άσπρα ψάρια και κρέατα. Αποφεύγετε να προσθέτετε επιπλέον λίπος ή λάδι στο μαγείρεμά τους. Μην τα τηγανίζετε, τρώτε τα ψητά. Όταν χρησιμοποιείτε κόκκινο κρέας, αφαιρείτε από πριν το λίπος του.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *