ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ ΕΣΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Μια ιστορία από τα παλιά διηγήθηκε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμον Πέρες στο Έλληνα όμόλογό του Κάρολο Παπούλια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Στο δείπνο που παρέθεσε ο Shimon Peres, διηγήθηκε την ιστορία του πατέρα του κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο:

“Ο πατέρας μου Yitzhak υπηρετούσε στον Βρετανικό στρατό και κατά τη διάρκεια του Β’ παγκ.πολέμου, βρέθηκε στην Ελλάδα, όπου όμως συνελήφθη από τους Γερμανούς. Κατόρθωσε να αποδράσει, αλλά στη συνέχεια είχε σοβαρό πρόβλημα στο να βρεί καταφύγιο, αφού δεν γνώριζε κανέναν στην Ελλάδα και δεν ήξερε ούτε μια λέξη ελληνικά. Βρήκε όμως καταφύγιο σε ένα μοναστήρι, μαζί με άλλους 6 στρατιώτες. Οι Έλληνες μοναχοί με κίνδυνο της ζωής τους, πρόσφεραν ασφαλές καταφύγιο στον πατέρα μου Γιτζάκ, για 2 ολόκληρα χρόνια.

Μετά τα δύο χρόνια στο Μοναστήρι ο πατέρας μου με τους άλλους Βρετανούς στρατιώτες, προσπάθησαν να διαφύγουν με ένα καραβάκι. Εντοπίστηκαν όμως, από τη Luftwaffe, συνελήφθησαν ξανά και τους μετέφεραν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, κοντά στο Άουσβιτς.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο μοναστήρι, ο Γιτζάκ (ο πατέρας του προέδρου Πέρες), έμαθε ελληνικά και τραγουδούσε ελληνικά τραγούδια. Όταν τελικά επέστρεψε μετά από 4 χρόνια απουσίας στην πατρίδα (Ισραήλ), μάζευε συχνά όλη την οικογένεια και μας έλεγε ελληνικά παραμύθια και ελληνικά τραγούδια.”

Τη σκυτάλη στην αφήγηση πήρε ο Κάρολος Παπούλιας, που διηγήθηκε τη δική του ιστορία.