ΠΑΙΔΙ: ΖΗΤΩ Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Date

900_14c37405d6d27ede8682022ac582f5a1Παλιός θεσμός στη χώρα μας, η κατασκήνωση λειτούργησε και λειτουργεί υπό την αρμοδιότητα υπουργείων, οργανώσεων, δήμων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σταθμός ζωής, καθώς δεν προσφέρει μόνο ψυχαγωγία, αλλά και τη δεύτερη κοινωνικοποίηση των παιδιών, καθώς εκεί τους δίνεται η ευκαιρία να βρεθούν κοντά στη φύση και να μοιραστούν με άλλα παιδιά διάφορες εμπειρίες, μακριά από την οικογένειά τους.

«ΝΑΙ» ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ

Για να βιώσει θετικά ένα παιδί την εμπειρία της κατασκήνωσης, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως:

Να είναι πάνω από 7 ετών και να έχει προχωρήσει η κοινωνικοποίησή του.
Να έχει ήδη προσαρμοστεί στην ομαδική ζωή, που σημαίνει ότι πέρασε ήδη από το νηπιαγωγείο και τώρα βρίσκεται στο δημοτικό σχολείο.
Να έχει κατανοήσει ότι οι γονείς του μπορεί μεν να φεύγουν (για τη δουλειά τους ή σε κάποιο ταξίδι), αλλά θα επιστρέψουν έπειτα από κάποιο συγκεκριμένο χρόνο και παρόλο που δεν είναι μαζί του, το αγαπούν πάντα. Και αυτό για να μην αναπτύξει το παιδί το άγχος του αποχωρισμού.
Να έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία να πάει κατασκήνωση, γνωρίζοντας αρκετά καλά πώς θα είναι εκεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Εύλογο είναι, βέβαια, ότι τα παραπάνω κριτήρια λειτουργούν κατά περίπτωση και πάντα σε συνάρτηση με τον τρόπο που έχει διαπαιδαγωγηθεί το παιδί. Αναμφίβολα, εσείς οι γονείς είστε σε θέση να σχηματίσετε κάποια άποψη για το βαθμό ετοιμότητας του παιδιού σας να αποδεχθεί μια τέτοια εμπειρία, αν συλλογιστείτε και αξιολογήσετε τις αντιδράσεις του σε διάφορες περιπτώσεις της καθημερινότητας, όπως αν μπορεί να κοιμηθεί κάποιο βράδυ σε φιλικό σπίτι, αν κάνει εύκολα φιλίες, πώς αντιδρά σε διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας κ.λπ.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Η κατασκήνωση δεν είναι μια λύση ανάγκης, όπου στέλνουμε τα παιδιά μας για να απαλλαγούμε από αυτά, αλλά μια εμπειρία που συνήθως λειτουργεί θετικά στην ψυχική ωρίμανση του παιδιού, προσφέροντάς του ψυχαγωγία συνδυασμένη με μάθηση, με στόχο:

Να μάθει το παιδί να αυτενεργεί και να στηρίζεται στον εαυτό του.
Να του δημιουργούνται νέα ερεθίσματα, ώστε να αναπτύξει τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές του δυνατότητες.
Να του προσφέρεται η δυνατότητα να δημιουργεί φιλίες και να λειτουργεί συντροφικά μέσα στην ομάδα λαμβάνοντας υπόψη του και τους άλλους.
Να εξοικειώνεται με το φυσικό περιβάλλον μαθαίνοντας να μη φοβάται τη φύση, αλλά αντίθετα να τη σέβεται και να τη φροντίζει.
Να του δημιουργείται ένα αίσθημα χαράς και επιβεβαίωσης.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ

Κάθε κατασκήνωση θα πρέπει:

1. Πριν από την έναρξή της να έχει ελεγχθεί από το Τμήμα Υγείας της νομαρχίας, να παρέχει ιατρική περίθαλψη, με μόνιμη παρουσία γιατρού, νοσοκόμας και λειτουργία ιατρείου.
2. Να στελεχώνεται από έμπειρο προσωπικό (εκπαιδευτικούς, συνεργάτες ψυχαγωγίας και άθλησης, παλαιότερους κατασκηνωτές κ.ά.).
3. Η τοποθεσία της, είτε βρίσκεται στη θάλασσα ή στο βουνό, να είναι κατάλληλη.
4. Να προσφέρει σωστή διατροφή, να έχει εξασφαλίσει καθαρό και άφθονο νερό και να διαθέτει άριστες υγειονομικές συνθήκες διαβίωσης.
5. Εάν διαθέτει πισίνα, θα πρέπει να είναι πάντα καθαρή, ασφαλής και να έχει μέγεθος κατάλληλο για παιδιά.
6. Οι κοιτώνες της θα πρέπει να φιλοξενούν λίγα παιδιά και ο καθένας να διαθέτει τουαλέτα και μπάνιο.
7. Να προσφέρει στο παιδί ένα κατάλληλο για την ηλικία του πρόγραμμα, που να περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες, ομαδικά ή ατομικά παιχνίδια, εκμάθηση κομπιούτερ, ξένης γλώσσας κ.ά. Και, βέβαια, ασφάλεια, ώστε να αποφεύγει το παιδί τα ατυχήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Σε μια κατασκήνωση πρέπει να υπάρχουν άριστες υγειονομικές συνθήκες, για να αποφεύγονται κυρίως οι γαστρεντερίτιδες, οι οποίες ιδίως τώρα το καλοκαίρι μπορεί να πάρουν ακόμη και τη μορφή επιδημίας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Η καλύτερη εποχή για να στείλετε το παιδί σας κατασκήνωση είναι οι περίοδοι που πέφτουν μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Έτσι, δίνεται στο παιδί η ευκαιρία μετά το σχολείο να ξεκουραστεί προτού μπει στον εξαναγκασμό ενός άλλου αυστηρού προγράμματος. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να χαρεί λίγο περισσότερο εσάς τους γονείς του, που λίγο πολύ το φορτωμένο σχολικό πρόγραμμα του χειμώνα το ανάγκασε να σας στερηθεί. Τέλος, η περίοδος αυτή είναι η καταλληλότερη κι επειδή το παιδί θα αρχίσει τώρα πια να…βαριέται την ελευθερία του, στερημένο και από τους φίλους του, που ένας ένας θα φεύγει για διακοπές.

Δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που, ενώ το παιδί φαίνεται σίγουρο για τον εαυτό του ή ζητά να πάει κατασκήνωση με τους φίλους του, μόλις βρεθεί εκεί και διαπιστώσει ότι η καθημερινότητα απαιτεί και υποχρεώσεις, δυσφορεί. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται τη στήριξή σας. Όταν όμως αυτή η αντίδρασή του συνεχίζεται και μετά την πρώτη εβδομάδα, σημαίνει πως ίσως δεν είναι έτοιμο να προσαρμοστεί. Τότε είναι προτιμότερο να το πάρετε από την κατασκήνωση και την επόμενη χρονιά να ξαναδοκιμάσετε, αφού το προετοιμάσετε καλύτερα.

Πού θα απευθυνθείτε

Όσοι ενδιαφέρεστε να στείλετε τα παιδιά σας κατασκήνωση στην οδό Νικηταρά 3, στο κέντρο της Αθήνας (τηλ.: 210-3806177), θα βρείτε την ΠΕΛΚ (Πανελλήνια Ένωση Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων – Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας). Σε αυτή την ένωση ανήκουν κατασκηνώσεις-μέλη που οι ιδιοκτήτες τους έχουν αποδεχθεί έναν «κώδικα αρχών» που εξασφαλίζει την ποιότητα της διαμονής, την υγιεινή διατροφή, την ασφάλεια και άθληση των μικρών κατασκηνωτών. Τα μέλη της ΠΕΛΚ δέχονται παιδιά μελών ταμείων, εταιρειών, οργανισμών, βιομηχανιών, ιδιωτών κ.λπ.
Επίσης, υπάρχουν και κατασκηνώσεις διάφορων κοινωνικών φορέων και συλλόγων, όπως των τραπεζοϋπαλλήλων, ή κρατικών φορέων, όπως του υπουργείου Υγείας, του ΠΙΚΠΑ (οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα ιατρεία του ΠΙΚΠΑ), του υπουργείου Παιδείας (πληροφορίες γι’ αυτές δίνονται στα σχολεία), της ΧΑΝ Ελλάδος (στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη), των δήμων Αθηναίων, Αιγάλεω, Δραπετσώνας, και άλλες δημοτικές κατασκηνώσεις, που δέχονται τα παιδιά σχεδόν δωρεάν ή με κάποιο μικρό συμβολικό ποσό.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα