ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ;

Date

newego_LARGE_t_248861_106580757Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες τύφλωσης των μικρών ζώων και κυρίως των σκύλων είναι ο καταρράκτης. Η αλλαγή δηλαδή της ιστολογικής δομής του κρυσταλλοειδή φακού του ματιού, η οποία οδηγεί στη θόλωσή του, με αποτέλεσμα τη μείωση ή την απώλεια της όρασης.

Μια συχνή ασθένεια

Στο σκύλο ο καταρράκτης είναι μια πολύ συνηθισμένη ασθένεια, αντίθετα με τη γάτα, στην οποία εμφανίζεται πολύ λιγότερο.

Ο καταρράκτης δεν εμφανίζεται μόνο σε ηλικιωμένους σκύλους, αλλά σε κάθε ηλικία. Έτσι, ανάλογα με την ηλικία του σκύλου στον οποίο εμφανίζεται, μπορεί να είναι συγγενής, νεανικός ή γεροντικός.

Το αίτιο που τον δημιουργεί μπορεί να είναι κληρονομικό, μετατραυματικό, να οφείλεται δηλαδή σε κάποιον τραυματισμό του ματιού, μεταβολικό ή να οφείλεται στην ηλικία.

Η συχνότερη αιτία του μεταβολικού καταρράκτη είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, από τον οποίο μπορεί να υποφέρει ο σκύλος. Να σημειώσουμε εδώ ότι ένας σκύλος με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να εμφανίσει καταρράκτη μέσα σε λίγα 24ωρα. Γι’ αυτό έχει επικρατήσει η παλιά, αλλά λανθασμένη εν μέρει δοξασία να μη δίνονται γλυκά στους σκύλους, γιατί μπορεί να τυφλωθούν. Φυσικά και δεν πρέπει να τους δίνονται γλυκά, αλλά για άλλους λόγους.

Η θεραπεία

Η επέμβαση καταρράκτη στο σκύλο είναι μια επέμβαση ρουτίνας, αρκεί ο γιατρός που θα την κάνει να είναι κτηνίατρος, εκπαιδευμένος στην οφθαλμολογία μικρών ζώων.

Προσοχή!

Μην αφήνετε τον καταρράκτη του σκύλου σας να «ωριμάσει», δηλαδή να γίνει ο φακός του κατάλευκος πριν χειρουργηθεί. Πρόκειται για λανθασμένη αντίληψη. Σήμερα ισχύει η άποψη ότι ο καταρράκτης πρέπει να χειρουργείται εγκαίρα, πριν από την ωρίμανσή του, ώστε τα ποσοστά επιτυχίας να είναι τα μεγαλύτερα.
Στις περιπτώσεις έγκαιρης αφαίρεσης του φακού γίνεται δυνατή η τοποθέτηση στη θέση του τεχνητού ενδοφακού, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την ποιότητα της όρασης.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα