ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΜΟΥ;

Date

1448114759Ελιές σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, με ομαλή ή ανώμαλη επιφάνεια και σε διάφορα χρώματα έχουν όλοι οι άνθρωποι. Άλλοι λιγότερες και άλλοι περισσότερες. Από αυτές, άλλες εμφανίζονται με τη γέννηση και άλλες αποκτώνται με τα χρόνια. Πάντως, όσες είναι να αποκτήσετε, θα έχουν εμφανιστεί μέχρι τα 70 σας χρόνια. Από κει κι ύστερα αρχίζουν να αποχωρούν.

Τώρα, λοιπόν, που ο καιρός είναι καλοκαιρινός, γιατί να μην αδράξετε την ευκαιρία να… γνωριστείτε καλύτερα με τις ελιές σας, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε όχι μόνο την εξέλιξή τους, αλλά κυρίως να προστατεύεται τον εαυτό σας από μια ενδεχόμενη μετάλλαξή τους;

ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

Οι ελιές ή μελαγχρωματικοί σπίλοι, όπως λέγονται επιστημονικά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια κυτταρική «βλάβη», που… εξαναγκάζει κάποια κύτταρα (σπιλοκύτταρα) να συγκεντρώνονται κάτω από την επιδερμίδα μας και να δημιουργούν αυτό το μικρό εξόγκωμα που αποκαλούμε «ελιά». Όσο για το χρώμα της, αυτό εξαρτάται από την ποσότητα της μελανίνης που περιέχουν ή παράγουν τα σπιλοκύτταρα. Έτσι, υπάρχουν ανοιχτές, σκούρες ή και στο χρώμα του δέρματος ελιές.

Οι ελιές μπορεί να είναι:

Απλές και καλοήθεις.
Σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις (οι σκούρες, δηλαδή, κηλίδες που εμφανίζουν οι ηλικιωμένοι) ή οι φακές που εμφανίζονται στο πρόσωπο, στα χέρια ή στα πόδια μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων.
Κακοήθεις φακές (η μαύρη και επίπεδη κηλίδα που εμφανίζεται στο πρόσωπο και μεγαλώνει με την ηλικία).
Γιγάντιες ελιές.
Οι σπίλοι της εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οι πανάδες ή οι φακίδες που παρουσιάζονται στα ανοιχτόχρωμα δέρματα δεν είναι ελιές, αλλά οφείλονται στην υπερδραστηριότητα των μελανοκυττάρων και στη μεγαλύτερη παραγωγή μελανίνης, με αποτέλεσμα μόλις δει ο ήλιος ένα τέτοιο δέρμα να εμφανίζει φακίδες και πανάδες.

ΕΛΙΕΣ, ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣ

Σήμερα επικρατεί η άποψη ότι το μελάνωμα δεν δημιουργείται πάντα από την εξέλιξη κάποιας ελιάς.
Παρόλο που ένα μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί στο σημείο που υπάρχει ήδη μια ελιά, εντούτοις τα περισσότερα από αυτά δημιουργούνται στο δέρμα εξαρχής ως μελανώματα.
Επειδή ένα μελάνωμα πολλές φορές μοιάζει με ελιά, κάτι που εμείς δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε, κι επειδή συνεχώς βγάζουμε ελιές, πρέπει να τις παρακολουθούμε συχνά.
Όσο για τον ήλιο, είναι γεγονός ότι παίζει σίγουρα ρόλο στην ευαισθησία που έχει κάποιος τύπος δέρματος να αναπτύξει μελάνωμα, ανεξάρτητα από τις ελιές του.
Επίσης, η ακτινοβολία του ήλιου ευθύνεται για τη μετεξέλιξη της κακοήθους φακής σε μελάνωμα. Όσοι, λοιπόν, έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα κινδυνεύετε περισσότερο, γι’ αυτό πρέπει να προφυλάσσεστε πάντα από τον ήλιο.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΛΙΑ

Μεγαλώνει και αλλάζει χρώμα.
Δημιουργεί γύρω της μικρά δορυφόρα στοιχεία (σαν ελίτσες).
Το δέρμα γύρω από αυτήν κοκκινίζει.
Αρχίζει να ενοχλεί και να προκαλεί φαγούρα.

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΚΑΚΟ!

Κάθε 3 μήνες ελέγχετε τις ελιές σας (τον αριθμό, το μέγεθος και το χρώμα τους, καθώς και το πού βρίσκονται).
Σε περίπτωση που αλλάξει το μέγεθος και η απόχρωση μιας ελιάς ή αν ματώνει δίχως λόγο, ενοχλεί και προκαλεί φαγούρα, τότε καλό θα είναι να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας.
Μην πειράζετε τυχόν τριχούλες που υπάρχουν πάνω σε κάποια ελιά σας. Αν σας ενοχλούν, ο γιατρός είναι ο κατάλληλος για να τις αφαιρέσει.
Αν είστε έγκυος, μη φοβηθείτε αν μεγαλώσουν λιγάκι κάποιες ελιές σας. Αν όμως μεγαλώσουν αρκετά, επισκεφθείτε το γιατρό.
Δε χρειάζεται να αφαιρέσετε μια ελιά σας αν δεν παρουσιάζει πρόβλημα.
Αν τραυματίστηκε μια ελιά σας, είναι φυσικό να ματώσει. Μη φοβηθείτε, λοιπόν, αλλά σταματήστε το αίμα με μια γάζα και βάλτε αντισηπτικό.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα