ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΩΜΑ … ΓΙΑ ΜΠΙΚΙΝΙ

Date

moteris-67697888Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα για να χάσετε τα περιττά σας κιλά πρέπει να τηρείτε προσεκτικά τα παρακάτω βήματα:

1.
Πρόκειται για το ουσιαστικότερο και είναι η έντονη και καθαρά προσωπική σας επιθυμία να χάσετε βάρος στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας προσπάθειας και συμμετέχοντας ενεργητικά. Σίγουρα θα γνωρίζετε ότι η μακροχρόνια δίαιτα είναι πολύ
δύσκολη και μόνο όταν οι προϋποθέσεις είναι καλές, έχει πιθανότητες να πετύχει. Σε διαφορετική περίπτωση, καλύτερα να αναβάλετε τη δίαιτα γι’ αργότερα ή να μην την κάνετε καθόλου.

Να θυμάστε: Μια αποτυχημένη προσπάθεια επιδεινώνει συνήθως την παχυσαρκία και μειώνει τις πιθανότητες για μια μελλοντική επιτυχία.

2.
Καθορίστε το βάρος που πρέπει να χάσετε με τη βοήθεια του γιατρού ή του διαιτολόγου σας.

Να θυμάστε: Οι ρεαλιστικοί στόχοι μεγαλώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

3.
Το τρίτο βήμα είναι ο υπολογισμός των κανονικών σας ενεργειακών αναγκών, δηλαδή το πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνετε σε ημερήσια βάση για να διατηρείται σταθερό το βάρος σας.

Να θυμάστε: Στις θερμίδες που θα προκύψουν προστίθεται και ένα ποσοστό ανάλογα με το επάγγελμα του καθένα, έτσι ώστε να προκύψουν τελικά οι συνολικές ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες.

4.
Στη φάση αυτή υπολογίζεται ο χρόνος που θα διαρκέσει η δίαιτα. Αυτή δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλη, διότι έτσι μεγαλώνει η πιθανότητα διακοπής της προ του τέλους, αλλά ούτε και πολύ μικρή, διότι έτσι χάνεται μεγάλη ποσότητα, αναλογικά,
άλιπης μάζας σώματος.

Να θυμάστε: Η δίαιτα θέλει υπομονή και επιμονή.

5.
Με βάση τα αποτελέσματα των παραπάνω βημάτων υπολογίζονται και οι θερμίδες του διαιτολογίου, δηλαδή το 5ο βήμα. Αυτό γίνεται βάσει της αρχής που λέει ότι για την απώλεια 1 κιλού λίπους απαιτείται αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο 7.000 kcal. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει κανονικές ημερήσιες ανάγκες 2.000 kcal και υπολογίστηκε ότι πρέπει να χάνει 1 κιλό την εβδομάδα, τότε οι θερμίδες της δίαιτας θα πρέπει να είναι 1.000 ανά ημέρα.

Να θυμάστε: Μην μπερδέψετε τους υπολογισμούς θερμίδων.

6 & 7
Σε αυτά τα βήματα υπολογίζονται οι αναλογίες του διαιτολογίου σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το στάδιο αυτό απαιτεί ειδικότερες γνώσεις (γιατρό, διαιτολόγο, κ.ά.). Πάντως, μια γενική αρχή και αρκετά ασφαλής είναι οι αναλογίες: πρωτεΐνες
25%, λίπη 25%, υδατάνθρακες 50%. Όσο για την κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες και μέταλλα, η λήψη μιας πολυβιταμίνης είναι τις περισσότερες φορές αρκετή.

Να θυμάστε: Συμβουλεύεστε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας. Τώρα είναι απαραίτητοι.

8.
Αυτό το βήμα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φροντίστε, λοιπόν, να μη λείπει καμιά ομάδα τροφών από το διαιτολόγιό σας. Δεν επιτρέπεται, π.χ., να αποκλειστούν όλα τα όσπρια, αλλά μερικά από αυτά. Απαραίτητο, επίσης, είναι να μειωθούν οι «πυκνές» σε ενέργεια τροφές, δηλαδή αυτές που έχουν πολλές θερμίδες ανά μονάδα βάρους. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζουν και οι κακές διαιτητικές μας συνήθειες, που στη συνέχεια θα μας βοηθήσουν να μην ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε.

Να θυμάστε: Κοντεύετε να φτάσετε στο στόχο σας…

9.
Πρόκειται για το βήμα που θα κρίνει πρακτικά την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς σας. Γιατί ο σκοπός δεν είναι τόσο η απώλεια κιλών, αλλά η διατήρηση του σωματικού βάρους σε κάποια επίπεδα χαμηλότερα από πριν. Αυξήστε, λοιπόν, προοδευτικά τις θερμίδες του διαιτολογίου σας. Συνήθως 400 kcal/ημέρα/μήνα είναι μια ασφαλής αύξηση που δε δημιουργεί κινδύνους, ούτε καν μερικής επανάκτησης του χαμένου βάρους.

Να θυμάστε: Πρέπει να διατηρήσετε το βάρος σας χαμηλότερο από πριν.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα