banner ad

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ

. June 4, 2016 . 0 Comments

Régime-crétoisΝτομάτες, αγγούρια, φασολάκια, κολοκυθάκια, πατάτες, πιπεριές, μυρωδικά και…φαντασία! Αυτά είναι τα υλικά που χρειάζονται για να φτιάξετε εντυπωσιακές σαλάτες. Τα λαχανικά της εποχής επιστρατεύονται για σαλάτες δροσερές και ορεκτικές, που μπορούν να σερβιριστούν ως ορεκτικά, γαρνιτούρες, αλλά και ως κυρίως πιάτο.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Προετοιμασία: 30΄, μαγείρεμα: 20΄, 405 θερμίδες/μερίδα.

Υλικά
(για 4 άτομα)

800 γραμμ. πατάτες
400 γραμμ. αμπελοφάσουλα
400 γραμμ. ντομάτες
2 κουτ. σούπ. αγνό ελαιόλαδο
6 κουτ. σούπ. κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπ. χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπ. αρωματικό ξίδι
2 κουτ. σούπ. κουκουνάρι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε κομματάκια και τις βράζετε για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Καθαρίζετε τα αμπελοφάσουλα και σπάτε στη μέση τα πολύ μεγάλα. Στη συνέχεια τα βράζετε για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις κόβετε σε φέτες και αφαιρείτε τους σπόρους. Τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα και ρίχνετε το λάδι και όσο αλατοπίπερο θέλετε.
Ψιλοκόβετε το βασιλικό στο μπλέντερ, εκτός από μερικά φυλλαράκια που θα χρειαστείτε για γαρνίρισμα.
Ανακατεύετε το βασιλικό μαζί με την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού, το ξίδι και αλατοπίπερο.
Βάζετε τις πατάτες και τα φασολάκια πάνω από τις ντομάτες, τα περιχύνετε με τη σος και πασπαλίζετε με κουκουνάρι. Τέλος, γαρνίρετε τη σάλτσα με τα φυλλαράκια βασιλικού που κρατήσατε.

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ

Προετοιμασία: 20΄, 480 θερμίδες/μερίδα.

Υλικά
(για 4 άτομα)

500 γραμμ. πατάτες βρασμένες
400 γραμμ. ντομάτες
1 άσπρο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
4 φιλέτα παστές αντσούγιες
30 γραμμ. κάππαρη
30 γραμμ. μαύρες ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσια
Φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
Φρέσκο δεντρολίβανο
Φρέσκια ρίγανη
Χυμός ενός λεμονιού
Αγνό ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένετε καλά τις αντσούγιες ώστε να φύγει η άρμη, τις ψιλοκόβετε και τις ανακατεύετε με 4 κουταλιές της σούπας λάδι και το χυμό λεμονιού.
Κόβετε σε φέτες τις πατάτες και τις ντομάτες και τις ρίχνετε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, την κάππαρη και τις ελιές.
Τα περιχύνετε με το λάδι από τις αντσούγιες.
Ανακατεύετε προσεκτικά, πασπαλίζετε με λίγα κλωναράκια δεντρολίβανο, το θυμάρι και λίγη ρίγανη.
Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *