ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΦΟΛΙΑΤΑ (ΗΠΑ)

Date

?????????????????????????????????????????????????????????
?????????????????????????????????????????????????????????

Υλικά

5 φλιτζάνια ψαχνό κοτόπουλου χωρίς πέτσα βραστό ή ψητό κομμένο σε μπουκιές
1 φλ. αρακά ζεματισμένο και στραγγισμένο
450 γρ. καρότα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
400 γρ. πολύ μικρά λευκά μανιτάρια ολόκληρα, καθαρισμένα χωρίς τα κοτσανάκια τους
1 κ. πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 συσκευασία κατεψυγμένη σφολιάτα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ φλ. μπράντι
2 φλ. ζωμός κοτόπουλου
1 φλ. γάλα
2 –3 κ.σ. της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
2 κ.σ. φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι,
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αβγό
1 κρόκο αβγού

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη σε αλευρωμένο ξύλο σε πάχος μισού εκατοστού. Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια, την τυλίγουμε σφιχτά με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα. Βγάζουμε το φύλλο από το ψυγείο, το τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και βάζουμε επάνω ένα καπάκι ή μια σαλατιέρα ή άλλο κυκλικό σκεύος με διάμετρο γύρω στους 8 πόντους μεγαλύτερη από τη διάμετρο του σκεύους που θα ψήσουμε την πίτα (πρέπει να έχει χωρητικότητα γύρω στα 3 llt). Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι γύρω –γύρω το φύλλο, το βάζουμε σε ένα ταψί, το τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πατάτες και τα καρότα. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι οι πατάτες και τα καρότα να τρυπιούνται με το πιρούνι, 10 -12 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα 5 –6 λεπτά. Ανεβάζουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το μπράντι. Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό να ψηθεί ελαφρά. Ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου και το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η γέμιση, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τον αρακά, τον μαϊντανό και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε, βουτυρώνουμε το πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Χτυπάμε το αβγό, τον κρόκο του αβγού και 1 κ.γ. νερό.
Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο και αλείφουμε σχολαστικά την επιφάνεια με το χτυπημένο αβγό χρησιμοποιώντας πινέλο. Την αναποδογυρίζουμε και την τοποθετούμε ακριβώς επάνω στην επιφάνεια της γέμισης πιέζοντας ελαφρά για να «σφραγιστεί» η γέμιση και να ανέβει η ζύμη που περισσεύει γύρω –γύρω στα πλαϊνά του σκεύους. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το αβγό χρησιμοποιώντας πινέλο. Φτιάχνουμε ένα μικρό κύκλο στο κέντρο της ζύμης χρησιμοποιώντας το στενό στόμιο ενός χωνιού (για να φεύγει ο ατμός). Ψήνουμε για 10 λεπτά, καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25 λεπτά ακόμη. Προσφέρουμε την πίτα ζεστή, σερβίροντας γέμιση και ένα κομμάτι φύλλο σε κάθε πιάτο.

Πηγη: athinorama.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα