ΚΑΡΠΟΥΖΙ: ΔΡΟΣΕΡΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ

Date

900_58614a69224437d8ea0b4459f01c13dbΟι αρχαίοι Αιγύπτιοι το καλλιεργούσαν πάνω από 5 χιλιάδες χρόνια και το απεικόνιζαν μάλιστα και στις τοιχογραφίες τους. Οι έμποροι το μετέφεραν από το Νείλο στη Μεσόγειο κι έτσι το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε κι εμείς.

ΟΦΕΛΗ
Η διατροφική αξία του καρπουζιού είναι σημαντική, αφού αποτελείται κατά 92% από νερό, 7% από σάκχαρα, είναι πλούσιο σε λυκοπένιο (προλαμβάνει τον καρκίνο) και περιέχει μεγάλες ποσότητες καροτινοειδών (37 μονάδες).

Έχει, όμως, και ισχυρές διουρητικές ιδιότητες κι έτσι βοηθάει στη θεραπεία της κυστίτιδας, της νεφρίτιδας και όλων των φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος και των χρόνιων ασθενειών της ουρήθρας.

Επίσης, είναι ωφέλιμο για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, της αναιμίας, της αθηροσκλήρωσης και κάνει πολύ καλό στις έγκυες γυναίκες και σε εκείνες που θηλάζουν.

Όμως, το καρπούζι είναι καλός…σύμμαχος και για όσους κάνουν δίαιτα, λόγω των αποτοξινωτικών και διουρητικών του ιδιοτήτων (μια δίαιτα βασισμένη στο καρπούζι, για μικρό χρονικό διάστημα, βοηθάει το βάρος να χαθεί εύκολα και γρήγορα).

ΣΥΝΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΑ

Το κάπως άγουρο καρπούζι ωριμάζει αν το αφήσετε λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Το άκοπο καρπούζι διατηρείται στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες. Κομμένο και καλυμμένο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για λίγες ημέρες.

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!

Προτιμάτε το καρπούζι που θα αγοράσετε να είναι σφιχτό, συμμετρικό χωρίς γδαρσίματα, βαθουλώματα και αποχρωματισμούς.
Το βαρύ καρπούζι είναι το καλύτερο, αφού αποτελείται κατά 92% από νερό. «Ζυγίστε» το, λοιπόν, με το χέρι σας και προτιμήστε εκείνο που είναι βαρύ για το μέγεθός του.
Η κηλίδα που βρίσκεται στη βάση του αποτελεί σημάδι…ωρίμανσης. Αν, λοιπόν, είναι ασπροκίτρινη, σημαίνει ότι είναι ώριμο. Αν είναι λευκή ή ασπροπράσινη, τότε είναι ακόμα άγουρο.
Η γρατσουνιά που θα κάνετε στο φλοιό του θα σας δείξει επίσης αν είναι ώριμο ή όχι. Γρατσουνίστε, λοιπόν, τη φλούδα του με το νύχι του αντίχειρά σας και αν αποκαλυφτεί το λευκό μέρος της φλούδας, τότε είναι ώριμο. Αν, αντίθετα, η γρατσουνιά αφήνει απλώς μια σκούρα γραμμή, τότε είναι άγουρο.
Η ωριμότητα του καρπουζιού φαίνεται και από τον «κούφιο» χτύπο που κάνει όταν το χτυπάμε.

ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΖΟΣΠΟΡΟΥΣ
Μη «φτύνετε» τους καρπουζόσπορους, καθώς αποτελούν σχεδόν ένα πλήρες γεύμα! Για να πειστείτε, αναφέρουμε ότι 100 γραμμ. καρπουζόσποροι περιέχουν 628 θερμίδες, 34,1 πρωτεΐνες, 4,5 γραμμ. υδατάνθρακες και 52,6 γραμμ. λιπαρά.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα