ΕΧΩ ΚΑΙ … ΚΟΤΕΡΟ, ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ;

Date

kina-barkada-sti-gemati-apo-algi-limni-tsaoxouΌλοι όσοι αγαπάτε και χρησιμοποιείτε κάθε λογής πλεούμενα (βάρκες, σκάφη, φουσκωτά κ.λπ.), ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, πρέπει να γνωρίζετε κάποιους βασικού κανόνες ασφαλείας όταν βρίσκεστε μέσα σε αυτά.

Μάθετε κολύμπι
Όλοι όσοι περνάτε την ώρα σας δίπλα σε πισίνες, λίμνες –φυσικές ή τεχνητές–, ποτάμια ή θάλασσες πρέπει να ξέρετε να κολυμπάτε. Πρέπει να νιώθετε το νερό σαν δεύτερο σπίτι σας!

Ελέγχετε τον καιρό
Να ακούτε με προσοχή το δελτίο καιρού και να ελέγχετε προσεκτικά τον ουρανό πριν ξεκινήσετε μια βόλτα με το πλεούμενό σας. Ο καιρός μπορεί γρήγορα να αλλάξει και τα ξαφνικά μελτέμια μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα ειδικά όταν βρίσκεστε σε μικρό πλεούμενο. Αν ο καιρός δεν σας φαίνεται και πολύ καλός, αφήστε –κυρίως τη βαρκάδα– για άλλη φορά.

Ενημερώστε για τον προορισμό σας
Πείτε στους γνωστούς σας που μένουν στην ξηρά πού πηγαίνετε και πόση ώρα προγραμματίζετε να απουσιάσετε. Αν αργήσετε, θα ξέρουν τουλάχιστον πού να αρχίσουν την αναζήτηση.

Μην παραφορτώνετε το σκάφος
Μάθετε καταρχήν πόσα άτομα χωράει το σκάφος και μην πάρετε ούτε ένα… μωρό παραπάνω απ’ όσο επιτρέπεται. Η υπερφόρτωση του σκάφους είναι βασική αιτία για να γυρίσει ανάποδα.

Μην ξεχνάτε τα σωσίβια
Κάθε επιβαίνων πρέπει να φοράει το σωσίβιό του. Αυτός είναι νόμος! Είναι κάτι αντίστοιχο με τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο και το κράνος στις μοτοσικλέτες – και τα τρία μπορούν να σώσουν τη ζωή σας.
Πριν μπείτε στο πλεούμενο δοκιμάστε το σωσίβιό σας. Πρέπει να σας ταιριάζει απόλυτα. Μην το βγάλετε καθόλου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ιδίως αν ο καιρός δεν είναι και πολύ καλός. Καλό θα είναι να βουτήξετε στο νερό με αυτό για να εξοικειωθείτε με την αίσθηση που θα σας προκαλεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην ξεχνάτε ότι οι πιο κοινές αιτίες θανάτου σε ατυχήματα με πλεούμενα είναι ο πνιγμός και η υποθερμία (η κατάσταση που εμφανίζεται όταν το σώμα παγώσει). Το σωσίβιο μπορεί να εμποδίσει και τον πνιγμό και την υποθερμία.

Να κάθεστε όσο το δυνατόν περισσότερο
Μείνετε μέσα στο πλεούμενο (κυρίως σε βάρκα, φουσκωτό) καθισμένοι όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα. Αν θέλετε να αλλάξετε θέση και βρίσκεστε σε σκάφος μικρότερο των 6 μέτρων, να κινηθείτε αργά, κρατώντας χαμηλά το σώμα σας.

Μήπως αναποδογυρίσατε;
Αν αναποδογυρίσει το σκάφος σας, γαντζωθείτε πάνω του και βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι βρίσκονταν μαζί σας έχουν κάνει το ίδιο. Μείνετε εκεί ώσπου να έρθει βοήθεια.

Κάνετε μαθήματα ναυσιπλοΐας
Τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα συμβαίνουν επειδή οι «θαλασσόλυκοι» δεν είχαν πάρει μαθήματα ιστιοπλοΐας. Μην περιμένετε να τα μάθετε όλα σε μία ώρα! Προτιμότερο είναι να κάνετε αρκετά μαθήματα, ώστε να είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να οδηγήσετε σωστά το σκάφος.

Αποφύγετε το ποτό
Μην παίρνετε στο σκάφος άτομα που έχουν πιει – και βέβαια μην πίνετε ούτε εσείς οι ίδιοι. Οι μεθυσμένοι δεν ακολουθούν κανέναν κανόνα ασφαλείας και είναι εξίσου επικίνδυνοι με ένα μεθυσμένο οδηγό αυτοκινήτου.

Φοράτε αντιηλιακό
Αν δεν θέλετε να καείτε τώρα το καλοκαίρι, που ο ήλιος είναι ανυπόφορος, μη βγείτε από το σπίτι αν δεν έχετε βάλει αντιηλιακό, με δείκτη προστασίας άνω του 15, τουλάχιστον μισή ώρα πριν. Και μην ξεχνάτε: ο ήλιος έχει γίνει πλέον επικίνδυνος.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα