ΠΑΙΔΙ: ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑ!

Date

nature-beach-sea-photography-kids-childrenΊσως ακούγεται παράξενο, αλλά ένα μωρό 6 μηνών μπορεί να αρχίσει την εξοικείωσή του με την κολύμβηση. Και μάλιστα οι ειδικοί το συνιστούν ανεπιφύλακτα, καθώς σε αυτή την ηλικία είναι η μόνη επιτρεπόμενη γυμναστική με πολλαπλά οφέλη.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Σε ηλικία 6-8 μηνών οι αναλογίες του επιτρέπουν στο μωρό να επιπλέει αβίαστα σε ύπτια θέση. Από αυτή την ηλικία, λοιπόν, με την παρουσία της μητέρας και του προπονητή τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να ελέγχουν και να κρατούν την αναπνοή τους, να προωθούνται στο νερό, να χτυπούν χέρια και πόδια, να κάνουν βουτιές και, τελικά, να επιπλέουν χωρίς βοήθεια.

Η αντίδρασή τους σχεδόν από την αρχή είναι θετική, καθώς το παιχνίδι στο νερό αρέσει σε όλα τα μωρά.
Στην αρχή το μόνο που ίσως τα ενοχλεί είναι το πιτσίλισμα στο πρόσωπο.
Γενικά, όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο εύκολα μαθαίνει να κολυμπάει και πάντα με παιχνίδι.

Η εκμάθηση πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή, ενώ συγχρόνως πρέπει να μιλάτε, να εξηγείτε και να προειδοποιείτε το μωρό για τα πάντα, γιατί τα καταλαβαίνει όλα.

Στην ηλικία των 2 χρόνων τα παιδιά διανύουν τη λεγόμενη περίοδο του «όχι». Στο διάστημα αυτό δεν ρωτάτε το παιδί αν θέλει να κολυμπήσει. Απλώς το προειδοποιείτε για την άσκηση. Το παιδί σιγά σιγά απολαμβάνει την προπόνηση.

ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ένα μωρό έως τα 2 του χρόνια έχει μάθει να κρατάει την αναπνοή του κάτω από το νερό έως και 5 δευτερόλεπτα, να κάνει βουτιές, να προωθείται με χέρια και πόδια, αλλά έχει ακόμα εξάρτηση από το ειδικό αθλητικό σωσίβιο στο οποίο στηρίζεται, χωρίς βέβαια να το φορά ή να χρησιμοποιεί μπρατσάκια.

Σε ηλικία 4,5 χρόνων ένα παιδί μαθαίνει να κολυμπάει και έως τα 6 του χρόνια κολυμπάει σε μεγάλη πισίνα ελεύθερο και ύπτιο και συνεχίζει να μαθαίνει πεταλούδα και πρόσθιο.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Με την κολύμβηση:

Ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.
Αναπτύσσεται η φυσική του κατάσταση.
Δυναμώνουν οι μύες.
Βελτιώνεται το αναπνευστικό και καρδιοκυκλοφορικό σύστημα, η ισορροπία αλλά και ο έλεγχος των σφικτήρων.
Βοηθιέται η κοινωνικοποίηση των παιδιών.
Προάγεται η σχέση γονέα-παιδιού.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Οι γονείς δεν πρέπει να φοβάστε καθόλου, αρκεί να απευθύνεστε για την άσκηση σε οργανωμένους χώρους με τους κατάλληλους ειδικούς.

Η κολύμβηση παρέχει ολοκληρωτική εκγύμναση χωρίς τραυματισμούς και προετοιμάζει τα παιδιά για όλα τα αθλήματα που μπορούν να ακολουθήσουν μεγαλώνοντας.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα