ΒΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ: ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΑΧΑΙΝΕΙ;

Date

1465894804-KBRygΌταν τρώμε βιαστικά, το στομάχι δεν προλαβαίνει να στείλει το σχετικό μήνυμα στον εγκέφαλο και έτσι δεν ξέρει κανείς ότι δεν πεινάει άλλο. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται λίγη ώρα από τη στιγμή που αρχίζουμε να τρώμε για να καταγράψει το πεπτικό σύστημα το αίσθημα του κορεσμού της πείνας και να στείλει το σχετικό μήνυμα στον εγκέφαλο ώστε να… αφήσουμε κάτω το πιρούνι. Τι πρέπει να γίνει; Να μην τρώμε στο πόδι, να αφιερώνουμε χρόνο στο φαγητό, να μη βλέπουμε τηλεόραση ούτε να διαβάζουμε όταν τρώμε και να μασάμε κάθε μπουκιά 20 φορές, αφήνοντας επιπλέον το πιρούνι στο πιάτο μέχρις ότου καταπιούμε την μπουκιά.

Αντίθετα, όσο πιο αργά τρώει κανείς, τόσο λιγότερες θερμίδες θα έχει καταναλώσει επειδή μόλις αισθανθεί ότι είναι χορτάτος θα πάψει να τρώει. Με το αργό φαγητό αυξάνονται τα επίπεδα δύο ουσιών που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, ενώ με το γρήγορο μειώνονται. Οι ουσίες που αυξομειώνονται κατά περίπτωση είναι δύο ανορεξιογόνες ορμόνες του εντέρου: το πεπτίδιο ΥΥ και το πεπτίδιο GLP-1.

Ένα σημαντικό θέμα είναι και το μηχανικό φαγητό. Ενδεικτικές είναι μελέτες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει άμεση συνάρτηση της τηλεόρασης, των διαφημίσεων και της κατανάλωσης τροφών. Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που βλέπουν διαφημίσεις τροφίμων στην τηλεόραση καταναλώνουν μηχανικά περισσότερα σνακ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να παχύνουν χωρίς να το καταλάβουν.

Επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν υπήρχαν διαφημίσεις αύξαναν κατά 45% την κατανάλωση σνακ όσο έβλεπαν τηλεόραση- και αυτό σημαίνει πως δίχως να αλλάξουν κάτι άλλο στην καθημερινή διατροφή ή στις συνήθειες άσκησής τους, μπορεί να πάρουν έως 5 κιλά τον χρόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Κοντολογίς, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις προκαλούν αυτόματη κατανάλωση φαγητού, ανεξαρτήτως αισθήματος πείνας, γεγονός που πιθανώς συμβάλλει στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Πηγη: iatronet.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα