OI GOURMET ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ

Date

recipe_main_akis-petretzikis-salata-pligouri-rodiΚρύα σούπα
Υλικά (για 2 άτομα)
2 αγγούρια μεγάλα, καθαρισμένα
1½ φλιτζάνι γιαούρτι
3 κουταλιές λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού μαϊντανό
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
10 φύλλα εστραγκόν
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε σε μεγάλη ταχύτητα, ώσπου να ομογενοποιηθούν.
2. Βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο για 2 ώρες.
3. Πριν τη σερβίρουμε, την ισομοιράζουμε σε βαθιά πιάτα, την περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τη γαρνίρουμε προαιρετικά με λεπτές φέτες από αγγούρι και λίγο άνηθο.

Μεξικάνικες φαχίτας
Υλικά (για 4 άτομα)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε λωρίδες
1/2 κουταλάκι πάπρικα
1/2 κουταλάκι σκόρδο
1/2 κουταλάκι κάρι
1 ζωμό κότας (τζελ κότας)
300 γρ. στήθος κοτόπουλου
4 πίτες τορτίγιας
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
Λίγο γιαούρτι για το σερβίρισμα
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 λάιμ (τον χυμό του)

Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για περίπου 2΄.
2. Προσθέτουμε την πάπρικα, το σκόρδο και το κάρι και ανακατεύουμε.
3. Ρίχνουμε και τον ζωμό κότας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
4. Κατόπιν προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε μέχρι να μαγειρευτεί πλήρως, για 7-8΄.
5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε ίσα μέρη το μείγμα στις πίτες τορτίγιας.
6. Πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη ντομάτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
7. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με γιαούρτι και χυμό από 1 λάιμ.

Σαλάτα με ρόδι
Υλικά (για 6 άτομα)
1 ματσάκι ρόκα χονδροκομμένη
2-3 σικορέ κομμένα σε χονδρές ροδέλες
1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες καλά στραγγισμένες
1 πορτοκάλι χωρισμένο στα φετάκια του
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1/2 φλιτζάνι σπόρους ροδιού
Για τη βινεγκρέτ
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλάκι μέλι
2 κουταλιές γιαούρτι
2 κουταλιές μηλόξιδο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας με τα χέρια.
2. Χτυπάμε καλά τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνουμε τη σαλάτα.
3. Σερβίρουμε αμέσως.

Σκορδάτο κοτόπουλο με σάλτσα κρασιού
Υλικά (για 6 άτομα)
1½ κοτόπουλο
2 κλαδάκια ρίγανη ή θυμάρι
1 κουταλάκι βούτυρο
1 λεμόνι ακέρωτο
4 κεφάλια σκόρδο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
2 κλαδάκια αρμπαρόριζα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
2. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο μέσα στην κοιλιά.
3. Ανασηκώνουμε ελαφρά το δέρμα και αλείφουμε με το βούτυρο το κρέας του στήθους. Τοποθετούμε 1 κλαδάκι ρίγανη και 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα ανάμεσα στο δέρμα και το στήθος.
4. Κόβουμε το λεμόνι σε χοντρές φέτες και γεμίζουμε με αυτές και τα υπόλοιπα μυρωδικά την κοιλιά του κοτόπουλου.
5. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε.
6. Το δένουμε για να μη χάνονται τα υγρά του, το τοποθετούμε σε ταψάκι και το ψήνουμε για 40΄.
7. Βάζουμε τα σκόρδα ολόκληρα μέσα στο ταψί, αλείφουμε όλο το κοτόπουλο με τα υγρά του ψησίματος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45-50΄ επιπλέον.
8. Όταν ψηθεί το κοτόπουλο, το μεταφέρουμε σε πιατέλα μαζί με τα σκόρδα, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και το αφήνουμε τουλάχιστον για 15΄ να ανακτήσει τα υγρά του και να ξεκουραστεί.
9. Βάζουμε το ταψί με το λίπος που έχει μείνει στον πάτο σε μέτρια φωτιά στο μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το κρασί και ό,τι ζουμάκι έχει βγάλει το κοτόπουλο στην πιατέλα.
10. Σουρώνουμε τη γλασαρισμένη σάλτσα
από το ταψί.
11. Κόβουμε σε μερίδες το κοτόπουλο και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
12. Πιέζουμε ελαφρά τα ψημένα σκόρδα και αλείφουμε με την κρέμα σκόρδου το κοτόπουλο.

Πηγη: vita.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα