ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

61a8aefac8df235007493dd0cb84a38f_XLΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ…

1. ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Προσοχή στην οδήγηση!

Στοιχεία από έρευνες σχετικές με τα τροχαία δυστυχήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας έχουν δείξει ότι κάθε χρόνο 2.500 άνθρωποι σκοτώνονται και 32.000 τραυματίζονται. Με άλλα λόγια, 7 άνθρωποι κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους στο δρόμο! Το σπουδαιότερο μάλιστα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα δυστυχήματα συμβαίνουν με ταχύτητες μικρότερες των 65 χλμ./ώρα.

Είναι σε όλους γνωστό ότι η συνετή και προσεκτική οδήγηση, οι ζώνες ασφαλείας, ο χρόνος που ταξιδεύει κανείς και οι μικρές ταχύτητες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γυρίσετε στο σπίτι σας σώοι και αβλαβείς. Όμως, μπορεί είτε από δική σας αμέλεια είτε από αμέλεια των άλλων να σας συμβεί κάποιο ατύχημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω, ώστε να μπορείτε να προσφέρετε τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες, που σίγουρα σώζουν ζωές:

Α) Η «πρώτη ώρα» είναι καθοριστική για τη ζωή του τραυματία

Το κρίσιμο διάστημα για την επιβίωση του τραυματία ενός τροχαίου ατυχήματος είναι ουσιαστικά η πρώτη ώρα έπειτα από αυτό, η «χρυσή ώρα», όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, εφόσον η αντιμετώπιση του τραυματία στο χρονικό αυτό διάστημα παίζει τον καθοριστικό ρόλο για την πορεία της υγείας του και την ίδια του τη ζωή.

Ιδιαίτερη σημασία, επίσης, για τη διάσωση του τραυματία έχει, όχι μόνο το να έρθει έγκαιρα στον τόπο του ατυχήματος η κινητή μονάδα με το έμπειρο προσωπικό, αλλά και η όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταφορά του στο κοντινότερο εξειδικευμένο τραυματιολογικό κέντρο.

Β) Πρώτες βοήθειες!

Αυτές έχουν σκοπό να σώσουν τη ζωή του τραυματία, να ανακουφίσουν τον πόνο του και να του δώσουν κουράγιο.

Τι κάνετε:

Καλείτε αμέσως ασθενοφόρο, περιγράφοντας με σαφήνεια το πρόβλημα και τον τόπο του δυστυχήματος.
Μέχρι να έρθει αυτό εξετάζετε –μόνο όταν έχετε πάρει μαθήματα πρώτων βοηθειών– αν υπάρχει αιμορραγία, σφυγμός και αν χρειάζεται τεχνητή αναπνοή ο τραυματίας.
Μιλάτε στον τραυματία για να διαπιστώσετε αν είναι αναίσθητος ή όχι.
Διατηρώντας την ψυχραιμία σας, ζητάτε από κάποιον άλλο να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, αν εσείς οι ίδιοι αδυνατείτε.
Βεβαιώνεστε ότι έχετε πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις και δεν βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.
Αν η ζωή του τραυματία κινδυνεύει, γιατί βρίσκεται, για παράδειγμα, δίπλα σε φλεγόμενο αυτοκίνητο, φροντίζετε να τον μεταφέρετε με πολλή προσοχή σε ένα ασφαλές μέρος.
Σε περίπτωση που πρέπει να μεταφέρετε έναν τραυματία με τραύματα στη ράχη, στον αυχένα και στο κεφάλι, θα πρέπει να μετακινήσετε το σώμα του σαν ενιαίο σύνολο, δίχως να στρίψετε ή να λυγίσετε τον αυχένα ή τη ράχη του.

Τι δεν κάνετε:

Δεν μετακινείτε τον τραυματία από τη θέση που βρίσκεται αν δεν απειλείται η ζωή του.
Δεν αντιμετωπίζετε δίχως γάντια την αιμορραγία ενός αγνώστου.
Δεν προσφέρετε πρώτες βοήθειες αν δεν έχετε πάρει σχετικά μαθήματα. Απλώς περιμένετε να φτάσει το ασθενοφόρο ή ζητάτε βοήθεια από κάποιον άλλον που ξέρει.
Δεν εγκαταλείπετε ποτέ τον τραυματία πριν φτάσει ιατρική βοήθεια.

2. ΜΕ ΠΛΟΙΟ: Μεγάλη προσοχή στα παιδιά

Αν παραθερίσατε σε κάποιο νησί, από το οποίο δεν μπορείτε να φύγετε παρά μόνο με πλοίο και έχετε και παιδιά μαζί σας, τότε φροντίστε ώστε:

Να κλείσετε καμπίνα ή αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα από 8 χρόνων, να εξασφαλίσετε θέση.
Να μη χάνετε τα παιδιά από τα μάτια σας όσο ταξιδεύετε και κυρίως αν αυτά βρίσκονται στο κατάστρωμα.
Να μην τα αφήνετε να πλησιάζουν στις κουπαστές και να σκύβουν προς τη θάλασσα.

3. ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ: Ιδιαίτερη προσοχή στα αφτιά των παιδιών

Αν έχετε μαζί σας ένα παιδί, το πρόβλημα είναι οι επιπτώσεις της πτήσης στα αφτιά του, εφόσον αυτή τα επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει και των μεγάλων, με αποτέλεσμα να του προκαλούν πόνο και κατά συνέπεια κλάμα. Γι’ αυτό τα παιδιά σαν αντίδοτο σε αυτήν τη διαταραχή πρέπει να πίνουν γάλα, τόσο στην απογείωση όσο και στην προσγείωση του αεροπλάνου, έτσι ώστε να εξισορροπείται η πίεση που ασκείται στα αφτιά τους.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά ταξιδεύουν ασφαλέστερα με το αεροπλάνο παρά με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να λαμβάνονται ορισμένα μέτρα προφύλαξης, όπως τα ειδικά καθισματάκια, τα οποία είναι περισσότερο ασφαλή για παιδιά που ζυγίζουν κάτω από 18 κιλά.

Έτσι, είναι προτιμότερο να βγάζετε εισιτήριο και για τα νήπια –παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικό– προκειμένου να έχετε θέση όπου θα μπορείτε να τοποθετήσετε το καρεκλάκι του παιδιού. Σε αντίθετη περίπτωση, κρατάτε το παιδί στην αγκαλιά σας.

Όσο για τα μεγαλύτερα παιδιά, αυτά προστατεύονται καλύτερα με τη ζώνη ασφαλείας του αεροσκάφους.

Πηγη: belife.gr