Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΣΤΟ PreciousLife.gr

Ο Κωνσταντίνος Πάντος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία. Ο Πατέρας του ήταν αγρότης, μετανάστης και δεν θα μπορούσε να φανταστεί τότε ότι ο γιος του θα σπούδαζε ιατρική, θα έπαιρνε ειδικότητα στην γυναικολογία και ότι με τις δικές του δυνάμεις, με όρεξη για δουλειά και ασταμάτητη μελέτη θα γινόταν ο επιστήμονας που θα έγραφε την δική του χρυσή σελίδα στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την γυναίκα από την εφηβεία και καθ΄όλη την διάρκεια της ζωής της. Πατέρας επτά παιδιών σήμερα θέλησε από πολύ νωρίς στην ιατρική του πορεία να εξειδικευτεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση γιατί όπως χαρακτηριστικά λέει θέλει να βλέπει ευτυχισμένα ζευγάρια με τα δικά τους παιδιά στην αγκαλιά τους. Με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, υπήρξε επιμελητής στο πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης, δραστήριος, αεικίνητος αφού όταν δεν έχει ιατρείο ή χειρουργείο μιλάει με τους ασθενείς τους στο τηλέφωνο μα πάνω από όλα φιλικός και καταδεκτικός θέλησε να μοιραστεί μαζί μας αλήθειες και ψέματα για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Το ονομά του κάνει τον γύρο του κόσμου, το CNN έχει μιλήσει για την επιτυχία του και ο ίδιος δικαίως κατατάσσεται στους κορυφαίους επιστήμονες, ο οποίος βοηθάει τις γυναίκες με απίστευτη συναίσθηση του καθηκοντός του ενώ δίνει δουλειά σε 80 εργαζόμενους στην κλινική του «Γέννεσις Αθηνών».

Πόσα ζευγάρια υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τεκνοποίησης;

Υπάρχουν περίπου 250.000 υπογόνιμα ζευγάρια και το χρόνο γίνονται πάνω από 15.000 εξωσωματικές σε πάνω από 50 κέντρα της Ελλάδος που ασχολούνται με την υπογονιμότητα. Αντιμετωπίζονται πια τα περισσότερα περιστατικά. Αν ο άνδρας έχει ολιγοσπερμία, αν λείπει σπέρμα δηλαδή από τον άνδρα με σύγχρονες μεθόδους γονιμοποιούμε τα ωάρια της γυναίκας ώστε να αποκτήσουν παιδάκι. Έχουμε ποιοτική αναβάθμιση της εξωσωματικής με πολύ καλύτερα ποσοστά επιτυχίας τα τελευταία χρόνια.

Ποιοι είναι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που δεν επιτρέπουν σε ένα ζευγάρι να τεκνοποιήσει;

Παίζουν σημαντικό ρόλο οι εκτρώσεις που έχει κάνει μια γυναίκα γιατί δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στις σάλπιγγες. Πολλές γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική τους καριέρα ή στις πανεπιστημιακές σπουδές τους περνάνε τα 38 τους χρόνια και αποφασίζουν να κάνουν παιδιά μετά τα 40 τους αλλά κάπου εκεί ή ξεκινά η κλιμακτήριος ή υπάρχουν προβλήματα ωορρηξίας πλέον. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η ενδομητρίωση που έχουν πολλές γυναίκες οπότε καταφεύγουμε πάλι στην εξωσωματική. Οι άνδρες από την άλλη συχνά εμφανίζουν ολιγοασθενοσπερμεία που οφείλεται στο άγχος, στην καθιστική ζωή, στην κακή διατροφή, στα φυτοφάρμακα.

Πότε ξεκίνησε η εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα;

Ξεκίνησε διεθνώς το 1979 με την γέννηση του πρώτου παιδιού στην Αγγλία και στην Ελλάδα άρχισε το 1982 με 1983 ενώ από το 1990 και μετά έγιναν όλες οι σοβαρές προσπάθειες.

Τι σας γοήτευσε στην εξωσωματική γονιμοποίηση ώστε να εξειδικευτείτε σε αυτή την κατεύθυνση;

Ασχολούμαι με την εξωσωματική γονιμοποίηση από το 1987 δηλαδή εδώ και 24 χρόνια γιατί μου αρέσει η χαρά που βλέπω στα πρόσωπα των ζευγαριών, όταν μαθαίνουν ότι θα φέρουν στον κόσμο το δικό τους παιδί. Όλα τα ζευγάρια δικαιούνται εφόσον το θέλουν να έχουν ένα παιδί. Κάποια δυστυχώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες έως και σοβαρά προβλήματα και αυτά μου άρεσε από την αρχή των σπουδών μου να είμαι σε θέση να τα λύσω. Χαίρομαι διπλά όταν πετυχαίνει η εξωσωματική και σας μιλάω ειλικρινά πως σήμερα έχουμε καταφέρει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό να χαρίζουμε την ευτυχία της κυοφορίας σε κάθε γυναίκα.

Έχετε στο βιογραφικό σας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχιών στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Πως το καταφέρατε αυτό;

Μαζί με τους συνεργάτες μου αντιμετωπίζουμε το ζευγάρι ανθρώπινα, κάνουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και εξατομικεύουμε την κάθε θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ζευγαριού. Δεν βάζουμε όλα τα ζευγάρια σε μια συγκεκριμένη θεραπεία , όπως γίνεται σε άλλα κέντρα του εξωτερικού. Εστιάζουμε στο κάθε πρόβλημα, ελέγχουμε τις προϋποθέσεις και αλλάζουμε θεραπεία και τακτική ανάλογα με τις ανάγκες. Εκεί οφείλεται και η επιτυχία μας.

Ποιες είναι οι τελευταίες μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της εξωσωματικής;

Η πιο σημαντική και μεγάλη επιτυχία είναι η προεμφυτευτική διάγνωση, όπου ελέγχουμε κάθε έμβρυο χωριστά παίρνοντας ένα κύτταρο την Τρίτη ημέρα της ζωής του ή την Πέμπτη. Ελέγχουμε έτσι με ακρίβεια και ασφάλεια γενετικά αν το έμβρυο αυτό κουβαλάει κάποια ασθένεια γνωστή προς τους γονείς. Για παράδειγμα γονείς που έχουν και οι δυο στίγμα μεσογειακής αναιμίας κινδυνεύουν να αποκτήσουν ένα παιδί με μεσογειακή αναιμία αλλά ελέγχοντας το έμβρυο με την προεμφυτευτική, τοποθετούμε μόνο τα υγιή έμβρυα προκειμένου η γυναίκα να κυοφορήσει ένα υγιές παιδί.

Ένα ζευγάρι από το Αγρίνιο, είχε αποκτήσει δυο παιδιά τυφλά αφού έπασχαν από εκ γενετής τύφλωση γνωστή ασθένεια ως «Συγγενής αμαύρωση του Leber». Το πρόβαλε και το Cnn γιατί η γέννηση του τρίτου υγιούς όμως παιδιού τους με εξωσωματική θεωρείται μεγάλη επιτυχία. Αυτό που κάναμε ήταν να ελέγξουμε τα έμβρυα με τον προεμφυτετικό έλεγχο, βρήκαμε ποια είναι υγιή , τοποθετήσαμε μόνο αυτά στη γυναίκα και έτσι απέκτησαν ένα υγιέστατο παιδί.

Τώρα πια ζευγάρια με παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία αποκτούν ένα υγιές και ιστοσυβατό με τα πάσχοντα παιδιά. Το έχουμε κάνει στην πράξη, γεννήθηκε παιδί με εξωσωματική, πήραμε αίμα από τον ομφάλιο λώρο του, μεταμοσχεύθηκε στο πάσχων και έσωσε το αδερφάκι του. Τώρα πια εφαρμόζουμε την προεμφυτευτική διάγνωση και στην απομόνωση γονιδίων που σχετίζονται με καρκίνο.

Άρα με την εξωσωματική πια μπορούν να γεννιούνται «τέλεια μωρά». Έχει κάποια σχέση με την ευγονική;

Δεν έχει σχέση με την ευγονική γιατί εμείς κοιτάμε για δομικές γεννητικές βλάβες και όχι για εξωτερικά χαρακτηριστικά που επιθυμεί ένα ζευγάρι για το παιδί του. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό εμείς. Δεν εξασφαλίζουμε γαλάζια μάτια, χρώμα μαλλιών και φύλλο. Απλώς με την προεμφυτευτική ζευγάρια με προβλήματα υγείας αποκτούν υγιή παιδιά. Είμαστε από τους πρώτους που εφαρμόσαμε τον προεμφυτευτικό έλεγχο, ελέγχοντας και τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων που έχουμε μέσα μας όλοι μας για δομικές βλάβες ενώ μέχρι πέρσι ελέγχαμε μόνο τα εννιά.

Κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις στον άνδρα και στην γυναίκα, ελέγχουμε όλες τις προϋποθέσεις, δίνουμε τα κατάλληλα φάρμακα για να βγάλουν ωοθυλάκια οι ωοθήκες των γυναικών. Παίρνουμε με λεπτή βελόνα τα ωάρια από τον κόλπο με μια μέθη την σωστή μέρα, τα γονιμοποιούμε με σπέρμα συζύγου, τα αφήνουμε και μεγαλώνουν μέχρι έξι μέρες και κάνουμε την εμβρυομεταφορά. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση χρησιμοποιούν τα ωάρια από άλλη γυναίκα, από μια πιο νέα.

Είναι αλήθεια ότι οι εξωσωματικές γονιμοποιήσεις δημιουργούν προβλήματα στην γυναίκα μακροπρόθεσμα;

Πολλές μελέτες όλως αυτών των δεκαετιών δείχνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα από την συχνή χρήση των φαρμάκων στην γυναίκα ή κίνδυνος καρκινογένεσης.

Είναι κοινό μυστικό ότι στη κλινική σας «Γένεσις» ο στόχος σας είναι να πετυχαίνει η εξωσωματική γονιμοποίηση με την πρώτη φορά;

Έχουμε μεγάλες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια αφού μία στις δυο γυναίκες που έρχεται στο κέντρο μας μένει και έγκυος. Η κλινική «Γένεσις» ξεκίνησε το 2004, έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κέντρο ανθρώπινης αναπαραγωγής στην Ελλάδα με 4.500 εξωσωματικές τον χρόνο.

Έρχονται στην Ελλάδα για εξωσωματική από Αστραλία, Ηπα, χώρες της Ευρώπης και έτσι καταφέραμε να αναστρέψουμε την εκροή ζευγαριών στο εξωτερικό που ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά και σήμερα μιλάμε για μια μαζική εισροή υπογόνιμων ζευγαριών στην Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και φυσικά ο σκοπός μας είναι τα ζευγάρια να αποκτούν παιδί με τον λιγότερο ψυχικό και οικονομικό κόπο.

Όταν ένα ζευγάρι δεν έχει το κατάλληλο γεννητικό υλικό παίρνει αυτό που χρειάζεται από δότες για την γονιμοποίηση. Είναι σωστό που δεν ξέρουν την ταυτότητα του δότη κάτι που δεν ισχύει σε άλλες χώρες του εξωτερικού;

Το πιο σωστό είναι να γνωρίζουν τα στοιχεία του δότη εφόσον όμως αυτός έχει περάσει από ψυχολόγο, έχει δικά του παιδιά και φυσικά είναι συνειδητοποιημένος. Τότε δεν έχουμε ανεξέλεγκτους συναισθηματικούς δεσμούς. Αν η ταυτότητα του δότη γινόταν γνωστή στην Ελλάδα θα μπορούσαμε επίσης να πάρουμε γεννητικό υλικό από έναν συγγενή του ζευγαριού και άρα να είχαμε πιο αλτρουιστικά κίνητρα. Πάντως το νομικό μας πλαίσιο δεν επιτρέπει την γνωστοποίηση των στοιχείων και αυτό οφείλουμε να το σεβαστούμε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗΣ