ΚΟΚΚΙΝΕΣ, ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

poltosΠΗΧΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

(για 5 φλιτζάνια περίπου)

Ζεσταίνετε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτετε 2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 2 λεπτοτριμμένα καρότα και 1.350 γραμμ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες και χωρίς τους σπόρους, 4 λειωμένες σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι φρέσκα αρωματικά χόρτα, αλάτι και πιπέρι.
Τα αφήνετε όλα μαζί να σιγοβράσουν για 35 λεπτά.
Τα περνάτε από λεπτό πλαστικό σουρωτήρι.
Κλείνετε ερμητικά τη σάλτσα που ετοιμάσατε σε πλαστικά δοχεία και τη διατηρείτε στην κατάψυξη έως 3 μήνες.
Την αποψύχετε ζεσταίνοντάς την και τη σερβίρετε με ζυμαρικά και ψητά κρεατικά ή ψάρια.

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΤΟΥΡΣΙ

(για 3 1/2 φλιτζάνια περίπου)

Περνάτε από το μύλο των χορταρικών ή το μπλέντερ 1.800 γραμ. φρέσκες ντομάτες και μαζί μερικές πράσινες άγουρες.
Τις βάζετε σε κατσαρόλα με 2 κουταλιές της σούπας σινάπι σε κόκκους και 1 κουταλιά της σούπας κόκκους μπαχάρι. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν επί 30 λεπτά μέχρι οι ντομάτες να γίνουν πολτός. Προσθέτετε τότε 225 γραμμ. ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 1 1/2 φλιτζάνι καλό ξίδι και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά ώσπου να πήξει το μείγμα.
Ρίχνετε μέσα 2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (ή τριμμένα) και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει για ακόμα 30 λεπτά.
Τώρα είναι έτοιμο να συσκευαστεί σε αποστειρωμένα βάζα.
Αφήνετε το τουρσί να ωριμάσει 2 μήνες πριν το χρησιμοποιήσετε.
Είναι θαυμάσιο συνοδευτικό για βραστά ή ψητά κρέατα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Αν δεν έχετε πρόβλημα χώρου, φυλάξτε στην κατάψυξή σας ολόκληρες ντομάτες. Όταν δεν είναι η εποχή τους, τις ρίχνετε έτσι όπως είναι κατεψυγμένες μέσα σε σούπες ή κοκκινιστά λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε τις φλούδες πριν σερβίρετε.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ

Κόψτε μία ή δύο σε οριζόντιες φέτες, σκεπάστε τες με λεπτές φέτες τυρί μοτσαρέλα ή φέτα και ετοιμάστε έτσι ένα γρήγορο, δροσερό και υγιεινό κολατσιό.
Ψιλοκόψτε μερικές ντομάτες πρόχειρα και σερβίρετέ τες αντί για σάλτσα με το ζεστό πιλάφι ή τα ζυμαρικά, μαζί με τριμμένη παρμεζάνα.
Γεμίστε τες με τόνο κονσέρβας ή άλλα θαλασσινά και βάλτε τες στο ψυγείο. Τρώγονται παγωμένες, αλλά, αν θέλετε, τις βάζετε και στο φούρνο να ψηθούν για 10 λεπτά στους 200 οC.
Φτιάξτε μια εύκολη πίτσα απλώνοντας σε φρέσκο ψωμί φέτες ντομάτας, φιλέτα αντσούγιας και τυρί μοτσαρέλα. Ψήστε για λίγα λεπτά στο γκριλ.

Πηγη: belife.gr