ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ … ΠΑΜΕ!

Date

745ee5a96bΚάθε φθινόπωρο οι ανήλικοι αθλητές γεμίζουν γυμναστήρια και γήπεδα, κινδυνεύοντας πολλές φορές να τραυματιστούν. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της άσκησης στις ΗΠΑ τραυματίζονται κάθε χρόνο γύρω στα 3,5 εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών.

Για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί, τα παιδιά πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση και να υποβάλλονται στη σωστή προθέρμανση, που πρέπει να συμπεριλαμβάνει πολλές ασκήσεις τεντώματος (στρέτσινγκ).

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ

Το παρακάτω πρόγραμμα προθέρμανσης, που έχει επινοηθεί από την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, συνιστάται για όλα τα παιδιά πριν από κάθε άθλημα. Οι ασκήσεις του πρέπει να γίνονται προσεκτικά και πριν αρχίσουν να τις εκτελούν τα παιδιά θα πρέπει πρώτα να κάνουν για λίγα λεπτά επιτόπιο τροχάδην ή βάδην.

1.

Καθίστε στο έδαφος με τα πόδια ανοιχτά.
Βάλτε και τα δύο χέρια στον έναν αστράγαλο και φέρτε το σαγόνι στο σύστοιχο γόνατο, διατηρώντας το πόδι ίσιο. Μείνετε έτσι για πέντε δευτερόλεπτα.
Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε τρεις έως έξι φορές. Κάντε την ίδια άσκηση με το άλλο πόδι.

2.

Ξαπλώστε στο έδαφος με τα γόνατα λυγισμένα.
Πιάστε με τα χέρια τα γόνατά σας και τραβήξτε τα προς τις μασχάλες σας, λικνίζοντας ελαφρά το σώμα σας (με την κίνηση της κουνιστής πολυθρόνας). Μείνετε σε αυτήν τη θέση για πέντε δευτερόλεπτα.
Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε τρεις έως πέντε φορές.

3.

Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά.
Λυγίστε το αριστερό γόνατο γέρνοντας ελαφρά το σώμα σας προς τα αριστερά, διατηρώντας ταυτόχρονα ίσια την πλάτη και το δεξιό σας πόδι. Μείνετε έτσι για πέντε δευτερόλεπτα.
Επιστρέψτε στην αρχική σας θέση και επαναλάβετε τρεις έως έξι φορές.
Κάνετε την ίδια άσκηση λυγίζοντας το άλλο πόδι.

4.

Στηριχθείτε σε έναν τοίχο ή σε μια καρέκλα. Κάμψτε το ένα πόδι και φέρτε το προς το σύστοιχο γλουτό. Μείνετε σε αυτήν τη θέση για πέντε δευτερόλεπτα.
Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε τρεις έως έξι φορές.
Κάνετε την ίδια άσκηση λυγίζοντας το άλλο πόδι.

5.

Ξαπλώστε στο έδαφος με το ένα πόδι ίσιο και το άλλο λυγισμένο, με το γόνατο να «βλέπει» προς τα μέσα. Μείνετε έτσι για πέντε δευτερόλεπτα.
Χαλαρώστε το γόνατο και επαναλάβετε τρεις έως έξι φορές.
Αλλάξτε πόδια και κάνετε την άσκηση από την αρχή.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα