ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

9517885512077388508Αυξημένο κίνδυνο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό, αλλά μειωμένο κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό έχουν οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, σε σχέση με τις γυναίκες κανονικού βάρους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι το έξτρα βάρος έχει αντίθετες επιπτώσεις στα δύο διαφορετικά είδη εγκεφαλικού. Τα ισχαιμικά είναι πολύ συχνότερα (περίπου εννέα στα δέκα) σε σχέση με τα αιμορραγικά. Γενικότερα, τα εγκεφαλικά αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες αναπηρίας και θανάτου διεθνώς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια στατιστικής επιδημιολογίας Τζίλιαν Ριβς του Τμήματος Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες με μέση ηλικία 57 ετών. Στη διάρκεια 12 ετών, υπήρξαν 20.549 εγκεφαλικά σε αυτές τις γυναίκες, από τις οποίες οι 228.300 ήσαν παχύσαρκες.

Η ανάλυση έδειξε πως για κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά πέντε μονάδες ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού αυξάνεται 21% κατά μέσο όρο, ενώ αντίθετα μειώνεται κατά 12% ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού.

Μεταξύ των γυναικών κανονικού βάρους (με δείκτη μάζας σώματος 22,5 έως 25) το 0,7% έπαθαν ισχαιμικό εγκεφαλικό και το 0,5% αιμορραγικό, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά εγκεφαλικών μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30) ήσαν 1% και 0,4%.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, παρά την μείωση του κινδύνου για αιμορραγικά εγκεφαλικά (που είναι πιο σπάνια), ο συνολικός κίνδυνος για εγκεφαλικό είναι μεγαλύτερος στην περίπτωση των παχύσαρκων.

Πηγη: medicalnews.gr