ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ: ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ

Date

900_aecb8f11e65926ef02eb2e2f2049c2b3Μήπως είστε πάνω από τα 50 και επιπλέον ανήκετε στο ποσοστό του 70% του πληθυσμού που δεν έχει ακούσει τίποτα για την ωχρά κηλίδα και την εκφύλισή της; Αν ναι, κακώς! Γιατί η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) αποτελεί την κύρια αιτία σοβαρής απώλειας όρασης σε ανθρώπους ηλικίας πάνω από τα 50. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 400.000 Έλληνες πάσχουν από εκφυλιστική ωχροπάθεια και ότι από αυτούς οι 100.000 έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια σοβαρό πρόβλημα με την όρασή τους.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ (ΗΕΩ)

Είναι μια πάθηση η οποία σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία και προοδευτικά καταστρέφει την οξεία κεντρική όραση. Η κεντρική όραση είναι απαραίτητη για να βλέπει κανείς καθαρά τα αντικείμενα και είναι βασική για καθημερινές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα και η οδήγηση.

Η ΗΕΩ ( χωρίς να προκαλεί καθόλου πόνο) επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το κομμάτι δηλαδή του οφθαλμού που μας επιτρέπει να διακρίνουμε μικρές λεπτομέρειες.

Σε μερικές περιπτώσεις η νόσος εξελίσσεται τόσο αργά, που οι ασθενείς παρατηρούν ελάχιστη αλλαγή στη όρασή τους. Σε άλλες, πάλι, περιπτώσεις εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης και στα δύο μάτια. Πρόκειται για τη συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε ανθρώπους μεγαλύτερους των 60 ετών στο δυτικό κόσμο.

ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΤΕ!

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ξεκινάει με ελαφρά συμπτώματα από το ένα μάτι, που συνήθως ξεφεύγουν της προσοχής, όπως: η όραση «θαμπώνει», οι αποχρώσεις του γκρι παύουν να είναι διακριτές ή μειώνεται το κοντράστ των αντικειμένων. Το κακό, όμως, είναι ότι η επιδείνωση των συμπτωμάτων είναι αυξανόμενη. Έτσι, οι εικόνες με το ένα μάτι μπορεί να φαίνονται μικρότερες, μεγαλύτερες ή ελαφρά παραμορφωμένες σε σχέση με το άλλο μάτι. Οι ευθείες γραμμές να φαίνονται τεθλασμένες ή καμπυλωμένες. Στο κέντρο μιας εικόνας μπορεί να υπάρχει σκοτεινιά ή τα χαρακτηριστικά των προσώπων να μην αναγνωρίζονται πλέον εύκολα.

Προσοχή!

Δυστυχώς, τα προβλήματα, καθώς περνάει ο καιρός, εκδηλώνονται και στο άλλο μάτι, ενώ μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρή και πολλές φορές μη αναστρέψιμη βλάβη της όρασης.
Μέσα σε δύο χρόνια από την αρχική διάγνωση πολλά από τα προσβεβλημένα μάτια θα έχουν σοβαρότατη απώλεια όρασης, ενώ περίπου στους μισούς αρρώστους η απώλεια αυτή θα αφορά και τα δύο μάτια.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣOΤΕΡΟ…

Πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να προσβληθείτε από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εάν:

Καπνίζετε τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, καθώς έχετε υπερδιπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξετε σοβαρής μορφής ηλικιακή εκφύλιση.
Έχετε μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό, εφόσον έχετε μέχρι και 70% μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή μείωση της όρασής σας.
Πάσχετε από υπέρταση, αφού κινδυνεύετε περισσότερο από όσους έχουν φυσιολογική πίεση σε ποσοστό που φτάνει το 50%.
Έχετε στην οικογένειά σας κάποιον με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, εφόσον υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πάσχετε και οι ίδιοι.
Αν είστε γυναίκα, καθώς φαίνεται ότι αυτές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Προσοχή!
Έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη αντιοξειδωτικών παραγόντων από τη διατροφή μπορεί να διπλασιάσει τη συχνότητα σοβαρής μορφής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Γι’ αυτό και τα διατροφικά συμπληρώματα φαίνεται ότι μπορούν να καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ

Με τα παρακάτω μέτρα σίγουρα μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Έτσι, λοιπόν:

Υιοθετήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, τρώγοντας πολλά λαχανικά και ψάρια.
Κόψτε το κάπνισμα.
Προσπαθείτε να διατηρείτε την πίεσή σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
Διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αγαπήστε την άσκηση.

ΔΩΣΤΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΩΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Όπως συμβαίνει με όλες τις ασθένειες, έτσι και στην περίπτωση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας: όσο γρηγορότερα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να πάνε όλα καλύτερα. Επομένως, εύκολα αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να δώσετε σημασία και να αφυπνιστείτε από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρά βήματα στην αντιμετώπιση αυτής της αρρώστιας. Όσο για τα αποτελέσματα, θεωρούνται πλέον ενθαρρυντικά. Τα νέα φάρμακα, οι περίφημοι αντιαγγειοενετικοί παράγοντες, χορηγούνται μέσα στο μάτι (ενδοφθάλμια), δρουν απευθείας και δεν έχουν συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Θα λέγαμε ότι ουσιαστικά αντικατέστησαν τα λέιζερ και τη φωτοδυναμική θεραπεία με βερτεπορφίνη.

Προσοχή!

Οι θεραπείες προσφέρουν στους ασθενείς τη δυνατότητα, όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα τόσο της όρασής του όσο και της οπτικής τους λειτουργίας πάνω από την αρχική τιμή.
Η θεραπεία είναι μακροχρόνια και εφαρμόζεται τόσο σε κρατικά όσο και σε ιδιωτικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Αν έχετε χάσει ήδη μέρος της όρασής σας εξαιτίας της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μη φοβάστε να χρησιμοποιείτε τα μάτια σας για διάβασμα, παρακολούθηση τηλεόρασης ή άλλες δραστηριότητες ρουτίνας. Δεν πρόκειται να προκληθεί παραπέρα απώλεια της όρασής σας από αυτό.
Αν η απώλεια όρασης είναι αρκετά σοβαρή, τότε ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας για το κατά πόσο πιστεύει ότι τα λεγόμενα βοηθήματα χαμηλής όρασης μπορούν να σας βοηθήσουν. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, οι ειδικοί φακοί.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία (ΕΟΕ): Ορμηνίου 5, Αθήνα, τηλ.: 210-7257823, 210-7229091 (απευθυνθείτε στη Στέλλα Παπαδέδε), ηλεκτρονική διεύθυνση: office@eyenet.gr.
Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροπαθειών (ΠΕΑ): Τηλ.: 210-5238389, 210-9524548, 210-5622431, ηλεκτρονική διεύθυνση: pea@retina.gr.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα