ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

Date

-με-ροδι-e1451217600734Υλικά
1 κ. κρέας από αγριογούρουνο σε μπουκιές
½ φλ. απαλό ελαιόλαδο
1 ½ φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. καρότο ψιλοκομμένο
½ φλ. σέλερι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.σ. τριμμένο κόλιανδρο
1 γερή πρέζα τριμμένο κύμινο
1 γερή πρέζα τριμμένη κανέλλα
½ φλ. φρέσκος χυμός ροδιού*
2 κ.σ. μελάσα ροδιού*
350 γρ. ντοματίνια
1 κ.σ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κ. πλατιά ζυμαρικά (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως, παπαρδέλες ή φετουτσίνι)
½ φλ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κ.σ. σπόροι ροδιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το στεγνώνουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουμε καλά το κρέας από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει καστανό χρώμα και μετά το βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την πάπρικα, τον κόλιανδρο, το κύμινο και την κανέλα και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα λαχανικά σε πλατιά κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με 2 –3 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρέας, δυναμώνουμε τη φωτιά, μαγειρεύουμε γύρω στα 5 λεπτά και «σβήνουμε» με το χυμό του ροδιού. Ξύνουμε με ξύλινη σπάτουλα να ξεκολλήσει ό,τι είναι κολλημένο στον πάτο. Ρίχνουμε μέσα τον χυμό ροδιού και 1 φλ. καυτό νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 40 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τα ντοματίνια και τη μελάσα ροδιού, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας και τότε αποσύρουμε από τη φωτιά. Διαλύουμε το κορνφλάουρ σε ελάχιστο κρύο νερό και το χτυπάμε μαζί με το γιαούρτι και τη μέντα να ενωθούν. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το κρέας και τη σάλτσα και ανακατεύουμε κινώντας την κατσαρόλα μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα. Εν τω μεταξύ, μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά al dente και στραγγίζουμε. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα με το κρέας, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και γαρνίρουμε με τους σπόρους ροδιού.
Σημ. η ίδια συνταγή μπρεί να γίνει και με άλλο κρέας όπως μαύρο χοίρο ή βουβάλι.

*Για να φτιάξουμε χυμό ροδιού, κόβουμε 2 –3 ρόδια στη μέση οριζόντια και τα στύβουμε στο λεμονοστίφτη. Περνάμε το χυμό από το σουρωτήρι. Αν δεν βρίσκουμε στην αγορά έτοιμη μελάσα (ή πετιμέζι) ροδιού, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας: βράζουμε 4 φλ. χυμό ροδιού σε μέτρια θερμότητας μέχρι να πήξει αρκετά (να στέκεται στο πίσω μέρος ενός κουταλιού), γύρω στα 45 -50 λεπτά. Θα μας δώσει περίπου ½ φλ. μελάσα ροδιού. Διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο μέχρι 3 μήνες.

Πηγη: athinorama.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα