ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Date

900_6cc5e686e69459032a6ad7e778d5a8ccΟ θηλασμός είναι αγάπη, αφού το μητρικό γάλα είναι ό,τι πιο ακριβό και πολύτιμο μπορεί να προσφέρει στο νεογέννητο η μητέρα του. Είναι η πιο πλήρης τροφή που υπάρχει, αφού εκτός από τη θρεπτική του αξία, περιέχει και άλλες πολύτιμες ουσίες, τα αντισώματα, που προστατεύουν το βρέφος από μικρόβια, ιούς και αλλεργίες.

Μα πάνω απ’ όλα ο θηλασμός είναι το θεμέλιο για την ψυχική υγεία του παιδιού. Την ώρα που αυτό θηλάζει έρχεται σε επαφή με το δέρμα και τη ζεστασιά της μητέρας του, μυρίζει το μαστό της, ακούει τους χτύπους της καρδιάς της και ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας ανεπανάληπτος συναισθηματικός δεσμός.

Ικανές να θηλάσουν τα παιδιά τους είναι σχεδόν όλες οι μητέρες και η φύση έχει προβλέψει ώστε η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες τόσο του νεογέννητου όσο και του βρέφους. Η επιλογή, λοιπόν, του θηλασμού ή όχι ανήκει αποκλειστικά στη μητέρα. Πριν πάρει όμως οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να θυμάται ότι ο μητρικός θηλασμός είναι το πρώτο δικαίωμα που αποκτά ο άνθρωπος μόλις έρθει στη ζωή και είναι κρίμα να το στερείται αδικαιολόγητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη σημασία του μητρικού γάλακτος.

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ…ΔΩΡΕΑΝ

Το καλύτερο γάλα για κάθε νεογέννητο είναι το γάλα του είδους του, δηλαδή το γάλα της μητέρας του. Το γυναικείο γάλα δεν είναι μόνο αναντικατάστατη τροφή (δεν έχει ακόμη κατορθωθεί να παρασκευαστεί γάλα με τα χαρακτηριστικά του γάλακτος που παράγεται από το μαστό της γυναίκας), αλλά φάρμακο και προφύλαξη από πολλές αρρώστιες, διότι:

Τα παιδιά που θηλάζουν σπάνια παθαίνουν γαστρεντερίτιδες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες και είναι περισσότερο ανθεκτικά σε ορισμένους ιούς.
Έρευνες σε όλο τον κόσμο απέδειξαν ότι με το μητρικό γάλα ελαττώθηκε πολύ η νοσηρότητα και η θνησιμότητα των παιδιών.
Το μητρικό γάλα δεν έχει μικρόβια, γιατί το παιδί το παίρνει απευθείας από το μαστό της μητέρας του και χωρίς να μεσολαβεί βρασμός και αποστείρωση. Έτσι, δεν καταστρέφονται τα θρεπτικά του συστατικά και οι πολύτιμες βιταμίνες του παραμένουν αναλλοίωτες.
Δε θέλει προετοιμασία. Είναι έτοιμο κάθε στιγμή που το χρειάζεται το μωρό, στην κατάλληλη θερμοκρασία και αναλογία.
Έχει ειδικές ουσίες που αποτελούν το αμυντικό σύστημα του γάλακτος και προφυλάσσουν το μωρό από πολλές αρρώστιες.
Τα λευκώματα του μητρικού γάλακτος είναι ανώτερης βιολογικής αξίας.
Τα λίπη του είναι ευκολοχώνευτα, γιατί κυριαρχούν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Οι υδατάνθρακές του είναι μοναδικοί. Προσφέρουν ενέργεια, αλλά παίζουν και σπουδαίο ρόλο στην προφύλαξη του παιδιού από αρρώστιες του εντέρου και στη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος.
Τα άλατα, το ασβέστιο, ο φώσφορος και ο σίδηρος που εμπεριέχονται στο μητρικό γάλα είναι λιγότερα από ό,τι στο αγελαδινό (σ.σ.: αναφέρουμε το αγελαδινό γιατί στην τεχνητή διατροφή χρησιμοποιείται το γάλα αγελάδας), αλλά απορροφούνται πιο εύκολα και χρησιμοποιούνται καλύτερα από το βρεφικό οργανισμό. Γι’ αυτό η αναιμία, η ραχίτιδα, η τετανία είναι πιο σπάνιες αρρώστιες στα παιδιά που θηλάζουν.
Οι βιταμίνες εξαρτώνται από το διαιτολόγιο της μητέρας. Οι Α και C είναι περισσότερες από ό,τι στο αγελαδινό γάλα και προστατεύουν τα μωρά από διάφορες αρρώστιες.
Αλλεργικές εκδηλώσεις, όπως συνάχι, άσθμα, έκζεμα, διάρροιες, είναι σπανιότερες σε παιδιά που θηλάζουν.
Για το πρόωρο νεογνό το γάλα της μητέρας του είναι η μοναδική, η ιδανική τροφή (έρευνες έδειξαν ότι το γάλα των μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα λευκωμάτων συγκριτικά με το γάλα των μητέρων που γεννούν κανονικά).
Ευνοεί τη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού, μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης νεανικού διαβήτη και περιορίζει τα ποσοστά εμφάνισης τερηδόνας. Επίσης, περιορίζεται και η πιθανότητα τα παιδιά που θηλάζουν να γίνουν παχύσαρκα.
Είναι ιδανική τροφή για πολλές αρρώστιες της νεογνικής, βρεφικής και παιδικής ηλικίας, όπως το σύνδρομο δυσαπορρόφησης, η δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας, η επίμονη διάρροια, η ελκώδης κολίτιδα κ.ά.

Ο θηλασμός όμως συμβάλλει επιπλέον:

Στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας.
Στη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού.
Στην ηρεμία του βρέφους, συνέπεια μιας ορμονικής διεργασίας (στο μητρικό γάλα υπάρχει μια φυσική ηρεμιστική ουσία, η καλεομορφίνη, που ανήκει στην κατηγορία των ενδορφινών, οι οποίες είναι αναλγητικά που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός).

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ…

Την προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.
Μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου.
Την προφυλάσσει από την οστεοπόρωση.
Τη διαφυλάττει σε σημαντικό βαθμό από μια νέα εγκυμοσύνη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Της προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και ολοκλήρωσης.
Προάγει την ψυχική της υγεία κατά την περίοδο της λοχείας.
Είναι ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος σίτισης του παιδιού, που διευκολύνει τις εξόδους της.
Είναι οικονομικός.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

1. Αμέσως μετά τη γέννηση και την αποβολή του πλακούντα αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος, με τη δράση δύο ορμονών, της προλακτίνης και της οξυτοκίνης. Οι ορμόνες αυτές παράγονται στην υπόφυση (αδένας που βρίσκεται στον εγκέφαλο). Την εντολή όμως για το ξεκίνημα της παραγωγής του γάλακτος τη δίνει το μωρό με το θηλασμό.
2. Ο θηλασμός αρχίζει το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αμέσως μετά τον τοκετό.
3. Το γάλα παράγεται την ώρα που θηλάζει το μωρό.
4. Το μωρό θηλάζει κάθε φορά που κλαίει και όση ώρα θέλει μέρα νύχτα. Αν το κλάμα του δεν είναι από πείνα, όταν το βάλετε στο στήθος σας, δε θα φάει.
5. Τα συχνά και ακατάστατα γεύματα θα τακτοποιηθούν σε 6 περίπου εβδομάδες.
6. Όταν θηλάζετε σωστά, το γάλα σας είναι υπερεπαρκές για το παιδί σας.
7. Τρώτε σωστά καλύπτοντας τις δικές σας θερμιδικές ανάγκες. Αν πεινάτε, τρώτε περισσότερο. Αν διψάτε, πίνετε όσα υγρά θέλετε ακόμη και την ώρα που θηλάζετε.
8. Μην ακολουθείτε δίαιτες αδυνατίσματος. Με το τέλος του θηλασμού θα χάσετε όλα τα επιπλέον κιλά που πήρατε κατά την εγκυμοσύνη.
9. Μην καπνίζετε.
10. Προσπαθείτε να είστε ήρεμη και ξεκούραστη. Τις ώρες ησυχίας του μωρού σας αφιερώστε τες για τη δική σας ξεκούραση.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα