ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

thehomeissue_kouzina-1024x585Έχετε την αίσθηση ότι μετά το φαγητό είστε γεμάτοι ενέργεια; Νιώθετε μια ευχάριστη ζεστασιά να διαχέεται σε ολόκληρο το σώμα σας; Αισθάνεστε αρκετά χορτασμένοι ώστε να αντέξετε χωρίς να φάτε τις επόμενες ώρες; Αν ναι, τότε όλα πάνε καλά με τη διατροφή σας.

Αν, όμως, απαντήσετε «όχι» έστω και σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις, σημαίνει ότι τα γεύματά σας δε σας δίνουν επαρκή ενέργεια. Αναθεωρήστε, λοιπόν, τα μενού σας ακολουθώντας τις συμβουλές της Λίλιαν Του, καθώς από πολλούς θεωρούνται οι καλύτερες, γιατί απορρέουν από το φενγκ σούι!

ΗΡΕΜΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Για να τρώτε γαλήνια, πρέπει στο τραπέζι να τηρούνται κάποιοι κανόνες ενέργειας, οι οποίοι εξαρτώνται από το σχήμα και την τοποθέτηση αντικειμένων και ανθρώπων στο χώρο, όπως:

1. Το σχήμα του τραπεζιού:
Αυτό ευνοεί την αρμονία των συνδαιτυμόνων ή, αντίθετα, τις συγκρούσεις. Το οβάλ ή στρογγυλό σχήμα είναι το πιο κατάλληλο. Τα τετράγωνα ή ορθογώνια τραπέζια είναι αποδεκτά, αρκεί να μην κάθεστε στις γωνίες τους, αφού η θέση αυτή είναι πηγή διαφωνιών. Οι συγκρούσεις είναι, επίσης, συχνότερες όταν τρώτε σε τραπέζια τριγωνικά.

Συμβουλή:

Αντί για σουπλά, προτιμάτε να καλύπτετε το τραπέζι με τραπεζομάντιλο, καθώς στρογγυλεύει τις γωνίες, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Επειδή τα λουλούδια έχουν έντονη κατευναστική δύναμη, τοποθετείτε μια όμορφη σύνθεση λουλουδιών στο κέντρο του τραπεζιού. Θα ηρεμεί και τα πιο ατίθασα πνεύματα.

2. Η θέση της οικοδέσποινας:
Το φαγητό δεν είναι μόνο ένας κατάλογος υλικών. Εφόσον, λοιπόν, η κυρία του σπιτιού είναι αυτή που μετατρέπει τα τρόφιμα σε ωραία φαγητά, θα πρέπει να αισθάνεται και η ίδια θετική ενέργεια. Πώς θα το κατορθώσει; Κατ’ αρχάς με το να μπορεί να εποπτεύει όλο το χώρο της κουζίνας. Γιατί αν μαγειρεύει έχοντας την πλάτη προς την πόρτα, δε θα μπορεί να βλέπει όσους μπαίνουν πίσω της, κάτι που θα τη φέρνει σε δύσκολη θέση.

Συμβουλή:

Οι πάγκοι και το τραπέζι της κουζίνας πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο του χώρου, γιατί έτσι δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση και τη δυνατότητα συναναστροφής με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Αν η εγκατάσταση της κουζίνας δεν επιτρέπει μετατροπές, βάζοντας έναν καθρέπτη μπροστά σας, θα μπορείτε να βλέπετε την είσοδο του χώρου. Με το τέχνασμα αυτό πολλαπλασιάζεται και το τσι.
Αν ούτε η παραπάνω λύση εφαρμόζεται στο χώρο σας, τότε μπορείτε να κρεμάσετε στην είσοδο μια κουρτίνα με χάντρες, οπότε να ακούτε πότε μπαίνει κάποιος και να μην αιφνιδιάζεστε.

3. Ηλεκτρικές συσκευές: στη σωστή διάταξη
Το πλυντήριο πιάτων και ρούχων, ο νεροχύτης και το ψυγείο, όλα δηλαδή τα στοιχεία που συσχετίζονται με το νερό, δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται κοντά στην κουζίνα (γκαζιού ή ηλεκτρική), η οποία θεωρείται στοιχείο της φωτιάς. Γιατί στον κινέζικο κύκλο των πέντε στοιχείων (γη, μέταλλο, νερό, ξύλο και φωτιά) η φωτιά και το νερό είναι αντίθετα.

Συμβουλή:

Ένα στοιχείο ξύλου μπορεί να περιορίσει αυτή την αντίθεση. Έτσι, λοιπόν, αν δεν μπορείτε να αλλάξετε θέση στις συσκευές σας, τοποθετήστε ανάμεσά τους ένα μικρό ντουλαπάκι που θα χωρίζει τους δύο «εχθρούς».
Αν πάλι, δεν μπορείτε να μετακινήσετε τις συσκευές, κρεμάστε μια ξύλινη κουτάλα στον τοίχο, έτσι ώστε να υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις συσκευές φωτιάς και νερού.

4. Φωτεινά χρώματα:
Η κουζίνα που βασίζεται στο φενγκ σούι πρέπει να είναι πολύ φωτεινή και βαμμένη σε χαρούμενα χρώματα: ένα υπόλευκο, ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα ή γήινοι τόνοι είναι ό,τι καλύτερο, αφού προσδίδουν στο χώρο ζεστή ατμόσφαιρα. Τοποθετήστε, επίσης, τριγύρω φρουτιέρες, λουλούδια και φυτά, που δίνουν μια εντύπωση ζωντάνιας.

Συμβουλή:

Εξαφανίστε από την κουζίνα σας καθετί που «μπουκώνει» χωρίς λόγο το χώρο, όπως «αντίκες» και άβολες καρέκλες.
Κλείστε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που κάνουν θόρυβο και κάθε άλλο αντικείμενο που προκαλεί άγχος.

5. Σωστός αερισμός:
Καθώς οι μυρωδιές της κουζίνας ρυπαίνουν τη ζωτική ενέργεια, εξαφανίστε τες αερίζοντας τακτικά το χώρο. Ανοίγετε, λοιπόν, συχνά τα παράθυρα κι αν χρησιμοποιείτε απορροφητήρα, τοποθετήστε τον σε τέτοιο ύψος, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος γύρω από το κεφάλι σας. Γιατί αν ο απορροφητήρας είναι πολύ χαμηλά, δημιουργεί μια αίσθηση βάρους.

Συμβουλή:

Αν σκέπτεστε να βάλετε απορροφητήρα, προτιμήστε ένα μοντέλο μικρό, με στρογγυλεμένες άκρες.

6. Η σωστή κοπή φρούτων και λαχανικών:
Όταν κόβετε φρούτα ή λαχανικά, αλλάζετε την ενεργειακή περιεκτικότητά τους. Αποφεύγετε, λοιπόν, να κόβετε φέτες σε αυστηρή ορθή γωνία, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τους στερήσετε έτσι κάθε θετική ροή ενέργειας.

Συμβουλή:

Δοκιμάστε να κόβετε, για παράδειγμα, τα πράσα, τα καρότα ή το σέλινο με δύο διαφορετικούς τρόπους: τα μισά σε κύβους και τα υπόλοιπα σε ροδέλες.
Είναι σημαντικό να φροντίζετε ώστε το μαχαίρι σας να είναι πάντα καλά ακονισμένο. Γιατί η καθαρή και γυαλιστερή λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού δίνει ενέργεια στα τρόφιμα!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Η ενέργεια του σύμπαντος: Ο Τσου Λι, ένας μεγάλος δάσκαλος του Ταό, έλεγε: «Ζωή είναι να μάθουμε να χορεύουμε με την ενέργεια του σύμπαντος και το φενγκ σούι είναι τα βήματα αυτού του χορού». Γι’ αυτό και η βασική αρχή του φενγκ σούι είναι να νιώθουμε καθημερινά την ενέργεια αυτή (αυτό που οι Κινέζοι ονομάζουν «τσι»), καθώς τροφοδοτεί όλα τα όντα και που χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε ζωή.
Η ενέργεια αυτή βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις νόμους: ότι ο άνεμος τη σκορπίζει, ενώ το νερό τη σταματάει. Από εκεί, άλλωστε, πήρε και το όνομά του το φενγκ σούι, που σημαίνει «αέρας και νερό», με στόχο να μελετάει και να ρυθμίζει το τσι.
Η δύναμη της ενέργειας : «Τσι» είναι η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, διαπερνάει και ενώνει καθετί στο σύμπαν. Ένα μέρος από την ενέργεια αυτή παραμένει μέσα μας, ενώ η υπόλοιπη κινείται από τον έναν στον άλλο, με αποτέλεσμα να είμαστε πάντα ενωμένοι με το άμεσο περιβάλλον μας και, συνεπώς, το σύμπαν. Το τσι μεταφέρεται στο περιβάλλον από τον αέρα, το νερό, την ακτινοβολία του ήλιου, το φως και τον ήχο. Όσο για την ενέργεια που παίρνουμε εμείς από το περιβάλλον, επηρεάζει τόσο τη φυσική όσο και τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Πηγη: belife.gr