Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ … ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΗΛΟ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠ’ ΤΗ ΜΗΛΙΑ

Date

keksas-su-obuoliais-62975914ΚΕΪΚ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ
(για 4 άτομα, 240 θερμίδες ανά μερίδα)

Υλικά
225 γραμμ. κρυσταλλική ξανθιά ζάχαρη
2/3 φλιτζ. + 1 κουτ. σούπ. σογιέλαιο
4 μεγάλα αβγά χτυπημένα
350 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. γλυκ. μαγειρική σόδα
2 κουτ. γλυκ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κουτ. γλυκ. διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι)
175 γραμμ. ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα
900 γραμμ. μήλα
2 κουτ. σούπ. μέλι
175 γραμμ. νιφάδες δημητριακών

Εκτέλεση

Βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψάκι (πλευράς 20 εκ.). Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Χτυπάτε μαζί τη ζάχαρη, το λάδι και τα αβγά ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Με σπάτουλα και με απαλές κινήσεις «διπλώνετε» μέσα στο μείγμα το αλεύρι (κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τα μπαχαρικά) και τα βερίκοκα. Καθαρίζετε και τρίβετε στο χοντρό τρίφτη τα μήλα και τα προσθέτετε στο μείγμα.
Αδειάζετε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνετε για 1 1/2 ώρα περίπου.
Αλείφετε το επάνω μέρος του κέικ με μέλι και το πασπαλίζετε με τις νιφάδες των δημητριακών. Το αφήνετε να κρυώσει μέσα στο ταψάκι.

ΖΕΣΤΟ ΤΡΑΪΦΛ ΜΗΛΟΥ
(για 6 άτομα, 420 θερμίδες ανά μερίδα)

Υλικά
1.400 γραμμ. μήλα
275 γραμμ. ψιλή ζάχαρη
350 γραμμ. κέικ τζίντζερ κομμένο σε κύβους (θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ)
2 κουτ. σούπ. σέρι ξηρό
400 γραμμ. έτοιμη κρεμ ανγκλέζ
2 κουτ. σούπ. κορνφλάουρ
3 ασπράδια από μεγάλα αβγά
Ροδέλες μήλων και φυλλαράκια μέντας για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζετε, κόβετε σε φέτες τα μήλα και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με 125 γραμμ. ζάχαρη και 4 κουτ. σούπ. νερό. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν επί 4 λεπτά. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το ζουμί.
Στρώνετε το κέικ στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους. Το ραντίζετε με το ζουμί από τα μήλα και με το σέρι.
Ζεσταίνετε την κρεμ ανγκλέζ σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Διαλύετε το κορνφλάουρ σε 2 κουτ. γλυκ. κρύο νερό ώσπου να γίνει αλοιφή. Το ρίχνετε σιγά σιγά μέσα στην κρέμα, ανακατεύοντας ώσπου να πήξει. Αδειάζετε την κρέμα πάνω στο κέικ και τη σκεπάζετε με τις φέτες των μήλων.
Βάζετε τις ροδέλες των μήλων σε ένα μπολ με κρύο νερό και 2 κουτ. σούπ. χυμό λεμονιού και όταν πρόκειται να σερβίρετε το τράιφλ, τις στεγνώνετε και διακοσμείτε το μπολ.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα