5 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ

Date

Doctor holding tablet PC talking to patient
Doctor holding tablet PC talking to patient

Το πάγκρεας είναι ένα από τα πιο απαραίτητα όργανα του σώματος. Βρίσκεται πίσω από το στομάχι και παράγει τα παγκρεατικά υγρά και ορμόνες συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης. Οι ουσίες που παράγονται από αυτό το όργανο διευκολύνουν την πέψη, για αυτό και μια βλάβη θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετά σοβαρές συνέπειες. Το να γνωρίζετε τα συμπτώματα της κακής λειτουργίας του παγκρέατος μπορεί να σας βοηθήσει να προβλέψετε ή να αποτρέψετε πιο σοβαρά προβλήματα.

Τα κόπρανα σας έχουν περίεργο χρώμα

Εάν παρατηρήσετε ότι τα κόπρανα σας είναι ανοιχτόχρωμα, τότε μπορεί να είναι ένα σημάδι κακής απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Τα ένζυμα του παγκρέατος βοηθάνε στο να αφομοιωθούν τα συστατικά από τη διατροφή, γι αυτό όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά φαίνεται στα κόπρανα.

Κοιλιακό άλγος

Ο πόνος στην κοιλιά είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της παγκρεατίτιδας ή της φλεγμονής του παγκρέατος. Ο πόνος εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την πάθηση. Μπορεί να εμφανιστεί απότομα, όταν η κατάσταση είναι οξεία ή μπορεί να έρθει σε πιο αργούς ρυθμούς. Σε σοβαρές περιπτώσεις δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια, αλλά η κατάσταση έρχεται γρήγορα. Ενώ στις χρόνιες περιπτώσεις το κοιλιακό άλγος εμφανίζεται μετά το φαγητό και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Νιώθετε ναυτία.

Η ναυτία και ο εμετός είναι συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα, γιατί μπορεί να είναι σημάδι ότι το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά. Όταν μεταβάλλεται η διαδικασία της πέψης, τα τρόφιμα δεν αφομοιώνονται πολύ καλά και το πάγκρεας προσβάλλεται από φλεγμονή. Έτσι νιώθετε μια δυσφορία και ναυτία.

Απώλεια βάρους.

Εάν διαπιστώνετε ανεξήγητη απώλεια κιλών, τότε πρέπει να ελέγξετε αν λειτουργεί σωστά το πάγκρεας, αλλά και αν έχετε και άλλα θέματα υγείας όπως θυρεοειδή. Όταν το πάγκρεας δεν είναι λειτουργεί, δεν παράγει τις ορμόνες που απαιτούνται για την πέψη και έτσι τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφούνται σωστά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, ακόμα και αν τρώτε κανονικά.

Ταχυκαρδία και αδυναμία

Κουράζεστε εύκολα, έχετε γρήγορο καρδιακό ρυθμό και αναπνέετε κοφτά. Όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι κάτι συμβαίνει με το πάγκρεας. Όταν υπάρχει δυσλειτουργία του παγκρέατος το σώμα χάνει τη δύναμη του και έχετε ανωμαλίες στους καρδιακούς παλμούς. Όταν διαπιστώσετε αυτά τα συμπτώματα καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Πηγη: jenny.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα