ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ο οργανισμός μας χρειάζεται ορισμένες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για να λειτουργεί σωστά. Και ο καλύτερος τρόπος για να προσλάβουμε αυτά τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά είναι μέσα από μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι πάντα το ίδιο εύκολο στην πράξη όσο στην θεωρία, ειδικά για μικρά παιδιά, ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ελέγξουμε τη διατροφή τους όταν ξεκινούν το σχολείο.

Αν ανησυχείτε για τη διατροφή του παιδιού σας, θα ήταν πολύ χρήσιμο να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας και με έναν διαιτολόγο, για να σας προτείνει τις καλύτερες λύσεις. Προς το παρόν, όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο αναγκαία θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το παιδί σας, όπως και στις ποσότητες που χρειάζεται να λαμβάνει καθημερινά για να βρίσκεται η υγεία του στην καλύτερη κατάσταση.
Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι αναγκαία επειδή βοηθάει τον οργανισμό μας να απορροφά καλύτερα τα μέταλλα όπως το ασβέστιο. Συνεπώς, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο γερών οστών και δοντιών στα παιδιά. Είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την παραγωγή ινσουλίνης και την ανάπτυξη των κυττάρων μας. Τα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας από 6 μήνες μέχρι και 5 χρόνια θα ήταν καλό να λαμβάνουν τη βιταμίνη αυτή σε συμπλήρωμα, ειδικά αν μένετε σε περιοχή που δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια, ώστε ο οργανισμός του παιδιού να την συνθέσει μόνος του.
Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι αναγκαία για την όραση και για την ανάπτυξη των οστών στα παιδιά. Επιπλέον, βοηθάει στην καλή υγεία και ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών, και προστατεύει από τις μολύνσεις—κάτι που την κάνει ιδιαίτερα σημαντική κατά την περίοδο που το παιδί σας ξεκινάει το σχολείο, άρα θα έρθει σε επαφή με πολλούς μικροοργανισμούς. Από την ηλικία των 4 και μετά, το παιδί σας πρέπει να λαμβάνει περίπου 400mcg αυτής της βιταμίνης καθημερινά.
Βιταμίνη C

Όλοι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C είναι από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας, και πως οφείλουμε να λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες καθημερινά, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την αποθηκεύσει. Η βιταμίνη αυτή διατηρεί τα ούλα των παιδιών υγιή, βοηθάει στην παραγωγή και την καλή υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των οστών και των ιστών. Ακόμα πιο σημαντικός είναι ο ρόλος που παίζει στην προφύλαξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών πρέπει να λαμβάνουν περίπου 25mg αυτής της βιταμίνης καθημερινά.
Ασβέστιο

Το ασβέστιο, όπως γνωρίζουμε, χτίζει γερά οστά και δόντια, βοηθάει στο πήξιμο του αίματος και στηρίζει τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών. Τα παιδιά με γονείς που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη, ή που πάσχουν και τα ίδια, συνήθως δεν λαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες αυτού του σημαντικού μετάλλου, που το βρίσκουμε σε μεγάλη συγκέντρωση στα γαλακτοκομικά, πρακτικά καθιστώντας τα συμπληρώματα ανάγκη. Τα παιδιά άνω των 5 ετών πρέπει να λαμβάνουν κατά μέσο όρο 700mg ασβεστίου καθημερινά.
Σίδηρος

Τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, τείνουν συχνά να έχουν έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι αναγκαίος, καθώς βοηθάει τον οργανισμό μας να παράγει αιμοσφαιρίνη. Αν πάσχουμε από έλλειψη σιδήρου, υπάρχουν πιθανότητες να προκληθεί αναιμία—δύο από τα συχνότερα συμπτώματά της στο παιδί είναι η συνεχής κούραση και η ευερεθιστότητα. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να θυμάστε ότι οι υψηλές δόσεις σιδήρου στα παιδιά μπορεί να είναι από επικίνδυνες μέχρι και θανατηφόρες, άρα φροντίστε (στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε συμπληρώματα) να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού σας.
Ψευδάργυρος

Αυτό το μέταλλο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, και τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα παιδιά από 4 μέχρι 8 ετών πρέπει να καταναλώνουν περίπου 5mg ψευδαργύρου καθημερινά.

Πηγη: iatronet.gr