Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ: ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΠΟΣΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΤΕ

Date

Πέρσι στη γιορτή του αγίου Βαλεντίνου τόσο η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία (World Heart Federation), μια μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και εμφραγμάτων, όσο και το Becel pro.activ ενθάρρυναν όλες τις γυναίκες να ασχοληθούν συστηματικότερα με την υγεία της καρδιάς τους. Γιατί, λοιπόν, ενόψει της γιορτής αυτής να μην υιοθετήσουμε και φέτος, αλλά και κάθε χρόνο, τις συμβουλές τους;

Η αγάπη δεν αρκεί για να είναι μια γυναίκα υγιής.

«Η αγάπη των φίλων, της οικογένειας ή του συντρόφου μας συμβάλλει στο να διατηρούμαστε υγιείς και κάνει μεγάλο καλό στην καρδιά μας», τονίζει ο Dr Elinor Wilson του World Heart Federation.

Παρ’ όλα αυτά, η αγάπη δεν αρκεί για να είναι μια γυναίκα υγιής, συμπληρώνουν οι ειδικοί, αφού οι καρδιακές παθήσεις και τα εμφράγματα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στις γυναίκες, μιας και ευθύνονται για το 1/3 των θανάτων παγκοσμίως. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι τα 2/3 αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε γυναίκες που δεν έχουν εμφανίσει πριν σχετικά συμπτώματα.

«Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε μια μέρα που ο καθένας σκέφτεται την καρδιά του, για να δώσουμε έμφαση στη σημασία της επιλογής ενός υγιεινού τρόπου ζωής από τις γυναίκες. Για παράδειγμα, το 60-85% των γυναικών ανά τον κόσμο δεν ασκούνται αρκετά ώστε να έχουν οφέλη για την υγεία τους. Κάνοντας κάτι πιο δραστικό τώρα, μπορούμε στο μέλλον να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων και της ανικανότητας λόγω καρδιακών παθήσεων και εμφραγμάτων μέχρι και 50%», αναφέρει ο καθηγητής Poole-Wilson, πρόεδρος του World Heart Federation.

Aπλές συμβουλές προς τις γυναίκες, με αφορμή την Ημέρα των Ερωτευμένων

Η αγάπη μειώνει το στρες, οπότε απολαύστε την! Το γέλιο και η ευτυχία είναι ό,τι καλύτερο.
Κάντε την άσκηση μέρος της καθημερινής σας ζωής. Το ιδανικό είναι 30 λεπτά ενασχόλησης την ημέρα με το αγαπημένο σας σπορ (περπάτημα, κολύμπι κ.ά.).
Ακολουθήστε μαζί με το σύντροφό σας και την οικογένειά σας ένα καθημερινό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες και χαμηλό σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.
Εάν καπνίζετε, σταματήστε! Αποφύγετε ακόμα και το παθητικό κάπνισμα.
Ο συνδυασμός καπνίσματος και αντισυλληπτικών χαπιών είναι πολύ βλαβερός. Αν παίρνετε αντισυλληπτικά και καπνίζετε έως 15 τσιγάρα την ημέρα, έχετε 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε καρδιαγγειακή νόσο. Εάν καπνίζετε περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα, αυτός ο κίνδυνος γίνεται 20πλάσιος.

«Σήματα κινδύνου» για έμφραγμα

«Τις περισσότερες φορές η καρδιά προειδοποιεί και πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι για να καταλάβουμε αυτή την προειδοποίηση», τονίζει ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

«Συνήθως, μάλιστα, μας προειδοποιεί έγκαιρα, αρκεί να αξιολογηθεί σωστά το σύμπτωμα, που μπορεί να είναι και άτυπο».

Τα τυπικά και άτυπα συμπτώματα της κακής αιμάτωσης του μυοκαρδίου, που οδηγούν στη στηθάγχη και το έμφραγμα, όπως αναφέρει ο κ. Στεφανάδης, είναι τα παρακάτω:

Α) Τυπικά συμπτώματα:

Πόνος στο στήθος, διάχυτος πίσω από το στέρνο.
Ο πόνος είναι πιεστικός, σαν κάποιος να πιέζει το στήθος.
Πιθανώς ο πόνος να γίνεται αισθητός στην κάτω γνάθο, στα χέρια έως και τ’ άκρα ή και στην πλάτη και το υπογάστριο.
Ο πόνος διαρκεί 20 λεπτά ή και παραπάνω και δεν περνά.

Β) Άτυπα συμπτώματα

Εμετός.
Ζάλη και εφίδρωση (από πτώση της πίεσης).
Πόνος αριστερά στο στήθος.

Προσοχή!

Όποιος αισθανθεί τα ύποπτα για έμφραγμα συμπτώματα, πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάδη, να μασήσει μια ασπιρίνη και να καλέσει αμέσως ασθενοφόρο.

Αν το ασθενοφόρο αργεί, καλύτερο είναι να τον πάνε οι δικοί του στο νοσοκομείο με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή ταξί. Γιατί όσο πιο γρήγορα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να σωθεί το μυοκάρδιο με θρομβόλυση ή αγγειοπλαστική. Μετά τις δύο ώρες δεν είναι δυνατόν να γίνουν πολλά πράγματα. Φυσικά, ο ασθενής δεν πρέπει να περπατήσει ούτε να οδηγήσει.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα