banner ad

ΙΣΠΑΝΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

. July 27, 2011 . 0 Comments

Το έργο του συγγραφέα Μιγκέλ Ντε Θερβάντες ανήκει χρονικά στη «χρυσή εποχή» (1492-1648) της Ισπανίας, κατά την οποία παρατηρήθηκε εξαιρετική άνθιση στις τέχνες. Το διασημότερο μυθιστόρημά του, «0 ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσα», ή ως γνωστόν «Ο Δον Κιχώτης», συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έχοντας μεταφραστεί σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες και έχοντας υποβληθεί σε συστηματικό και κριτικό σχολιασμό από το 18ο αιώνα.

Ομως αυτό που ακόμη και σήμερα παραμένει μυστήριο για το διάσημο συγγραφέα, είναι ο τρόπος με τον οποίο πέθανε και ο τόπος όπου βρίσκονται τα οστά του. Αυτές τις μέρες ισπανοί ιστορικοί ξεκινούν ανασκαφές, πιστεύοντας ότι μπορεί να τα εντοπίσουν θαμμένα στο χώρο ενός μοναστηρίου στη Μαδρίτη, όπου ο συγγραφέας πέθανε το 1616. Από εκεί τα οστά εξαφανίστηκαν για ένα χρονικό διάστημα έπειτα από οικοδομικές εργασίες που έγιναν το 1673. Σύμφωνα με φήμες της εποχής κλάπηκαν και τελικά επεστράφησαν στη μονή. Ωστόσο κανένας δε γνωρίζει που ακριβώς τοποθετήθηκαν.

Τα οστά του, εφόσον βρεθούν, θα μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν, καθώς είχε χάσει το χέρι του στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1571, όταν συγκρούστηκαν στα νερά του Κορινθιακού οι στόλοι των χριστιανών και των Οθωμανών.

Οι ερευνητές θα μπορέσουν να διαπιστώσουν αν τα πραγματικά αίτια θανάτου του οφείλονταν σε ηπατική ασθένεια, όπως ανέφεραν εχθροί του την εποχή εκείνη, βασιζόμενοι στο πάθος του για το αλκοόλ. Θα επιτρέψουν επίσης σε ιατροδικαστικές ομάδες να ανακατασκευάσουν το πρόσωπό του, ώστε να μάθει ο κόσμος πως ακριβώς έμοιαζε ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, καθώς υπάρχει μόνο ένα πορτρέτο που τον απεικονίζει και αυτό δημιουργήθηκε 20 χρόνια μετά το θάνατό του.

Ο Θερβάντες γεννήθηκε, το 1547, στο Αλκαλά ντε Ενάρες, βορειοανατολικά της Μαδρίτης, ωστόσο οι πληροφορίες για τα νεανικά του χρόνια είναι ελλιπείς, καθώς χαρακτηρίζονταν από συχνές μετακινήσεις σε διάφορες πόλεις. Εκανε διάφορες δουλειές για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίας στρατιώτης. Μάλιστα είχε λάβει μέρος, ως υπαξιωματικός του ισπανικού ναυτικού, σε πολιορκίες ελληνικών πόλεων.

Το 1607, έχοντας ήδη εκδώσει τον πρώτο τόμο του Δον Κιχώτη, εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη, όπου ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του λογοτεχνικού του έργου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Πριν καθιερωθεί μεταξύ των επιφανών λογοτεχνών, η ζωή του στην ισπανική πρωτεύουσα χαρακτηριζόταν από έντονη οικονομική ένδεια. Σημαντικά έργα του είναι επίσης οι «Υποδειγματικές νουβέλες», «Τα πάθη του Περσίλεως και της Σιγισμούνδης», «Η Γαλάτεια» κ. α.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *