TIPS ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΤΖΟΚΙΝΓΚ

Date

40 year old runner working out, part of a series of sports images.

Ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος εκγύμνασης, που δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου εξοπλισμό και που μπορεί να γίνει όπου θέλετε, είναι το τζόκινγκ. Το τρέξιμο εξ’ ορισμού είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να κινηθείτε με τα πόδια από ότι στο περπάτημα. Συμφώνα την αθλητική ορολογία ορίζεται το τρέξιμο, ως ο βηματισμός εκείνος που σε κάποιο σημείο κατά την διάρκεια της εκτέλεσης και τα δυο πόδια βρίσκονται στον αέρα.

Εάν θέλετε να γίνει πιο διασκεδαστικός ο τρόπος άσκησης σας μπορείτε πολύ απλά να τρέχετε με παρέα ή με κάποιο φίλο! Εάν όμως επιλέξετε να γυμναστείτε μόνοι σας, μπορείτε να έχετε ως “συντροφιά” το MP3 player σας, το οποίο θα σας βοηθήσει να έχετε εναλλακτικό ρυθμό, δηλαδή από αργά σε γρήγορα αντί να παραμένετε συνεχώς σε γρήγορο ρυθμό.

Η σωστή τεχνική είναι πολύ σημαντική στο τρέξιμο, αφού πρώτον μας προστατεύει από άσκοπη καταπόνηση και τραυματισμούς. Μας βοηθά επίσης, να τρέχουμε κάνοντας οικονομία στις δυνάμεις μας, άρα να τρέχουμε πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βελτιώσετε την τεχνική σας στο τρέξιμο.

Μη βλέπετε προς τα κάτω όταν τρέχετε

Δεν βοηθάει ούτε στη σωστή στάση του σώματός σας αλλά και ούτε και στην εκτίμηση των πιθανών κινδύνων. Να βλέπετε εναλλάξ στα 2-3 μέτρα μπροστά σας, αλλά και μακριά στον ορίζοντα. Έτσι και καλύτερη εποπτεία του χώρου θα έχετε, και την πλήξη θα αποφεύγετε, αλλά επίσης και την τάση ακαμψίας στην περιοχή του αυχένα.

Η επαφή των ποδιών με το έδαφος δεν πρέπει να γίνεται ούτε με τις φτέρνες, αλλά και ούτε και με τα ακροδάχτυλα.

Τα πόδια θα πρέπει να προσγειώνονται πάνω στο μαλακό, εμπρόσθιο μέρος της πατούσας. Τα πέλματα πρέπει να κινούνται με κατεύθυνση μπροστά και να προσγειώνονται ακριβώς κάτω από τους γοφούς.

Αν το βάρος πέφτει στις φτέρνες αυτό μάλλον σημαίνει ότι ο διασκελισμός σας είναι ανεπίτρεπτα μεγάλος. Έτσι θα είναι σαν να φρενάρετε και βέβαια χάνετε μέρος της προς τα εμπρός αναπτυχθείσας ορμής, δηλαδή χάνετε ενέργεια. Το χειρότερο όμως είναι ότι έτσι προκαλείτε άσκοπο στρεσάρισμα σε γόνατα/αρθρώσεις.

Αν πάλι το βάρος πέφτει στα ακροδάχτυλα, τότε επιβαρύνονται πολύ οι μύες της κνήμης και προκαλούνται συνεχώς μικροτραυματισμοί που μπορούν να πάρουν χρόνιο χαρακτήρα.

Προσέξτε το διασκελισμό σας

Μην κάνετε μεγάλους διασκελισμούς, αλλά περισσότερους εάν κι εφόσον θέλετε να πάτε πιο γρήγορα. Είναι πιο ασφαλές και με μικρότερο αντίκτυπο στις αρθρώσεις.

Για οικονομία ενέργειας μη σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά, αλλά να τα κρατάτε κοντά στο έδαφος.

Όσο πιο ψηλά σηκώνονται τα πόδια, τόσο μεγαλύτερο είναι το σοκ που πρέπει να απορροφάται όταν το πόδι βρίσκει το έδαφος. Αυτό σημαίνει και αναίτια καταπόνηση και γρηγορότερη κούραση.

Κρατήστε τη σωστή στάση του σώματος

Το σώμα πρέπει να παραμένει όρθιο και ευθυτενές (χωρίς καμπουριάσματα). Το κεφάλι επάνω, η πλάτη ίσια κι οι ώμοι επίπεδοι.

Ο κορμός πρέπει να είναι όρθιος, με τον θώρακα ψηλά, ώστε να είναι ελεύθερο το διάφραγμα για τις αναπνοές. Δεν πρέπει να έχουμε κλίση μπροστά ή πίσω καθώς αυτό επιβαρύνει τη μέση. Οι γοφοί (ισχία) να είναι σταθεροί και εξισορροπημένοι, χωρίς λοξές κινήσεις και τα πόδια να κινούνται χαλαρά με μέτρια ανύψωση του γονάτου.

Είναι προτιμότερο να κάνετε λιγότερα χιλιόμετρα, αλλά με σωστή στάση. Που και που καλό είναι να ελέγχετε την ορθότητα της στάσης σας. Αν καμπουριάζετε προτάξτε το στήθος σας και συνεχίστε.

Όταν κουράζεστε είναι φυσιολογικό το σώμα να καμπουριάζει και η σωστή στάση να πηγαίνει περίπατο. Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι να πονέσουν οι ώμοι, λαιμός σας και η μέση σας. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο σταματήστε, γιατί η συνέχεια θα είναι μόνο επιζήμια.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το τρέξιμο:

Η επιφάνεια του εδάφους παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς υπάρχουν λιγότερες επιβαρύνσεις εάν τρέχουμε σε χώμα ή χόρτο, από το να τρέχουμε στο τσιμέντο ή στην άσφαλτο.

Ο εξοπλισμός, δηλαδή η επιλογή παπουτσιού, είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας. Το παπούτσι πρέπει να είναι σχεδιασμένο για τρέξιμο και να ταιριάζει στον καθένα, ανάλογα με τις ιδιομορφίες του ποδιού.

Με το άρθρο αυτό ελπίζουμε να σας δώσαμε μια εικόνα, για το πώς να βελτιώσετε την τεχνική του τρεξίματος σας. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε τις παραπάνω συμβουλές και είναι σίγουρο πως θα δείτε διαφορά στην απόδοση σας!

Keep running!

Πηγη: e-podi.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα